Eșecul referendumului intensifică incertitudinea din administrația Chișinăului, interimatul funcției fiind valabil până la o decizie definitiva în cazul lui Dorin Chirtoacă

Publicat:

Prezenţa extrem de redusă la referendumul din 19 noiembrie pentru revocarea din funcţie a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a avut drept cauză atât scăderea popularităţii Partidului Socialiştilor, cât şi poziţia mai multor partide care au chemat alegătorii să boicoteze consultarea, consideră analişti consultaţi luni de Radio Chişinău, relatează agerpres .

Potrivit acestora, după eşecul referendumului din cauza prezenţei scăzute, cel mai probabil se va menţine situaţia actuală din administraţia municipală.


Aproximativ 110.500 de alegători au participat la referendumul de revocare a lui Dorin Chirtoacă, ceea ce a reprezentat 17,5%, adică de aproape două ori mai puţin decât minimul necesar pentru validarea acestuia.

Locuitorii Chişinăului au fost convinşi de partidele care au îndemnat la boicot, în special de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Democrat (PD), consideră observatorul politic Nicolae Negru. Dar principalul motiv este că a scăzut încrederea electoratului în Partidul Socialiştilor, formaţiunea care a solicitat organizarea referendumului, şi în Igor Dodon, spune el.

Citește și : Hezbollah se retrage din Irak după înfrângerea totală a grupării jihadiste Statul Islamic

‘Prezenţa a fost chiar mai mică decât voturile obţinute de candidatul socialist Zinaida Greceanîi la alegerile locale din 2015. Acest fapt relevă o dezamăgire profundă a electoratului socialiştilor’, apreciază analistul citat.

Situaţia din municipiul Chişinău va rămâne incertă şi în continuare se va menţine cel mai probabil actuala stare de lucruri – primarul Dorin Chirtoacă rămâne suspendat, iar oraşul va fi condus de un interimar, opinează analistul politic Veaceslav Berbeca.

‘Primarul va fi în continuare suspendat, iar Silvia Radu va exercita funcţia de primar interimar până la o decizie definitivă în privinţa dosarului lui Dorin Chirtoacă, sau dacă acesta va fi condamnat, ar putea avea loc alegeri anticipate’, a indicat Berbeca.

Dorin Chirtoacă s-a aflat în arest la domiciliu de la sfârşitul lunii mai până acum zece zile când a fost eliberat sub control judiciar, el fiind cercetat într-un dosar de corupţie. Chirtoacă a fost suspendat din funcţie, iar atribuţiile de primar interimar le-a exercitat un timp viceprimarul Nistor Grozavu, cercetat în acelaşi dosar. Acum două săptămâni, Nistor Grozavu a numit alţi doi viceprimari, dintre care unul – Silvia Radu – a preluat şi interimatul funcţiei de primar general. Partidul Socialiştilor şi Partidul Liberal au contestat legalitatea acestor decizii, considerând că, de fapt, Partidul Democrat (PD) controlează Primăria. PD a negat însă că ar avea interese politice la Primăria Chişinăului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.