X

Erdogan: Turcia va cumpăra rachetele ruseşti S-400. Argumentele SUA sunt foarte eronate

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a asigurat vineri că ţara sa va continua să efectueze plăţi în contul contractului de achiziţie a unor sisteme de rachete antiaeriene ruseşti S-400 şi a calificat drept ”foarte eronate” argumentele avansate de SUA pentru ca armata turcă să renunţe la acest contract, informează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Erdogan a amintit că acordul cu Rusia privind livrarea rachetelor S-400 a fost deja convenit şi a confirmat că luni se va întâlni la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin, cu care va aborda, printre alte chestiuni, şi derularea acestui contract.

Citește și : Trump va lipsi din nou de la dineul „plictisitor” şi „prea negativ” al corespondenţilor la Casa Albă

”Rachetele S-400 vor ocupa un loc important în discuţiile noastre. Argumentele Statelor Unite sunt foarte eronate. Vom duce până la capăt achiziţia S-400 şi plăţile noastre vor continua”, a spus Erdogan în faţa presei la Ankara.

Acest contract, a cărui valoare este de circa 2,5 miliarde de dolari, a tensionat relaţiile dintre Turcia şi SUA, fapt care a fost vizibil în timpul unei conferinţe de presă la care au participat joi la Washington vicepreşedintele SUA, Mike Pence, şi ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Pence i-a cerut Turciei să aleagă între NATO şi decizia ”lipsită de sens” de a continua achiziţia rachetelor S-400, iar Cavusoglu i-a răspuns că ”nimeni” nu va forţa Turcia să facă o alegere. ”Turcia nu are de făcut o alegere între Rusia şi alţi aliaţi. Nu vedem relaţia cu Rusia ca pe o alternativă faţă de altele. Nimeni, nici Occidentul, nici Rusia nu ar trebui să ne ceară să alegem”, a indicat şeful diplomaţiei turce.

Dar Pence a insistat: ”Turcia trebuie să aleagă. Doreşte să fie în continuare o parte fundamentală a celei mai de succes alianţe militare din istoria omenirii, sau doreşte să rişte siguranţa acestei colaborări luând decizii care ar putea submina alianţa?”.

Citește și : ONU: Noi atacuri asupra civililor în statul Rakhine din Myanmar

Ca măsură de presiune, administraţia preşedintelui Donald Trump a suspendat livrarea avioanelor F-35 către armata turcă şi Pence a ameninţat că acest contract ar putea fi reziliat, ceea ce ar provoca pierderi companiilor turce care produc componente pentru acest tip de avion.

Tags: armatamoscovaRecep Tayyip ErdoganrusiaS-400SUAVladimir Putin
Categorii: Diaspora