Erupţia vulcanică din apropiere de Reykjavik, considerată oficial încheiată

Publicat:

Erupţia unui vulcan din apropiere de Reykjavik este considerată oficial încheiată, după trei luni de pauză, au anunţat luni autorităţile islandeze, informează agenţia AFP, potrivit agerpres.  

”Au trecut trei luni de la ultima scurgere de lavă, aşa că erupţia este considerată încheiată”, a declarat pentru AFP o responsabilă din cadrul Institutului de Meteorologie din Islanda (IMO), Iryndis Yr Tisladottir.


Citește și : Proteste la Barcelona împotriva extinderii limbii spaniole în şcolile din Catalonia

Instituţia responsabilă cu activitatea vulcanică, care îndeamnă mereu excursioniştii să fie precauţi, va continua totuşi să monitorizeze zona, a spus ea.

Această mică şi spectaculoasă erupţie de lavă a avut loc pe 19 martie în zona muntelui Fagradalsfjall, la aproximativ treizeci de kilometri sud-vest de capitala Islandei.

Lava nu a mai curs timp de opt secole în Peninsula Reykjanes şi aproape 6.000 de ani au trecut de când a avut loc o erupţie a Fagradalsfjall, potrivit vulcanologilor islandezi.

A şasea erupţie din Islanda din ultimii douăzeci de ani, aceasta a fost cea mai lungă înregistrată în ultima jumătate de secol, expulzând lavă timp de exact şase luni.

Dar, imediat apoi, craterele şi faliile au încetat să arunce lavă pe 18 septembrie, după ce au expulzat peste 140 de milioane de metri cubi de magmă în văile Geldingadalur.

Relativ uşor de accesat, locul erupţiei a devenit o adevărată atracţie turistică, cu peste 350.000 de vizitatori, potrivit biroului de turism islandez.

Erupţiile ulterioare din această zonă rămân o ipoteză plauzibilă, potrivit experţilor.

”Istoria ne învaţă că activitatea vulcanică din acest sector se manifestă ciclic”, conform IMO.

Citește și : NATO vrea să desfăşoare o prezenţă militară în România şi Bulgaria în contextul tensiunilor cu Rusia

Institutul a revizuit, de asemenea, săptămâna trecută în scădere riscul erupţiei unui alt vulcan islandez, Grímsvötn, într-o zonă inaccesibilă din centrul insulei.

Acest vulcan situat sub un gheţar imens este cel mai activ din Islanda, erupând în medie la fiecare cinci până la zece ani. În urmă cu două săptămâni, nivelul de alertă de erupţie a fost ridicat la portocaliu de către IMO. ”Există încă o probabilitate (de erupţie), dar aceasta este mai redusă decât anterior”, a declarat Tisladottir pentru AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.