X

Etiopia : 746 de deţinuţi au fost eliberați

Guvernul etiopian a ordonat joi eliberarea a 746 de deţinuţi, inclusiv bloggerul Eskinder Nega şi opozantul Andualem Arage, a căror arestare a provocat critici din partea comunităţii internaţionale, a anunţat radioteleviziunea Fana, apropiată puterii, relatează AFP.

Măsura survine ca urmare a promisiunii, făcută pe 3 ianuarie, de către premierul Hailemariam Desalegn de a elibera un anumit număr de politicieni, conform agerpres.

”Procurorul general federal a graţiat astăzi (joi) 746 de suspecţi şi deţinuţi, inclusiv pe Eskinder Nega şi pe Andualem Arage”, a anunţat Fana, precizând că ”417 dintre deţinuţii graţiaţi fuseseră închişi ca urmare a unor acuzaţii de terorism, incitare la violenţă, extremism religios sau altele”.

Citește și : UE vrea sancţiuni extinse către preşedintele venezuelean Nicolas Maduro

Potrivit sursei, deţinuţii vor fi eliberaţi după ce vor participa la ”un program de reabilitare”, potrivit aceleiaşi surse.

Andualem fusese condamnat la închisoare pe viaţă, iar Eskinder la 18 ani de închisoare în 2012 în baza legislaţiei antiteroriste etiopiene. Ei fuseseră acuzaţi de legături cu o grupare de opoziţie aflată în exil în SUA, Ginbot 7, considerată organizaţie teroristă de către regimul etiopian.

Legea privind terorismul este periodic denunţată, fiind considerată drept foarte vagă, de către organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, potrivit cărora autorităţile etiopiene o folosesc pentru reprimarea opoziţiei politice şi a libertăţii presei.

Tags: Andualem ArageEskinder NegaexilguverninchisoareSUA
Categorii: Știrile zilei