X

Erupţia iminentă a vulcanului Taal provoacă noi evacuări în Filipine

Cel puţin 53.000 de persoane au părăsit miercuri zonele de risc din apropierea vulcanului Taal din Filipine, aflat în erupţie, în contextul în care autorităţile locale au avertizat că pericolul nu a trecut, informează DPA, potrivit agerpres.

De asemenea, două persoane au murit în urma unor atacuri de cord în timp ce fugeau din calea pericolului. Victimele sunt o femeie de 65 de ani şi un bărbat în vârstă de 27 de ani din oraşele Talisay şi Taal din provincia Batangas, aflată la 66 de kilometri sud de capitala Manila, pe insula Luzon. Femeia a suferit stop cardiac luni, iar bărbatul a decedat marţi, a precizat Biroul regional pentru gestionarea dezastrelor.

Citește și : Explozie la o uzină chimică în nord-estul Spaniei;un mort și mai mulți răniți

Vulcanul Taal din provincia Batangas, situat în mijlocul unui lac cu acelaşi nume, a început să arunce sporadic în atmosferă cenuşă, duminică.

Rezidenţii au fost evacuaţi din oraşele din provinciile Batangas şi Cavite, însă unii bărbaţi au rămas în urmă pentru a-şi păzi proprietăţile şi animalele.

Citeşte şi: Michael Flynn ‘se suceşte’ în recunoaşterea vinovăţiei în dosarul privind ingerinţa ruşilor în alegerile americane

Echipajele de urgenţă au fost văzute patrulând oraşele afectate pentru a se asigura că toţi rezidenţii au plecat, pe fondul relatărilor conform cărora unii locuitori nu au respectat sfaturile autorităţilor şi s-au întors la caselor lor pentru a nu mai locui în centrele de evacuare devenite neîncăpătoare.

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs) şi-a reiterat recomandarea de evacuare totală a insulei Luzon şi a zonelor cu risc ridicat şi a avertizat că o erupţie periculoasă este încă posibilă în pofida reducerii activităţii vulcanice de pe Taal în ultimele 24 de ore.

Tags: BatangasCavitefilipineInstitutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs)insula LuzonmanilaTaalTalisayvulcan
Categorii: Știrile zilei