Escaladarea violenţelor în Myanmar, o CATASTROFĂ a drepturilor omului

Publicat:

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a avertizat vineri că escaladarea violenţelor în Myanmar de la lovitura de stat de la 1 februarie a împins această ţară “într-o catastrofă în privinţa drepturilor omului”, relatează AFP, potrivit agerpres.

“În puţin peste patru luni, Myanmarul a trecut de la statutul de democraţie fragilă la cel de catastrofă în privinţa drepturilor omului”, a transmis Bachelet într-un comunicat.


Citește și: O nouă molimă lovește în Marea Britanie! Doi oameni au venit cu un virus mortal din străinătate

“Liderii militari sunt responsabili cu toţii de această criză şi trebuie făcuţi să dea socoteală”, a adăugat ea.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a făcut de asemenea apel la intensificarea eforturilor diplomatice ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi ale altor ţări influente, potrivit Reuters.

“Nu par să existe eforturi spre detensionarea situaţiei, ci mai degrabă se observă o înmulţire a trupelor în zone-cheie, contrar angajamentelor făcute de armată către ASEAN de a înceta violenţele, a mai precizat Bachelet.

La 1 februarie, armata a preluat controlul în Myanmar şi a arestat-o pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, care a condus o luptă fără violenţă împotriva dictaturii în ultimele două decenii ale regimului militar din 1962-2011. Armata şi-a justificat lovitura de stat acuzând Liga Naţională pentru Democraţie, partidul lui Aung San Suu Kyi, de obţinerea unei victorii zdrobitoare printr-un vot falsificat, deşi Comisia Electorală a respins iniţial plângerile regimului militar.

Citește și: Iranul va primi din Rusia un satelit cu tehnologie avansată

Mişcarea de contestare din Myanmar este reprimată violent de forţele de securitate, care în ultimele luni au ucis 860 de civili, inclusiv femei şi copii, potrivit Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici (AAPP).

Aproximativ 5.000 de persoane au fost plasate în detenţie, organizaţiile neguvernamentale denunţând cazuri de execuţii extrajudiciare, de tortură şi de violenţe contra femeilor. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei Inundații bruște au măturat un sanctuar popular de elefanți din...

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.