X

Etnici ucraineni din Moldova au creat un consiliu al primarilor și vor promova integrarea europeană

Etnici ucraineni din Moldova au creat un consiliu al primarilor și vor promova integrarea europeană

Casa Ucraineană din Chișinău a găzduit ieri un eveniment ce a inclus semnarea unei Declarații comune, care unește primarii din localităţile de nord ale Republicii Moldova, unde sunt concentrate comunități compacte de ucraineni. Documentul prevede crearea „Consiliul Primarilor” pe lângă Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, transmite MOLDPRES.

Astfel, primarii din 17 localități, precum Râșcani, Otaci, Dondușeni și altele, au creat „Consiliul Primarilor” pe lângă Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, propunându-şi să promoveze integrarea europeană a ţării noastre. „Scopul creării Consiliului este implementarea unor proiecte comune în domeniul economic, creșterea bunăstării populației, integrarea în programele de dezvoltare naționale și internaționale, precum și promovarea integrării europene a Moldovei”, indică Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova.

Semnarea Declarației a fost susținută de reprezentanții delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, de reprezentanții Ambasadei Ucrainei în R. Moldova și de șeful Agenției Relații Interetnice, prezenți la eveniment.

Sursa citată estimează că ucrainenii constituie aproape 80% din populația din nordul ţării, ceea ce reprezintă o majoritate covârșitoare. Cu toate acestea, în ciuda prezenței semnificative, aceștia nu au încă reprezentare politică, nu sunt incluși în proiectele de dezvoltare naționale și internaționale și se confruntă cu lipsa programelor culturale și educaționale care să vizeze păstrarea identității naționale.

Un studiu realizat anterior de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova a arătat că 88% dintre primarii din localităţile de nord, care au participat la sondaj, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste probleme.

Ucrainenii  reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din Republica Moldova. Ponderea acestora constituie estimativ circa 10% din populația țării. Ucrainenii locuiesc preponderent în nordul și estul țării (raioanele Râșcani, Glodeni, Edineț, Briceni, Ocnița, Drochia, Camenca, Râbnița), dar și în orașele mari (Chișinău, Bălți, Tiraspol și Tighina).

 

Tags: din MoldovaEtnici ucraineni
Categorii: SocialȘtirile zilei