EURO 2024: Finala Spania – Anglia încheie o ediţie spectaculoasă pe Olympiastadion din Berlin

Publicat:

EURO 2024: Finala Spania – Anglia încheie o ediţie spectaculoasă pe Olympiastadion din Berlin

Spania şi Anglia se vor înfrunta în finala Campionatului European de fotbal – EURO 2024, duminică, pe Olympiastadion din Berlin, de la ora 22:00.

Acest derby continental încheie un turneu spectaculos găzduit de Germania, la care România a atins optimile de finală, după o victorie superbă cu Ucraina (3-0), eşec cu Belgia (0-2), egal cu Slovacia (1-1), toate în grupă, şi o înfrângere fără drept de apel în faţa Olandei (0-3), în optimi, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Arbitrul român Istvan Kovacs a condus un singur meci, Cehia – Turcia (1-2), stabilind un record de cartonaşe la acest turneu.

Italia, deţinătoare trofeului, a fost marea dezamăgire a competiţiei, fiind eliminată în optimi de Elveţia, iar Belgia, Croaţia, Serbia, Polonia, Ucraina nu s-au ridicat nici ele la nivelul aşteptat. Revelaţiile au fost debutanta Georgia şi Turcia.

Spania, care a obţinut victorii pe linie la acest turneu final, va încerca să devină prima echipă care cucereşte patru titluri europene.

”La Roja” este singura echipă care a câştigat două titluri consecutive la EURO, având trei titluri în palmaresul său (1964, 2008, 2012) din tot atâtea finale jucate, după ce a învins URSS, Franţa şi Germania.

Anglia nu are încă un titlu continental, dar se află la a doua finală consecutivă, după ce a pierdut-o pe cea precedentă, în 2021, chiar la Londra, în faţa Italiei, la loviturile de departajare.

Până în finala de la Berlin, Spania a obţinut victorii cu Croaţia (3-0), Italia (1-0) şi Albania (1-0), în grupă, a învins Georgia (4-1) în optimi, Germania (2-1, după prelungiri) în sferturi şi Franţa (2-1) în semifinale.

Adolescentul spaniol Lamine Yamal a scris istorie devenind cel mai tânăr jucător care a jucat la EURO, în meciul cu Croaţia (3-0), la 16 ani şi 338 de zile. Apoi a devenit cel mai tânăr marcator într-o semifinală, 24 de zile mai târziu. Yamal împlineşte 17 ani sâmbătă.

Selecţionata ”Three Lions” a încheiat grupa cu o victorie (1-0 cu Serbia) şi două egaluri, 1-1 cu Danemarca şi 0-0 cu Slovenia, iar apoi a eliminat trei echipe după ce a fost condusă, 2-1 după prelungiri cu Slovacia, în optimi, 1-1 după prelungiri şi 5-3 la loviturile de departajare cu Elveţia, în sferturi, 2-1 cu Olanda, în semifinale.

Gareth Southgate a devenit al treilea antrenor care atinge două finale de EURO, după germanii Helmut Schoen şi Berti Vogts. Tehnicianul s-a calificat în finala de la Berlin fără a fi pierdut vreunul din cele 13 meciuri ale sale la EURO (8 victorii, 5 egaluri) ca antrenor (excluzând loviturile de departajare) – cea mai lungă serie pentru un antrenor din istoria EURO.

Francezul Francois Letexier a fost desemnat arbitrul finalei. Letexier va fi asistat de compatrioţii săi Cyril Mugnier şi Mehdi Rahmouni, în timp ce conaţionalii Jerome Brisard şi Willy Delajod vor fi responsabili cu arbitrajul video (VAR).

Al patrulea oficial va fi polonezul Szymon Marciniak, iar arbitru asistent de rezervă compatriotul Tomasz Listkiewicz.

Suportul VAR va fi asigurat de italianul Massimiliano Irrati.

În vârstă de 35 de ani şi arbitru internaţional din 2017, Francois Letexier a arbitrat la 65 de partide oficiale ale UEFA, între care Supercupa Europei din 2023, a condus la EURO 2024 trei meciuri din grupe (Spania – Georgia, Danemarca – Serbia şi Croaţia – Albania). De asemenea, el a fost desemnat al patrulea arbitru la meciul de deschidere al turneului, dintre Germania şi Scoţia.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

În lotul Spaniei revin, după suspendări, fundaşii Dani Carvajal şi Robin Le Normand, nu însă şi Pedri, accidentat grav de Kroos în sferturile de finală.

Echipele probabile:
Spania: Unai Simon – Dani Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Ruiz, Rodri, Olmo – Yamal, Morata, Nico Williams.
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guehi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Bellingham, Foden – Kane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii din Marea Britanie

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii din Marea Britanie Șefa statului s-a întâlnit, aseară cu moldovenii din Marea Britanie. Citește și: Jurnalista Natalia Morari râvnește...

Incendiu devastator la Nisa. Șapte morți între care trei copii

Incendiu devastator la Nisa. Șapte morți între care trei copii Trei copii şi un adolescent se numără printre victimele unui incendiu devastator, care s-a produs...

Premierul Recean a discutat cu agricultorii din sudul țării

Premierul Recean a discutat cu agricultorii din sudul țării Prim-ministrul Dorin Recean a întreprins o vizită de lucru în sudul țării, împreună cu vicepremierul, ministrul...

Jurnalista Natalia Morari râvnește Președinția. Va candida la prezidențiale

Jurnalista Natalia Morari râvnește Președinția. Va candida la prezidențiale Jurnalista Natalia Morari râvnește Președinția. Ea a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă că va...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.