X

Estonia acordă azil politic unui activist rus al organizaţiei Open Russia, Konstantin Ceadlin

Estonia a acordat azil politic unui activist rus al organizaţiei Open Russia, Konstantin Ceadlin, condamnat în ţara sa pentru o infracţiune de drept comun, dar care se declară persecutat din motive politice, a anunţat el joi pe pagina sa de Facebook, informează France Presse, potrivit agerpres.

“După examinarea şi studierea tuturor elementelor din dosarul meu privind cererea de azil politic, autorităţile estone au considerat cererea justificată pentru a obţine protecţie împotriva persecuţiei pentru opiniile şi convingerile mele”, a scris Konstantin Ceadlin.

Citește și : ONU cere Ungariei să pună capăt discursului motivat de ură împotriva minorităţilor și să protejeze migranții

Întrebate de AFP, autorităţile estone au răspuns că nu comentează niciodată astfel de informaţii.

Ceadlin a fost membru al filialei regionale Open Rusia în Başkiria (republica Başkortostan din cadrul Federaţiei Ruse). Această organizaţie, înfiinţată de fostul oligarh şi opozant în exil Mihail Hodorkovski pentru a întări societatea civilă, a fost declarată “indezirabilă” în 2017 de autorităţi.

Potrivit justiţiei ruse, Konstantin Ceadlin a creat în 2014 un sistem sofisticat de fraudă prin vânzarea de autoturisme de ocazie pentru a deturna aproximativ 3,7 milioane de ruble (52.000 de euro). În noiembrie 2017, el a fost condamnat în contumacie la 10 ani de închisoare pentru fraudă de către un tribunal din Ufa, capitala Başkiriei.

Ceadlin a respins acuzaţiile asigurând că este urmărit penal pentru opiniile sale politice.

Potrivit Interfax, el a părăsit Rusia în primăvara trecută şi se afla de atunci într-o tabară de refugiaţi din Estonia.

Potrivit ziarului Kommersant, Ceadlin a fost de asemenea o perioadă membru al mişcării pro-Kremlin “Tânara Gardă”, înainte de a o părăsi în 2016.

Citește și : Polonia : Miniştrii își donează primele pentru opere sociale (Jaroslaw Kaczynski)

Tags: activistazil politicEstoniaKonstantin Ceadlinrusia
Categorii: Diaspora