Eurodeputaţii cer o protecţie maximă pentru jurnaliştii din UE şi o ‘anchetă reală’ privind asasinarea lui Jan Kuciak

Publicat:

Eurodeputaţii au cerut joi o mai mare protecţie pentru jurnaliştii din Uniunea Europeană şi o ‘anchetă reală’ privind asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak, care ancheta cazuri de corupţie din ţara sa, relatează AFP, conform agerpres.

‘Este extrem de important pentru întreaga societate ca jurnaliştii de investigaţie să beneficieze de protecţie maximă’, au afirmat deputaţii europeni, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.


Citește și : Merkel şi Macron promit un compromis franco-german pentru reformarea UE

Într-o rezoluţie adoptată cu 573 de voturi (27 împotrivă), eurodeputaţii, care au dezbătut deja acest subiect în martie, ‘au condamnat cu fermitate’ asasinarea lui Jan Kuciak şi a partenerei sale Martina Kusnirova şi au cerut o ‘anchetă aprofundată, independentă şi internaţională’.

Parlamentul European ‘încurajează Comisia şi statele membre să prezinte propuneri legislative şi de altă natură pentru a proteja jurnaliştii din Uniunea Europeană care sunt urmăriţi cu scopul cenzurii activităţii lor sau a intimidării acestora’.

Estimând că avertizorii de integritate ‘depun o muncă utilă pentru democraţie, transparenţa politică şi economie’, deputaţii europeni au cerut statelor membre să se asigure că ‘securitatea personală şi mijloacele de subzistenţă ale jurnaliştilor de investigaţie şi a avertizorilor de integritate sunt protejate’.

Jurnalistul de investigaţie Jan Kuciak, care anchetase asupra corupţiei şi legăturilor dintre oameni de afaceri italieni bănuiţi de legături cu mafia calabreză, ‘Ndrangheta, şi oameni politici slovaci, inclusiv din anturajul premierului de la acea dată, Robert Fico, a fost împuşcat mortal, împreună cu iubita sa, în luna februarie.

Citește și : Secretarul general al NATO critică Olanda pentru cheltuielile insuficiente în apărare

Asasinarea lui Jan Kuciak a declanşat o criză politică în Slovacia, conducând la demisia în martie a premierului Robert Fico, urmată luni de cea ministrului de interne, Tomas Drucker, din noul guvern.

Marţi, şeful poliţiei slovace Tibor Gaspar a anunţat la rândul său că va demisiona, după săptămâni de proteste în ţară care cereau plecarea sa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.