Eşec stânjenitor al Italiei în soluţionarea conflictului din Libia

Publicat:

Guvernul de la Roma caută soluţii pentru a-şi salva credibilitatea diplomatică după ce o tentativă de a juca un rol central în soluţionarea conflictului din Libia s-a transformat într-un eşec notabil, relatează joi agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Haosul ce persistă în Libia de la înlăturarea lui Muammar Gaddafi de la putere în anul 2011 a afectat direct Italia, care s-a regăsit astfel în prima linie a valului de migranţi africani veniţi pe Mediterana.


Citește și : Trump, autorizat să folosească bugetul Pentagonului pentru construcţia zidului de la frontiera cu Mexicul

Prin urmare, Italia caută să conducă eforturile de stabilizarea a Libiei. Însă premierul italian Giuseppe Conte s-a văzut miercuri pus într-o situaţie stânjenitoare după ce premierul guvernului libian recunoscut de ONU, Fayez al-Serraj, a refuzat să-l întâlnească după ce a aflat că rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, a fost şi el invitat la Roma.

În acelaşi timp, ministrul italian de externe Luigi Di Maio s-a văzut izolat la o întâlnire cu omologii săi din Franţa, Egipt, Grecia şi Cipru, refuzând să semneze o declaraţie despre Libia, întrucât a estimat că aceasta era părtinitoare în favoarea lui Haftar.

”Ceea ce s-a întâmplat ieri este de-a dreptul stânjenitor. Politicienii noştri nu acordă suficientă atenţie politicii externe şi plătesc pentru aceasta”, comentează Arturo Varvelli, director al oficiului de la Roma al Council on Foreign Relations. Conte a comis o greşeală banală de protocol primindu-l pe Haftar înaintea lui Serraj, a remarcat la rândul său Matteo Salvini, liderul dreptei radicale recent îndepărtat de la putere, care i-a descris pe actualii guvernanţi italieni drept ”amatori”.

Conte şi Di Maio, amândoi lipsiţi de experienţă diplomatică, s-au întâlnit joi pentru a găsi o cale de ieşire din această situaţie. Însă unii analişti cred că în privinţa conflictului libian Italia a pierdut iniţiativa în favoarea unor ţări mai pro-active, precum Franţa, Turcia sau Rusia.

În iulie 2018, preşedintele american Donald Trump a recunoscut ”rolul de leadership al Italiei” în soluţionarea conflictului libian, dar chiar şi cu acest sprijin guvernul de la Roma nu a reuşit să obţină susţinere internaţională în favoarea premierului Fayez al-Serraj, în timp ce Turcia a eclipsat Italia prin decizia de a sprijini trupele lui Serraj trimiţând consilieri militari în Libia, iar Franţa, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite îl sprijină pe Khalifa Haftar într-un conflict armat ce are în spate interese economice şi strategice divergente.

Citește și : Camera Comunelor a aprobat Acordul Brexit

Italia a încercat de asemenea să-şi stabilească propriile legături cu Haftar, sperând că îşi va proteja astfel interesele energetice în Libia dacă în final acesta din urmă se va impune pe plan militar, unii oficiali considerând însă că prin lipsa unei poziţionări clare şi încercarea de a fi prietenă cu toată lumea Italia şi-a pierdut mult din influenţă, chiar şi dincolo de conflictul libian.

După uciderea cu o dronă americană a generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad, secretarul american de stat Mike Pompeo a vorbit la telefon cu oficiali din lumea întreagă, dar nu a contactat guvernul de la Roma, deşi Italia are, după SUA, cele mai numeroase efective militare în Irak în rândul statelor occidentale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.