X

Este oficial! Carles Puigdemont a reuşit să fugă iar din Spania

Carles Puigdemont a reuşit să fugă iar din Spania

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont, care a reapărut joi la Barcelona după şapte ani de exil, fugind de proceduri judiciare, “se află în afara” Spaniei după noua sa fugă, a dat asigurări avocatul său vineri, la un post de radio catalan, informează EFE, potrivit stiripesurse.ro.

“Puigdemont se află în afara statului” (spaniol, denumirea naţionaliştilor catalani pentru Spania), a declarat Gonzalo Boye la postul de radio Rac1, fără a oferi alte detalii.

Citeşte şi: Ucraina atacă masiv cu drone regiunea Lipeţk din Rusia – Stiripesurse.md

Joi seară, avocatul a declarat la televiziunea publică catalană că Puigdemont “s-a întors acasă” după ce a rostit un scurt discurs în apropierea Parlamentului catalan, unde a avut loc ulterior sesiunea de învestire a noului preşedinte al regiunii catalane.

Carles Puigdemont a reuşit să fugă iar din Spania

Aflat încă sub mandat de arestare pentru rolul jucat în tentativa eşuată de secesiune a Cataloniei în 2017, Carles Puigdemont şi-a petrecut ultimii şapte ani în afara Spaniei, în principal în Belgia, dar şi în sudul Franţei.

Carles Puigdemont este “cel care trebuie să facă public” locul unde se află, a adăugat vineri avocatul său, dând asigurări că clientul său va vorbi “azi sau mâine”.

Vezi şi: VIDEO Ce se află, de fapt, sub Antarctica: Un submersibil a spart structurile secrete de gheață, iar apoi a dispărut (stiripesurse.ro)

O figură centrală a mişcării de independenţă a regiunii catalane, Carles Puigdemont şi-a anunţat întoarcerea în Catalonia pentru a participa la votul de învestitură a noului preşedinte al regiunii. În final, s-a mulţumit cu un scurt discurs rostit pe o platformă din apropierea Parlamentului în faţa a mii de simpatizanţi, înainte de a dispărea discret, reuşind să scape de dispozitivul forţelor de poliţie desfăşurat pentru a-l aresta.

În pofida legii amnistiei negociată de premierul Pedro Sanchez în schimbul sprijinului pentru guvernul său din partea partidului lui Carles Puigdemont, acesta continuă să fie urmărit de justiţia spaniolă. Foarte criticată de opoziţie, această lege se află în centrul unor multiple dezbateri juridice. Pe 1 iulie, Curtea Supremă a decis că prevederile sale se aplică doar unora din infracţiunile de care este acuzat liderul separatist catalan. 

Tags: barcelonaCarles PuigdemontcataloniaGonzalo Boyespania
Externe