X

Estonia anunţă înăsprirea controalelor la frontiera cu Rusia pentru a o împiedica să eludeze sancţiunile

Estonia anunţă înăsprirea controalelor la frontiera cu Rusia pentru a o împiedica să eludeze sancţiunile

Guvernul eston a anunţat joi controale vamale mai stricte la frontiera cu Rusia pentru a combate eludarea sancţiunilor impuse Moscovei în urma invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP.

Uniunea Europeană a impus restricţii economice fără precedent împotriva Rusiei pentru a limita capacităţile sale de a-şi finanţa efortul de război, dar persistă îngrijorarea cu privire la posibilitatea eludării acestor sancţiuni, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Astfel, Estonia a indicat că îşi va intensifica controalele asupra produselor destinate Rusiei începând cu 8 august.

“Produsele care permit Rusiei să-şi ducă războiul în Ucraina şi să compromită securitatea Europei şi a Estoniei nu ar trebui să fie exportate în această ţară”, a insistat joi în faţa presei premierul eston Kristen Michal.

Tallin suspectează că unele mărfuri declarate ca tranzitând Estonia şi apoi Rusia sunt destinate de fapt să rămână în Rusia, eludându-se astfel sancţiunile.

“Ţări terţe sunt declarate drept puncte de destinaţie, dar noi nu credem asta. Iar viaţa a demonstrat că aceste mărfuri nu ajung la destinaţie”, a adăugat ministrul eston de finanţe, Jurgen Ligi.

“Aceste transporturi conţin lucruri într-adevăr îngrozitoare, atât produse militare, cât şi produse cu dublă utilizare, precum şi cantităţi mari de bani lichizi”, a subliniat Ligi.

“Este evident că aceste mărfuri sunt trecute ilegal prin ţara noastră”, a adăugat el.

Relaţiile deja tensionate între Estonia, fostă republică sovietică, şi Rusia s-au acutizat şi mai mult după ce Tallin a acordat sprijin deplin Ucrainei.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Ministrul eston de externe, Margus Tsahkna, a subliniat că decizia de a intensifica controalele vamale la frontieră a fost luată “pentru a oferi mai multe garanţii că nu alimentăm maşina de război rusă”.

“Trebuie să facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să câştige şi pentru a creşte costul războiului pentru Rusia”, a declarat Tsahkna pe X.

Fosta şefă a guvernului eston Kaja Kallas, o voce critică severă a Rusiei, a fost nominalizată în iunie pentru a deveni următorul şef al politicii externe a Uniunii Europene.

Tags: Estoniafrontierarusiasanctiuni
Externe