X

Eurodeputaţii avertizează în legătură cu pericolul retragerii din tratatele globale privind controlul armamentelor

Retragerea din principalele tratate privind controlul armamentelor şi chiar abandonarea acestor înţelegeri ar afecta grav stabilitatea conferită de regimurile internaţionale de control al armelor, avertizează marţi eurodeputaţii, potrivit unui comunicat al Parlamentului European, preluat de agerpres.

Într-un raport adoptat marţi, Comisia pentru afaceri externe a PE (AFET) se pronunţă pentru politici orientate spre reducerea şi eliminarea tuturor arsenalelor nucleare şi crearea de condiţii pentru realizarea unei lumi fără arme nucleare. Erodarea continuă a neproliferării globale, dezarmarea şi arhitectura controlului armelor se înrăutăţesc, potrivit eurodeputaţilor, prin dezvoltarea rapidă a unor noi tehnologii potenţial destabilizatoare, precum sisteme de arme activate de inteligenţa artificială, rachete hipersonice şi tehnologiile pentru drone.

Citeşte şi: Danemarca reintroduce certificatul de vaccinare – Black News

Raportul, adoptat cu 35 de voturi pentru, şapte voturi împotrivă şi două abţineri, exprimă sprijinul deplin pentru Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare (NPT) ca unul dintre instrumentele juridice cu caracter obligatoriu cele mai acceptate la nivel mondial.

AFET subliniază nevoia de a garanta că UE joacă un rol solid în eforturile mondiale de neproliferare şi în controlul armelor, dar şi în prevenirea utilizării armelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Un motiv special de îngrijorare pentru europarlamentari îl reprezintă activităţile Coreei de Nord care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate ale ONU. Eurodeputaţii încurajează UE să-şi continue angajamentul faţă de eforturile de eliminare a tuturor armelor de distrugere în masă din Peninsula Coreea.

Raportul votat de AFET reafirmă susţinerea pentru acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, adoptat în 2015 şi considerat un element esenţial al arhitecturii globale de neproliferare nucleară, şi cer Iranului să înceteze imediat activităţile sale nucleare ce încalcă acest acord.

Citeşte şi: Persoanele în vârstă, vulnerabile şi dublu-vaccinate au început să moară de Covid din cauza scăderii imunității – Black News

Pe de altă parte, eurodeputaţii îşi exprimă regretul faţă de retragerea SUA şi a Federaţiei Ruse din Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF), în nerespectării persistente a acestui pact de către Moscova.

În fine, eurodeputaţii se declară îngrijoraţi de actuala modernizare sau extindere a arsenalului nuclear al Chinei, printre care rachete hipersonice capabile să poarte focos nuclear, şi cer Beijingului să se angajeze cu bună credinţă în eforturile de dezarmare şi în negocierile privind neproliferarea.

Tags: Acordul Forţelor Nucleare Intermediare (INF)Comisia pentru afaceri externe a PE (AFET)Parlamentul EuropeanrusiaSUATratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT)
Categorii: Știrile zilei