X

Euforie la Kremlin: Putin a depus cutiile cu semnături

Euforie la Kremlin: Putin a depus cutiile cu semnături

Cu mai puțin de două luni înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia, câștigate practic dinainte de președintele în exercițiu Vladimir Putin, echipa lui de campanie a depus la Comisia Electorală Centrale semnăturile necesare pentru candidatură, transmite Europa Liberă.

Vladimir Putin avea nevoie de cel puțin 300.000 de semnături din cel puțin 40 de regiuni, dar a obținut nu mai puțin de 2,5 milioane, din toate cele 89 de regiuni rusești, relatează TASS, agenție de știri subordonată statului, precizând că oamenii președintelui au adus la CEC 95 de cutii cu liste de semnături.

Oficialii electorali de la Moscova au mai spus luni că cifra semnăturilor este mai mare decât la alegerile din 2018, câștigate de Putin, mai ales că de atunci ar exista cu patru regiuni rusești mai multe – o aluzie la teritoriile ucrainene ocupate.

Citeşte şi: Maia Sandu a discutat cu antreprenorii din Fălești – Stiripesurse.md

Până acum, s-au înregistrat în cursă pentru scrutinul din 15-17 martie încă trei candidați, toți practic fără nicio șansă. Unul din ei, naționalistul Leonid Sluțki, când și-a anunțat candidatura, anul trecut, a promis că nu-i va lua „niciun vot” lui Putin.

Strângerea semnăturilor pentru candidatura lui Putin în regiunile ocupate din estul Ucrainei a fost popularizată pe larg de Kremlin, într-o încercare de a demonstra că ele se „integrează” în Rusia.

Euforie la Kremlin: Putin a depus cutiile cu semnături

Alegerile rusești sunt deja calificate de Occident drept nelibere, inclusiv datorită felului cum sunt pregătite. O candidată care avea obiecții față de războiul din Ucraina a fost oprită să participe.

Liderul rus de 71 de ani va câștiga, astfel, aproape sigur un nou mandat pe șase ani, iar Associated Press scrie că el are destul pârghii pentru a modifica din nou constituția ca să stea la putere până ce va avea cam 85 de ani.

O farsă chiar și pentru ruși?

Una din multele analize occidentale despre semnificația alegerilor din Rusia, alcătuită de institutul Carnegie, spune că Kremlinul probabil va eșua în adevăratul obiectiv, anume de a asigura o participare foarte ridicată la… realegerea așteptată a lui Putin.

De vină ar fi, spune autorul analizei, Andrei Perțev, faptul că în cursă nu au fost înscriși măcar unul sau doi contracandidați cât de cât credibili; rușii, oricât ar fi de orbiți de presa pro-Kremlin, nu pot să nu observe că Putin nu are concurență, iar alegerile nu au niciun fel de miză electorală.

„Kremlinul încearcă să însceneze apropiatul scrutin ca pe un mare eveniment național. Campania este însoțită de mari expoziții, concursuri și conferințe. Dar calibrul infim al oponenților lui Putin ridiculizează toate aceste eforturi și poate arunca o umbră asupra victoriei sale, făcând întreg procesul să pară o farsă”, conchide autorul.

Tags: alegerikremlinVladimir Putin
Externe