X

Erdogan şi-ar fi dorit o întâlnire cu omologul său sirian al-Assad

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, dacă acesta ar fi participat la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) în Uzbekistan, scrie vineri ziarul pro-guvernamental turc Hurriyet, preluat de Reuters, potrivit agerpres.

Liderul de la Damasc nu a participat însă la reuniunea la nivel înalt.

Citeşte şi: Armata ucraineană a descoperit o groapă comună la Izium – FOTO – Black News

Anterior, patru surse ale agenţiei Reuters afirmaseră că şeful serviciului turc de informaţii s-a întâlnit de mai multe ori în ultimele săptămâni cu omologul său sirian, la Damasc. Agenţia apreciază că este un indiciu al eforturilor Rusiei de a încuraja relaxarea relaţiilor între Turcia şi Siria, situate pe poziţii adverse în conflictul sirian.

Editorialistul Andulkadir Selvi a afirmat în Hurriyet că Erdogan a comentat despre al-Assad la o reuniune a partidului de guvernământ AK, desfăşurată luni cu uşile închise. Şeful statului turc a spus, conform jurnalistului: “Aş fi dorit ca Assad să vină în Uzbekistan, aş fi discutat cu el. Însă nu poate veni aici. (…) A început războiul cu rebelii pentru a-şi păstra puterea. A ales să îşi protejeze puterea. A dorit să protejeze zonele pe care le controla. Însă nu a reuşit să protejeze zone mari”.

Citeşte şi: Ursula von der Leyen vrea să-l vadă pe Putin JUDECAT pentru crime de război – Black News

Reuters apreciază că o normalizare a relaţiilor între Ankara şi Damasc ar reconfigura conflictul vechi de peste un deceniu din Siria. Sprijinul Turciei a fost vital pentru rebelii sirieni în ultimul teritoriu important pe care îl controlează în nord-vest, după ce forţele guvernamentale sprijinite de Rusia şi Iran au înfrânt insurgenţii din restul ţării.

Tags: ankarabashar al assaddamascOrganizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS)Recep Tayyip ErdogansiriaturciaUzbekistan
Categorii: Sinteze