X

Estimare preliminară a Pentagonului: Racheta nord-coreeană lansată marţi avea rază medie de acţiune

Racheta lansată marţi de Coreea de Nord pe deasupra Japoniei a fost de tip balistic cu rază medie de acţiune, a comunicat Pentagonul agenţiei Yonhap.

“Evaluarea iniţială indică lansarea unei rachete balistice cu rază medie (IRBM). Conlucrăm cu partenerii noştri inter-agenţii pentru o evaluare mai detaliată şi vom actualiza public informaţiile dacă este necesar”, a informat Departamentul Apărării SUA într-un e-mail.

Anterior, surse de la Pentagon declaraseră agenţiei Reuters, sub rezerva anonimatului, că racheta pare să fi fost model Hwasong-12, cunoscut şi sub denumirea KN-17. Militarii americani consideră medii razele de acţiune între 1500 şi 3000 de mile marine (2778 până la 5556 km).

Comandamentul pentru Apărarea Aerospaţială a Americii de Nord (NORAD) şi Comandamentul din Pacific al SUA au stabilit că racheta nu a ameninţat continentul nord-american sau insula americană Guam din vestul Pacificului. Coreea de Nord ameninţase recent că va lansa patru rachete spre Guam ca răspuns la avertismentul preşedintelui american Donald Trump că va dezlănţui “focul şi furia” asupra regimului de la Phenian.

După lansarea de marţi, Trump a afirmat că “toate opţiunile sunt pe masă” în privinţa Coreei de Nord.

Tags: Apărarea Aerospaţială a Americii de NordCoreea de NordDonald TrumpguamHwasong-12KN-17NORADracheta
Categorii: Știrile zilei