Estonia anunţă înăsprirea controalelor la frontiera cu Rusia pentru a o împiedica să eludeze sancţiunile

Publicat:

Estonia anunţă înăsprirea controalelor la frontiera cu Rusia pentru a o împiedica să eludeze sancţiunile

Guvernul eston a anunţat joi controale vamale mai stricte la frontiera cu Rusia pentru a combate eludarea sancţiunilor impuse Moscovei în urma invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP.

Uniunea Europeană a impus restricţii economice fără precedent împotriva Rusiei pentru a limita capacităţile sale de a-şi finanţa efortul de război, dar persistă îngrijorarea cu privire la posibilitatea eludării acestor sancţiuni, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Astfel, Estonia a indicat că îşi va intensifica controalele asupra produselor destinate Rusiei începând cu 8 august.

“Produsele care permit Rusiei să-şi ducă războiul în Ucraina şi să compromită securitatea Europei şi a Estoniei nu ar trebui să fie exportate în această ţară”, a insistat joi în faţa presei premierul eston Kristen Michal.

Tallin suspectează că unele mărfuri declarate ca tranzitând Estonia şi apoi Rusia sunt destinate de fapt să rămână în Rusia, eludându-se astfel sancţiunile.

“Ţări terţe sunt declarate drept puncte de destinaţie, dar noi nu credem asta. Iar viaţa a demonstrat că aceste mărfuri nu ajung la destinaţie”, a adăugat ministrul eston de finanţe, Jurgen Ligi.

“Aceste transporturi conţin lucruri într-adevăr îngrozitoare, atât produse militare, cât şi produse cu dublă utilizare, precum şi cantităţi mari de bani lichizi”, a subliniat Ligi.

“Este evident că aceste mărfuri sunt trecute ilegal prin ţara noastră”, a adăugat el.

Relaţiile deja tensionate între Estonia, fostă republică sovietică, şi Rusia s-au acutizat şi mai mult după ce Tallin a acordat sprijin deplin Ucrainei.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Ministrul eston de externe, Margus Tsahkna, a subliniat că decizia de a intensifica controalele vamale la frontieră a fost luată “pentru a oferi mai multe garanţii că nu alimentăm maşina de război rusă”.

“Trebuie să facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să câştige şi pentru a creşte costul războiului pentru Rusia”, a declarat Tsahkna pe X.

Fosta şefă a guvernului eston Kaja Kallas, o voce critică severă a Rusiei, a fost nominalizată în iunie pentru a deveni următorul şef al politicii externe a Uniunii Europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Milsami Orhei și Zimbru Chișinău au fost eliminate din cupele europene

Milsami Orhei și Zimbru Chișinău au fost eliminate din cupele europene Milsami Orhei și Zimbru Chișinău au fost eliminate din cupele europene inter-cluburi. Ambele echipe...

Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii

Fermierii cer demisia ministrului Agriculturii Membrii Asociației „Forța Fermierilor” cer demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, pentru o declarație politică a acestuia. Mai exact, agricultorii au...

Rusia a redevenit mare jucător în Europa: Principala armă a lui Putin s-a ‘reîncărcat’

Rusia a redevenit mare jucător în Europa: Principala armă a lui Putin s-a 'reîncărcat' Livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au...

Sulițașul Andrian Mardare, optimist înaintea Jocurilor Olimpice

Sulițașul Andrian Mardare, optimist înaintea Jocurilor Olimpice Odată cu luptătorii, la Paris a plecat și sulițașul Andrian Mardare. Atletul de 29 de ani va participa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.