Eșec pentru înființarea unui front unit pentru alegerile regionale din Catalonia între pricipalele două partide separatiste

Publicat:

Partidul democrat (PDeCAT) al preşedintelui catalan destituit Carles Puigdemont şi Stânga Republicană Catalană (ERC) au eşuat marţi seara să înfiinţeze un front unit în alegerile regionale anticipate de la 21 decembrie, relateaza news.ro .

Incapacitatea lor de a se înţelege riscă să le complice campania electorală şi să le reducă şansele de a obţine din nou o majoritate în viitorul Parlament regional.


”A fost imposibil să formăm o listă comună şi va trebui, astfel, să formăm un front comun pe baza diverselor candidaturi”, a anunţat Sergi Sabria, un fost deputat ERC, într-un comunicat, după expirarea termenului legal, stabilit de Constituţie, în cazul coaliţiilor electorale.

Citiți și : Declaraţia de independenţă a Cataloniei a fost ANULATĂ

În alegerile precedente, în 2015, PDeCAT, ERC şi alte formaţiuni separatiste au reuşit să candideze în cadrul frontului comun Junts pel si (Împreună pentru da).

Ele au obţinut atunci 62 dintre cele 135 de mandate în Parlamentul Cataloniei şi susţinerea a zece aleşi ai Candidaturii de Unitate Populară (CUP, extremă stânga), ceea ce le-a permis separatiştilor să deţină majoritatea absolută, de 68 de mandate.

În pofida faptului că formaţiunile lui Puigdemont şi vicepreşedintelui Executivului destituit Oriol Junqueras au în continuare capacitatea de a se alia după scrutin, incapacitatea lor de a se pune de acord înainte de vot ar putea să declanşeze o luptă internă pentru putere.

Puigdemont, care a fugit în Belgia la începutul săptămânii trecute, şi Junqueras, plasat în detenţie provizorie ca suspect de răzvrătire, rebeliune şi deturnare de fonduri, sunt principalele două figuri ale mişcării separatiste catalane, care a determinat Madridul să destituie Guvernul regional şi să dizolve Parlamentul catalan pe 27 octombrie, la câteva ore după adoptarea prin vot în Legislativul regional a unei declaraţii unilaterale de independenţă.

PUIDGEMONT PLEDA PENTRU O LISTĂ COMUNĂ A PARTIDELOR SEPARATISTE

Un sondaj GAD3, publicat duminică de cotidianul catalan La Vanguardia, creditează ERC cu 45-46 de mandate în viitorul Parlament, iar PDeCAT cu 14-15 mandate.

CUP ar obţine 7-8 mandate, potrivit acestui sondaj realizat în perioada 30 octombrie-3 noiembrie, după plasarea Cataloniei sub tutelă prin articolul 155 al Constituţiei.

Prin liste comune, ERC şi PDeCAT ar fi putut să spere la obţinerea mai multor mandate, arată sondaje separate şi proiecţii, care preconizau 60-63 de mandate în eventualitatea unei alianţe, cărora li s-ar fi adăugat 8-9 aleşi CUP, adică suficiente locuri cât să refacă majoritatea absolută.

Puigdemont a îndemnat marţi, de la Bruxelles, la constituirea unui front unit. ”Ideal ar fi o vastă listă regională de partide (…) PDeCAT, CUP, Podemos, ERC în favoarea libertăţii şi democraţiei”, a declarat el pentru Radio Catalunya.

”Statul spaniol comite o reprimare brutală (…) Dacă noi nu înfruntăm represiunea împreună, statul spaniol riscă să câştige această luptă”, a subliniat el.

ERC nu excludea o asemenea alianţă, însă cerea să i se asocieze anticapitaliştii de la CUP.

Preşedintele catalan destituit este vizat de un mandat european de arestare. Plasat în arest arest preventiv duminică, el a fost eliberat luni, în aşteptarea examinării acestui recurs de către justiţia belgiană.

Puigdemont şi alţi foşti membri ai Generalitat sunt urmăriţi în justiţie pentru organizarea pe 1 octombrie a referendumului de autodeterminare interzis de autorităţile spaniole şi deoarece au proclamat independenţa Cataloniei, anulată miercuri de Curtea Constituţională.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.