X

Eugen Sturza a fost învestit ministru al apărării al Republicii Moldova, în pofida opoziţiei lui Igor Dodon

Noul ministru al apărării din Republica Moldova, Eugen Sturza, a fost învestit marţi în funcţie, după ce preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a semnat în locul preşedintelui Igor Dodon decretul privind numirea sa, conform deciziei adoptate săptămâna trecută de Curtea Constituţională, relatează presa locală. 

Preşedintele Igor Dodon a rămas vineri temporar fără atribuţia de numire a ministrului apărării, după ce a refuzat de două ori cererea premierului Pavel Filip de a semna decretul prin care în acest post era numit Eugen Sturza, motiv pentru care Curtea Constituţională a apreciat că şeful statului se află în ‘imposibilitatea temporară’ de a-şi exercita atribuţiile ce într-o asemenea situaţie sunt preluate, în ordine, de preşedintele parlamentului sau de primul ministru, atribuţii preluate numai pentru semnarea respectivului decret.

Ceremonia de învestire a lui Sturza a avut loc chiar în Reşedinţa de Stat, sediul preşedinţiei.

‘Sper ca prin aceasta procedură să punem capăt crizei în care am intrat, iar fiecare demnitar de stat să respecte legea şi Constituţia în mod special’, a declarat la această ceremonie Andrian Candu, citat de independent.md.

Conform unui comunicat oficial, prim-ministrul Pavel Filip, prezent şi el la ceremonie, l-a felicitat pe Eugen Sturza, menţionând că mandatul noului ministru al apărării este unul complex şi important pentru finalizarea elaborării şi promovării noii Strategii cu privire la Apărare, dar şi pentru realizarea reformei armatei naţionale.

Igor Dodon nu a făcut deocamdată declaraţii după învestirea lui Eugen Sturza. Dar săptămâna trecută, în urma deciziei luate de Curtea Constituţională, el a avertizat că nu îl va recunoaşte pe acesta ca ministru al apărării şi prin urmare nu îl va include ‘în componenţa Consiliului Suprem de Securitate, care se numeşte prin decretul preşedintelui’.

Tags: Andrian CanduCurtea ConstitutionalaEugen Sturzaigor dodonPavel Filiprepublica moldovaResedinta de stat
Categorii: Diaspora