Estonia şi Letonia intenţionează să cumpere sistemul de apărare aeriană german Iris-T

Publicat:

Estonia şi Letonia au în vedere achiziţionarea sistemului de apărare aeriană german Iris-T, a anunţat duminică la Riga ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, după discuţii cu omoloaga sa letonă Inara Murniece, informează Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Cele două republici baltice intenţionează să înceapă negocieri comune cu producătorul german Diehl Defence şi se prevede semnarea unui contract în această vară, a menţionat ministrul.


Citeşte şi: Zelenski revine cu lămuriri: Trupele ruseşti sunt în Bahmut, dar oraşul ‘nu este ocupat’ – Black News

Dacă negocierile se vor încheia cu succes, primele sisteme ar urma să fie instalate în 2025, după construirea infrastructurii necesare şi instruirea militarilor pentru operarea lor.

Nu au fost comunicate detalii legate de preţ, dar potrivit ministrului leton va fi cea mai mare achiziţie a Letoniei de la destrămarea URSS, în 1991. La rândul său, ministrul eston a indicat că sistemul ar urma să coste câteva sute de milioane de euro.

Republicile baltice nu dispun de apărare aeriană şi se bazează pe colegii lor din NATO pentru patrularea spaţiului lor aerian, în apropiere de frontierele cu Rusia şi Belarus.

Citeşte şi: Busculadă soldată cu 12 morţi pe un stadion de fotbal din El Salvador – Black News

Estonia şi Letonia şi-au sporit, amândouă, în mod semnificativ bugetele apărării în urma invaziei ruse din Ucraina din februarie anul trecut.

Potrivit producătorului, sistemul Iris-T SLM este eficient împotriva avioanelor, elicopterelor, rachetelor balistice şi rachetelor balistice cu rază scurtă. Fiecare sistem este alcătuit dintr-o unitate radar, un post de comandă şi trei lansatoare montate pe vehicule, având o rază de acţiune de până la 40 de kilometri şi putând atinge o altitudine maximă de 20 de kilometri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.