Erdogan: Summit cvadripartit pe tema situaţiei din Siria în februarie la Istanbul

Publicat:

Un nou summit pe tema situaţiei din Siria, la care urmează să ia parte liderii Turciei, Franţei, Germaniei şi Regatului Unit urmează să aibă loc în februarie la Istanbul, a anunţat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat joi de presa turcă, relatează AFP, potrivit news.ro .

O primă reuniune în acest format a avut loc marţi, la Londra, în marja summitului NATO, între Erdogan, Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Boris Johnson.


Citește și : Erdogan a aprobat planul NATO de apărare, dar cere susţinerea aliaţilor în combaterea terorismului

”Am convenit să organizăm un summit cvadripartit de acest tip cel puţin o dată pe an. Al doilea summit va avea loc la Istanbul, în februarie”, a declarat Erdogan, potrivit agenţiei de stat turce de presă Anadolu.

Întâlnirea de la Londra a fost ”foarte utilă”, însă nu a condus la ”ridicarea tuturor ambiguităţilor”, a apreciat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cancelarul german Angela Merkel a catalogat la rândul său reuniunea drept ”bună şi substanţială”.

Tensiunile dintre Turcia şi Occident au fost exacerbate de ofensiva turcă lansată în octombrie în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), pe care Ankara le consideră ”teroriste”, dar care au jucat un rol-cheie în lupta împotriva jihadiştilor din cadrul Statului Islamic (SI).

Ankara a lansat la 9 octombrie o ofensivă majoră în Siria, cu scopul de a disloca YPG de la frontiera turco-siriană. Această ofensivă a fost întreruptă în urma unor acorduri separate ale Ankarei cu Statele Unite şi Rusia.

Citește și : Avocatul lui Netanyahu va fi judecat pentru spălare de bani

În pofida acestor acorduri, confruntări armate sporadice au loc în continuare între combatanţi kurzi şi forţe turce şi supleanţi sirieni ai acestora în nord-estul Siriei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.