Erdogan: Turcia susține integritatea teritorială a Ucrainei și este ‘sincer întristată’ de invazia Rusiei

Publicat:

Turcia susține integritatea teritorială a Ucrainei și este “sincer întristată” de invazia Rusiei, a declarat joi președintele Tayyip Erdogan, iar trimisul Kievului la Ankara a îndemnat Turcia să închidă strâmtoarea Bosfor pentru navele de război rusești, informează mediafax.

În cursul zilei de joi, forțele ruse au lansat o invazie în Ucraina, atacând pe uscat, pe mare și pe calea aerului, în cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.


Citește și : Moscova va REPRIMA orice protest anti-război în Rusia

Erdogan, care a creat relații bune atât cu liderii Rusiei, cât și cu cei ai Ucrainei și care s-a oferit anterior să medieze în conflict, a declarat că a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski.

“Turcia susține lupta Ucrainei pentru a-și proteja integritatea teritorială”, a declarat Erdogan la televiziunea turcă. “Suntem sincer întristați de faptul că Rusia și Ucraina, pe care le considerăm țări prietene și cu care avem relații politice, economice și sociale strânse, se află față în față în acest fel.”

Ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasyl Bodnar, a declarat reporterilor că Zelenskiy i-a cerut ajutorul lui Erdogan în timpul convorbirii lor. Ambasadorul nu a precizat cererile Kievului, dar a spus că este nevoie de sprijin “financiar, umanitar și militar”.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a discutat ulterior cu omologul său ucrainean Oleksiy Reznikov despre ultimele evoluții din Ucraina, a declarat ministerul său.

Anterior, Bodnar a îndemnat Turcia, membră NATO, să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele rusești.

Conform unui pact din 1936, Ankara deține controlul asupra strâmtorilor și poate limita trecerea navelor militare în timp de război sau în caz de amenințare.

“Turcia va evalua cererile și va răspunde cât mai curând posibil”, a declarat Bodnar după discuțiile cu ministrul adjunct de externe turc Sedat Onal.

Apelul Ucrainei pune Turcia într-o poziție dificilă, deoarece împarte o frontieră maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră și nu dorește să intre în conflict cu niciuna dintre aceste țări.

Întrebat despre cererea Ucrainei, Omer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului AK, aflat la guvernare, al lui Erdogan, a declarat că Turcia evaluează problema și că Ankara va lua o decizie cu scopul de a nu adânci conflictul. El nu a oferit alte detalii.

La începutul acestei luni, șase nave de război rusești și un submarin au tranzitat strâmtorile Dardanele și Bosfor în Marea Neagră pentru ceea ce Moscova a numit exerciții navale în apropierea apelor ucrainene.

Joi, forțele ruse au debarcat în porturile ucrainene din Marea Neagră și Marea Azov ca parte a invaziei.

Ministerul de Externe al Turciei a cerut încetarea imediată a operațiunilor militare ale Rusiei. “Acest atac este o încălcare gravă a dreptului internațional și reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității regiunii noastre și a lumii”, a declarat ministerul. “Cerem Federației Ruse să pună capăt imediat acestui act nedrept și ilegal”.

Citește și : China ‘înţelege preocupările’ Rusiei în materie de securitate

Ambasadorul Bodnar a îndemnat Turcia să se alăture altor țări în impunerea de sancțiuni Rusiei, lucru la care Ankara s-a opus până acum, deoarece încearcă să echilibreze angajamentele sale în cadrul NATO cu legăturile sale comerciale și energetice puternice cu Rusia.

Celik a declarat că Turcia nu ia în considerare nicio sancțiune împotriva Rusiei în prezent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.