X

Este ‘destul de probabil’ ca Ucraina să nu poată recolta sau exporta grâu în acest an (surse)

Este „destul de probabil” ca Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, să nu-și poată procesa recoltele sau să exporte grâu în acest an, în urma invaziei rusești, a declarat joi o sursă de la Palatul Élysée, informează mediafax.

Luptele în curs de desfășurare și pierderea forței de muncă din agricultură „fac ca orice recoltă și posibilitatea de a semăna [următoarea recoltă] să fie extrem de dificile”, a declarat sursa guvernamentală franceză.
Guvernul ucrainean a interzis exporturile pe produse cheie, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne, conform unei rezoluții a cabinetului care a fost adoptată la începutul acestei luni.

Citește și :  UK impune noi sancţiuni ‘propagandiştilor şi presei de stat’ ruse

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a avertizat la 11 martie că, în urma invaziei rusești în Ucraina, ar putea apărea întreruperi ale recoltei de cereale și ale exporturilor în Ucraina, pe lângă creșterile de prețuri rezultate din luptele din această țară și din efectul sancțiunilor economice asupra exporturilor rusești.

Înainte de invazie, Ucraina era pe cale să înregistreze un an record în ceea ce privește exporturile de grâu, în timp ce exporturile de grâu ale Rusiei au încetinit, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

O inițiativă condusă de Franța, FARM (Food and Agriculture Resilience Mission), a anunțat la 24 martie, în timpul summitului G7, că va avea ca obiectiv pe termen scurt menținerea frontierelor deschise și a fluxului de exporturi de cereale, punând accentul pe transparența prețurilor și a stocurilor și pe descurajarea stocării cerealelor, potrivit sursei citate.

Franța va lucra, de asemenea, la un mecanism pentru a asigura „solidaritatea” în procesul de trecere la o piață alimentară de criză, a declarat sursa, adăugând că „trebuie să ne pregătim pentru o situație de criză” pe piața alimentară.

Citește și :  NATO se aşteaptă la noi ofensive ale ruşilor în Ucraina: ‘Nu se retrag, ci se repoziţionează!’

Președintele francez Emmanuel Macron va discuta mâine cu omologul său chinez Xi Jinping cu privire la stocurile de cereale, a precizat sursa, adăugând că autoritățile americane rămân „foarte mobilizate” pentru a răspunde unei posibile penurii de alimente.

Sursa și-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la tensiunile pe care le-ar putea exercita asupra Orientului Mijlociu o încetinire a exporturilor de cereale din Ucraina.

Tags: FARMG7grâuPalatul Elyseeucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina