X

Etiopia este ‘mândră ca naţiune’ pentru premiul Nobel pentru Pace acordat premierului Abiy Ahmed

Etiopia este “mândră ca naţiune” pentru premiul Nobel pentru Pace acordat premierului său Abiy Ahmed, a comunicat biroul acestuia, la scurt timp după anunţul Comitetului Nobel norvegian, relatează Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

“Această victorie şi recunoaştere reprezintă un câştig colectiv pentru toţi etiopienii şi un apel la întărirea determinării noastre de a face din Etiopia – noul orizont al speranţei – o ţară prosperă pentru toată lumea”, a scris biroul premierului.

Citește și : Primele pierderi ale armatei turce în nord-estul Siriei: un militar a fost ucis și alți trei răniți

Comitetul Nobel norvegian nu a reuşit să ia legătura cu premierul etiopian înaintea anunţului oficial de vineri, a menţionat, la Oslo, preşedinta comitetului, Berit-Reiss Andersen.

“Dacă (Abiy Ahmed) se uită la mine în acest moment, vreau doar să-i transmit cele mai calde felicitări”, a spus Berit-Reiss Andersen în faţa reporterilor.

Abiy Ahmed, recompensat pentru eforturile sale de pace pe plan regional şi în special cu Eritreea, cu care a semnat un acord istoric de pace în 2018, primeşte premiul Nobel pentru pace şi ca “încurajare a activităţii sale importante pentru pace şi reconciliere”, a subliniat Comitetul Nobel.

Instalat premier în aprilie 2018, Abiy Ahmed a iniţiat reforme importante “care le dau cetăţenilor ţării speranţa unei vieţi mai bune şi a unui viitor mai luminos”, menţionează membrii Comitetului Nobel norvegian, amintind între altele că în primele 100 de zile la guvernare acesta “a amnistiat mii de deţinuţi politici, a oprit cenzurarea media, a demis lideri militari şi civili suspectaţi de corupţie şi a sporit semnificativ influenţa femeilor în viaţa politică şi socială din Etiopia”.

Citește și : Explozie la bordul unui petrolier iranian aflat în apropierea unui port saudit

Cei cinci membri ai juriului notează în comunicatul lor că Etiopia este a doua ţară ca populaţie din Africa şi cea mai mare economie a Africii de est, iar o “Etiopie paşnică, stabilă şi de succes va avea numeroase efecte pozitive şi va contribui la întărirea fraternităţii între ţările şi popoarele din regiune”.

Totuşi, deşi premierul Abiy Ahmed s-a angajat să promoveze reconcilierea, mai sunt multe probleme de rezolvat, se precizează în comunicat, care aminteşte de reizbucnirea recentă a unor vechi rivalităţi interetnice din Etiopia şi de faptul că până la trei milioane de etiopieni sunt încă refugiaţi intern, pe lângă cei circa un milion de refugiaţi şi solicitanţi de azil din state vecine.

Tags: abiy ahmedBerit-Reiss AndersenEtiopiaNobelOslopremier
Categorii: Știrile zilei