Un etiopian salvat din infernul rutelor migratorii îşi povesteşte exilul într-un film. Abuzuri, foamete, închisoare…

Publicat:

În ziua în care la Addis Abeba a avut loc premiera filmului lui, ce descrie înspăimântătoarea călătorie a unui migrant prin Sudan şi Egipt, etiopianul Zekarias Mesfin şi-a făcut o intrare şocantă şi amară: a sosit în cinematograf într-un sicriu, purtat pe umeri de şase bărbaţi cu mănuşi albe, informează AFP. 

Zekarias Mesfin, în vârstă de 33 de ani, este însă cât se poate de viu şi şi-a construit o nouă viaţă în Canada. Dar, după ce s-a jucat cu moartea de mai multe ori într-un periplu înfiorător început în urmă cu 12 ani pentru a încerca – în zadar – să ajungă în Israel, el a vrut să relateze lumii întregi tratamentul inuman suferit de migranţii ilegali care încearcă să îşi construiască o viaţă mai bună departe de casele lor.


“Aproape că am murit”, a declarat el pentru AFP după premiera filmului său, săptămâna trecută, în capitala etiopiană, Addis Abeba. “La graniţa israeliană am pierdut mulţi prieteni, care erau ca nişte fraţi şi surori pentru mine”.

Acest film, în care îşi joacă propriul rol şi care a câştigat premiul pentru cel mai bun debutant în categoria regizorilor la Festivalul Filmului African (TAFF) din Dallas în luna iulie, a fost pregătit de Zekarias Mesfin timp de mai mulţi ani.

Apoi, în urmă cu trei ani, a început să lucreze la el şi a decis să aloce 2,2 milioane de birri etiopieni (69.000 de euro) relizării filmului “Ewir Amora Kelabi”. Turnat în amharică, titlul peliculei reprezintă un vechi proverb, care are următoarea semnificaţie: “Puterea spirituală superioară ghidează sufletele pierdute”.

Turnat în Etiopia, filmul prezintă într-o nouă lumină violenţele suferite de migranţii etiopieni şi africani care, în timpul exilului lor, traversează deşerturile sudaneze şi egiptene.

În pofida unei creşteri economice rapide în ultimii 10 ani, Etiopia rămâne una dintre cele mai sărace ţări din Africa şi mulţi tineri ai săi pleacă în căutarea unor oportunităţi de muncă în ţări mai bogate, precum Arabia Saudită şi Kuweit. Însă, fără vize, ei sunt obligaţi să traverseze ilegal Sudanul, apoi Egiptul sau să încerce foarte periculoasa traversare a Golfului Aden din Somalia, pentru a ajunge în Yemen, două ţări devastate de război.

Abuzuri, foamete, închisoare 

Între 2006 şi 2014, aproximativ 334.000 de etiopieni au emigrat în Orientul Mijlociu, potrivit secretariatului regional mixt pentru migranţi, care a studiat aceste migraţii din Africa de Est şi Yemen.

În august, cel puţin 50 de migranţi somalezi şi etiopieni au fost înecaţi în mod intenţionat pe coasta Yemenului de contrabandişti care, din câte se pare, au reperat echipajele Gărzii de Coastă ce erau staţionate de-a lungul coastei din Chabwa, un oraş din Marea Oman, potrivit ONU.

Această tragedie şi filmul lui Zekarias reflectă realitatea multor migranţi ilegali etiopieni. Zekarias şi-a pierdut părinţii şi un frate atunci când era încă tânăr. A străbătut apoi Etiopia în lung şi în lat, lucrând în frizerii până în 2005, înainte de a decide să pornească la drum spre Israel, în speranţa unui viitor mai bun.

Periplul său şi cel al însoţitorilor lui va fi marcat de abuzuri, escrocherii, violenţe şi, în mod sistematic, foame şi sete.

În cele din urmă, a fost arestat de autorităţile egiptene în apropiere de frontiera israeliană şi aruncat în închisoare pentru faptul că a intrat ilegal în această ţară. A rămas acolo timp de doi ani. Apoi, graţie ajutorului oferit de ONU, Zekarias a avut posibilitatea de a-şi construi o nouă viaţă în Canada, departe de destinaţia lui iniţială.

”Am fost acolo” 

Devenit cetăţean canadian, el trăieşte în prezent în Edmonton, un oraş din provincia Alberta din Canada, alături de soţie şi de cei doi copii ai lor. “Imigraţia ilegală este foarte grea, foarte periculoasă. Vreau ca oamenii să ştie acest lucru”, a adăugat el. “Nu am făcut acest film documentar încercând să ghicesc ceea ce se petrece. Am fost acolo!”, a adăugat el.

Aceia care au avut norocul de a scăpa de pericolele de pe rutele migratorii îşi găsesc în general locuri de muncă şi reuşesc să trimită bani – un ajutor crucial – pentru a-şi ajuta familiile sărace rămase în ţările lor de origine. Însă ei sunt cu regularitate exploataţi şi devin obiectul unor proaste tratamente ale unor angajatori fără scrupule, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIT).

Filmul lui Zekarias este foarte realist în privinţa violenţelor trăite de migranţi, însă regizorul lui spune că a vrut să ofere publicului posibilitatea de a alege să facă sau să nu facă o călătorie migratorie.

“Oricine poate decide să plece. Este o decizie ce aparţine fiecăruia”, a spus regizorul. “Însă, eu nu cred că va mai exista cineva care îşi va mai dori să plece după ce va fi văzut acest film”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam Administraţia oraşului Amsterdam i-a avertizat pe fanii...

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.