Eşecul zborului comercial al rachetei Vega-C, cauzat de o piesă ucraineană

Publicat:

Eşecul primului zbor comercial al rachetei europene Vega-C, care s-a produs în decembrie 2022, a fost cauzat de deteriorarea unei piese ucrainene din motorul său Zefiro-40, potrivit concluziilor formulate de o comisie de anchetă, prezentate vineri într-o conferinţă de presă de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează AFP, potrivit agerpres.  

Lansarea de pe 23 decembrie 2022 s-a desfăşurat fără probleme până la puţin timp după aprinderea motorului Zefiro-40 al celei de-a doua trepte a rachetei, a explicat Pierre-Yves Tissier, un reprezentant al companiei Arianespace şi copreşedinte al comisiei de anchetă.


Motorul, care ar fi trebuit să funcţioneze la o presiune constantă, a înregistrat însă o scădere continuă de presiune în duza sa până în punctul în care, la trei minute şi 27 de secunde după lansare, “acceleraţia lansatorului a devenit aproape nulă”, a adăugat Pierre-Yves Tissier.

Citește și : Ucraina nu intenţionează să reducă exporturile de grâu

Ordinul privind distrugerea lansatorului spaţial, construit de grupul italian Avio, a fost dat în momentul în care Vega-C se afla deasupra Oceanului Atlantic, ducând la pierderea celor doi sateliţi de observare a Terrei construiţi de compania Airbus, Pleiades Neo 5 şi 6.

Comisia de anchetă mandatată de ESA, autoritatea din domeniul dezvoltării de lansatoare spaţiale, şi de Arianespace, operatorul său, a ajuns la concluzia că pierderea de presiune a fost cauzată de deteriorarea ajutajului duzei, care dirijează şi regularizează gazele de combustie către acea piesă a motorului.

Ajutajul duzei, o piesă din compozit de carbon fabricată de compania ucraineană Yuzhnoye, nu a suportat presiunea enormă şi temperaturile care ajung la 3.000 de grade Celsius. Pierre-Yves Tissier a evocat “o eroziune termo-mecanică neaşteptată” a acelei piese, rezultată dintr-o lipsă de omogenitate a materialului din care era fabricată.

Comisia de anchetă nu a pus sub semnul întrebării designul şi dezvoltarea lansatorului spaţial. Ea a recomandat însă o serie de măsuri, pentru a garanta fiabilitatea viitoare a rachetei Vega-C.

Citește și : EXPLOZIE puternică în faţa unui tribunal din Podgorica! Sunt morţi şi răniţi!

Directorul ESA, Josef Aschbacher, a recunoscut existenţa unor “deficienţe în sistem”, anunţând totodată “un plan de acţiune foarte clar” pentru “a ieşi mai puternici din această criză”. El a anunţat şi obiectivul unei noi lansări comerciale a rachetei Vega-C spre sfârşitul anului 2023, care va avea ca sarcină utilă – ce rămâne să fie confirmată – satelitul de monitorizare a Terrei Sentinel 1-C.

Acest plan vizează garantarea fiabilităţii ajutajului duzei prin utilizarea unui alt material de fabricaţie, furnizat de ArianeGroupe, precum şi o nouă fază de omologare a motorului Zefiro-40. De asemenea, planul prevede măsuri ce garantează fiabilitatea lanţului de aprovizionare în vederea fabricării de lansatoare spaţiale. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.