X

Mulţi eroi după război. Hollande spune că l-ar fi învins pe Macron în alegeri

Fostul preşedinte francez Francois Hollande, autorul cărţii ‘Lecţii despre putere’, lansată începând de miercuri în librăriile din Franţa, îl acuză pe succesorul său Emmanuel Macron de adâncirea inegalităţilor din Franţa şi susţine că, dacă ar fi candidat, l-ar fi putut învinge pe actualul titular de la Elysee în alegerile prezidenţiale din 2017, notează marţi Le Nouvel Observateur, potrivit agerpres.

Volumul de 400 de pagini reflectă mandatul tumultuos al lui Hollande, perioadă marcată de atacuri jihadiste sângeroase şi de compromisuri politice, şi îl critică pe centristul în vârstă de 40 de ani care a câştigat scrutinul prezidenţial de anul trecut din Franţa.

Citeşte şi: Tragedie aeriană în Algeria. Un avion cu peste 200 de militari la bord s-a prăbuşit lângă capitală – VIDEO

”Guvernul meu a redus inegalităţile; cel de acum le agravează”, scrie politicianul socialist, care a ajuns şef al statului francez în 2012.

Într-un interviu acordat marţi publicaţiei citate, Francois Hollande susţine că ”ar fi putut să-l învingă” pe Macron în alegerile prezidenţiale din 2017, dar ”nu a vrut”. Hollande a decis să nu candideze în alegerile prezidenţiale de anul trecut după ce sondajele de opiniile au sugerat că el nu avea nicio şansă de a câştiga scrutinul.

Francois Hollande a devenit cel mai nepopular preşedinte din istoria Franţei, însă sondajele de opinie indică faptul că Macron înregistrează scăderi şi mai mari de popularitate. În prezent, preşedintele Emmanuel Macron este susţinut de 55% din electoratul francez, potrivit unui sondaj de opinie publicat marţi de institutul de sociologie Ifop.

Citeşte şi: Tragedie aeriană în Algeria. Un avion cu peste 200 de militari la bord s-a prăbuşit lângă capitală – VIDEO

Fostul preşedinte francez îşi apără bilanţul, care în opinia sa include ”o economie revigorată şi mai curată”.

Pe de altă parte, el sugerează o trădare din partea lui Emmanuel Macron, fost ministru al economiei în mandatul său, care a decis să-şi formeze propriul partid de centru. ”Întotdeauna am lăsat loc concurenţei politice, dar cred că aceasta trebuie să fie făcută deschis şi corect. Să spunem că nu a fost cazul”, explică fostul preşedinte socialist francez în acelaşi interviu. 

Tags: alegeriEmmanuel MacronFrançois HollandefrantaLecţii despre putere
Categorii: Diaspora