X

EU4 Moldova: Țara noastră va beneficia de un sprijin financiar în valoare de 9,5 milioane de euro din partea UE

EU4 Moldova: Țara noastră va beneficia de un sprijin financiar în valoare de 9,5 milioane de euro din partea UE

Republica Moldova va beneficia de un sprijin financiar în valoare de 9,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru a face față provocărilor de securitate și a sprijini procesul său de integrare în spațiul comunitar. Banii sunt oferiți de Comisia Europeană care finanțează proiectul „EU4 Moldova Reziliență – Stat Sigur, Comunități Puternice”, lansat în cadrul unui eveniment public.

Proiectul prevede că 35 de stații de pompieri vor fi dotate cu sisteme avansate de comunicații, vor fi construite 10 stații de stingere a incendiilor și 12 întreprinderi municipale vor fi dotate cu panouri solare, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Potrivit oficialului, 5 orașe vor beneficia de proiecte de revitalizare urbană, 5 sate vor face parte din proiectul „Satul inteligent” și vor fi construite parcuri fotovoltaice, potrivit moldova1.md.

Citește și: Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: ‘Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului’

Ministerul Afacerilor Interne va avea unități de reacție rapidă care pot veni cu un răspuns imediat și profesionist la amenințările și atacurile infrastructurii noastre critice. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va avea echipamente specializate pentru îmbunătățirea mobilității de răspuns la urgențe, capacitățile analitice ale sistemului vor fi dezvoltate. EU4 Moldova va uni toate structurile de forță din țara noastră cu ajutorul unei platforme online prin care vom lua decizii imediate“.

Războiul din Ucraina, dezinformarea și criza energetică sunt o parte dintre provocările cu care se confruntă Republica Moldova, a precizat șeful Serviciului Instrumente de Politică Externă al Comisiei Europene, Peter Wagner.

Provocările nu se diminuează, Republica Moldova are un război la frontieră, vă confruntați cu atacuri cibernetice, interferență străină, crimă organizată, criminali care afectează societatea. Avem nevoie să lucrăm și la capitolul securitate națională“.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Peter Wagner a mai subliniat că încurajează parcursul european al statului nostru și îl susține. Potrivit oficialului, cooperarea Republicii Moldova cu spațiul comunitar este la un nivel înalt.

Proiectul „EU4 Moldova Reziliență – Stat Sigur, Comunități Puternice” are drept obiectiv consolidarea rezilienței comunităților și a capacității de reacție a statului în fața provocărilor de securitate.

 

Tags: MoldovasecuritateUE
Politică