Eşecul negocierilor politice din Germania pune pe jar întreaga Europă

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu eşecul negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare în Germania, declarând că “nu este în interesul” Franţei ca acest proces să se blocheze şi subliniind că există “un risc real” de dezacord, relatează AFP şi Reuters, conform agerpres.

“Nu este în interesul nostru ca acest proces să se blocheze”, a spus Macron presei la Paris, precizând totodată că a discutat duminică seară la telefon cu cancelarul german Angela Merkel.


Citeşte şi: Nori negri dinspre Coreea de Nord. Phenian-ul ar putea dezvolta în acest an o rachetă balistică intercontinentală care să atingă teritoriul SUA (Seul)

“Trebuie să avansăm”, a adăugat el, vorbind din biroul său la începutul unei întâlniri cu liderul partidului Republicanii (dreapta), Bernard Accoyer, pe care l-a primit la Palatul Elysée în cadrul unor consultări asupra proiectelor sale europene.

Partidul Liberal Democrat (FDP, pro-mediul de afaceri) s-a retras duminică seară în mod neaşteptat, după mai mult de patru săptămâni, din negocierile cu blocul conservator (CDU-CSU) al cancelarului Angela Merkel şi cu partidul ecologist Verzii, invocând diferenţe ireconciliabile.

“Este mai bine să nu guvernăm decât să guvernăm prost”, a declarat, la Berlin, preşedintele FDP, Christian Lindner, anunţul său semnificând eşecul negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare tripartite.

Citeşte şi: Alertă în Elveţia. Consulatul american din Zurich a fost EVACUAT – FOTO

În urma acestui eşec, Angela Merkel se găseşte în faţa celei mai grave crize politice din cei 12 ani de putere.

În lipsa unei alternative, cea mai mare putere economică a Europei se pregăteşte astfel pentru săptămâni sau luni de paralizie, atât pe plan naţional, cât şi pe plan european. 

Eşuarea convorbirilor cancelarului german Angela Merkel pentru formarea unei coaliţii tripartite de guvernare este ”o veste proastă pentru Europa”, a afirmat luni ministrul olandez de externe, Halbe Zijlstra, subliniind rolul conducător al Germaniei, cel mai puternic membru al Uniunii Europene, după relatează agenţia Reuters.

Duminică, după mai multe săptămâni de convorbiri cu blocul conservator al cancelarului Merkel şi cu ”Verzii” (ecologişti), Partidul Liber-Democrat (FDP, pro-business) s-a retras în mod neaşteptat de la negocieri.

”Este o veste proastă pentru Europa că formarea guvernului în Germania va lua atât de mult timp”, a declarat ministrul olandez presei la sosirea sa la Bruxelles pentru convorbiri cu omologii săi din UE.

Citeşte şi: Nori negri dinspre Coreea de Nord. Phenian-ul ar putea dezvolta în acest an o rachetă balistică intercontinentală care să atingă teritoriul SUA (Seul)

”Germania este o ţară foarte influentă în cadrul UE, astfel că, dacă nu va avea un guvern şi nu va exista un mandat, va fi foarte greu pentru ei (germanii) să adopte poziţii”, a mai spus şeful diplomaţiei olandeze.

În timp ce în Germania se vehiculează posibilitatea unor noi alegeri, Zijlstra a estimat că nu este o idee bună şi a amintit în context că formarea guvernului olandez a durat şapte luni, ceea ce înseamnă că partidele germane s-ar putea întoarce la negocieri după o pauză.

Citeşte şi: CNN: Preşedintele Mugabe şi-a pregătit demisia

În opinia ministrului olandez, criza din Germania nu afectează negocierile privind Brexit-ul mai ales în acest moment, deoarece UE ”aşteaptă o ofertă substanţială din partea Marii Britanii” privind factura sa de ieşire din UE.

Ministrul ceh pentru afaceri europene, Ales Chmelar, sosit şi el la Bruxelles pentru aceleaşi convorbiri, şi-a exprimat speranţa că Germania va avea un guvern cât mai curând posibil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.