Estonia, Letonia şi Lituania fac împreună prima ‘bulă de circulație’ din Europa

Publicat:

Estonia, Letonia şi Lituania şi-au deschis reciproc frontierele vineri la ora 0:00, formând prima ‘bulă de circulaţie’ din Uniunea Europeană, în încercarea de a reporni economiile afectate de epidemia de coronavirus, relatează Reuters, potrivit agerpres.

La punctul de frontieră Ikla – Ainazi dintre Estonia şi Letonia, grănicerii au îndepărtat miercuri toate semnele de oprire pentru vehicule, apoi s-au adunat la marginea drumului să bea împreună cafea şi să mănânce tort.


Citește și: Vaticanul decide: Toată lumea care intră în Bazilica Sfântul Petru va fi controlată!

‘Avem o mică festivitate, fiindcă s-a redeschis frontiera’, a declarat agenţiei Reuters un ofiţer, în timp ce primele automobile treceau cu viteză pe principala arteră rutieră din regiune, redeschisă pentru circulaţie.

‘Mergem să ne luăm căţelul – vom face cunoştinţă cu noul membru al familiei. Avem întâlnire!’, se bucura un leton care tocmai trecuse în Lituania.

În primele cinci ore de la înlăturarea restricţiilor, între Letonia şi Lituania au circulat circa 120 de vehicule, au consemnat oficialii.

‘Bula de circulaţie baltică este o oportunitate pentru redeschiderea companiilor şi o rază de speranţă pentru oameni că viaţa revine la normal’, a declarat premierul lituanian Saulius Svernelis.

Cetăţenii şi rezidenţii celor trei state baltice se pot deplasa acum liber în regiune, unde densitatea populaţiei este redusă. Cei veniţi din afară trebuie însă să se autoizoleze timp de 14 zile. În Estonia, Letonia şi Lituania, răspândirea coronavirusului aproape a încetat; joi, fiecare din cele trei ţări a raportat doar circa 10 cazuri noi. Măsurile de izolare au fost relaxate încă de la sfârşitul lui aprilie. De la începutul epidemiei, totalul deceselor nu depăşeşte 150, mult sub bilanţurile din Italia, Spania, Franţa sau Germania.

Reprezentantul Comisiei Europene în Lituania, Arnoldas Pranckevicius, a remarcat că ‘statele baltice sunt parteneri apropiaţi, au situaţii epidemiologice similare, iar economiile lor sunt bine integrate, de aceea libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor este foarte importantă pentru regiune’ şi a arătat că ‘deschiderea frontierelor este decizia statelor membre, iar Comisia Europeană se aşteaptă ca acestea să discute, să îşi coordoneze acţiunile şi să discrimineze cetăţenii altor state membre ale UE’.

Estonia, Letonia şi Lituania sunt cele mai sărace ţări din zona euro şi se aşteaptă anul acesta la o recesiune economică de 7-8%. Lituania avertizase deja că dacă redeschiderea nu are loc până la vară, scăderea PIB va fi ‘din două cifre’; guvernul de la Vilnius pregăteşte măsuri de creditare pentru firme sau de preluare a activelor celor care nu vor reuşi să depăşească criza. Estonia a acordat un ajutor de urgenţă de 100 de milioane de euro firmei de transport maritim Tallink, care operează în Marea Baltică şi a fost afectată grav de restricţiile de circulaţie.

Citește și : 39 de ‘dezertori’ ARESTAȚI după ‘invazia’ ratată a Venezuelei

Cele trei ţări au luat iniţiativa în timp ce executivul UE încearcă să convingă cele 27 de ţări membre să redeschidă frontierele interne ale Uniunii şi să permită din nou călătoriile pe scară mai largă, chiar dacă se vor aplica în continuare măsuri de securitate, cum ar fi portul măştilor de protecţie în avioane. Săptămâna aceasta s-au relaxat unele măsuri şi la frontierele dintre Finlanda şi Estonia, respectiv Polonia şi Lituania, însă pot trece doar cei care au motive de afaceri sau legate de educaţie. Deşi au fost invitate şi au înregistrat la rândul lor relativ puţine cazuri de infectare şi decese cauzate de coronavirus, Polonia şi Finlanda nu se grăbesc să se alăture ‘bulei’ baltice. Premierul leton Krisjanis Karins consideră că vecinii uniunii de circulaţie regională sunt ‘candidaţi logici şi potenţial buni’.

Statele baltice şi-au închis rapid frontierele la începutul epidemiei şi au impus restricţii de circulaţie. Acum însă, ministrul estonian de interne Mart Helme apreciază că ‘nu e niciun motiv de teamă că deschiderea frontierei va duce la răspândirea virusului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

VIDEO – Trump îl jignește îngrozitor pe președintele Biden: ‘Un distrus bătrân, un morman de gunoi’

VIDEO - Trump îl jignește îngrozitor pe președintele Biden: 'Un distrus bătrân, un morman de gunoi' Donald Trump îl jigneşte în trecere, catalogându-l drept ”o...

Obama se întoarce la Casa Albă? Michelle, singurul democrat care l-ar putea învinge pe Trump

Obama se întoarce la Casa Albă? Michelle, singurul democrat care l-ar putea învinge pe Trump Fosta Primă Doamnă Michelle Obama ar fi singura în...

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.