Eurodeputații dau undă verde pentru formarea unui PARCHET european antifraudă

Publicat:

Parlamentul European a aprobat joi un text în baza căruia 20 de ţări membre ale Uniunii Europene vor participa începând din anul 2020 în cadrul unui ”Parchet european” specializat în combaterea fraudelor legate de TVA şi de fondurile structurale europene, relatează AFP, conform agerpres. 

”Infractorii ignoră frontierele şi este timpul de a-i opri, oferindu-le procurorilor instrumentele de care au nevoie pentru a acţiona în plan transfrontalier”, au subliniat comisarii europeni Vera Jurova (justiţie) şi Günther Oettinger (buget).


Noua instanţă independentă antifraudă va avea competenţe numai în cele 20 de state membre care au acceptat să participe la ”o cooperare consolidată”.

Citește și: Șeful diplomației maghiare aduce OSANALE Moscovei: ‘Sancțiunile impuse Rusiei nu și-au atins scopul’

Această procedură europeană a cooperării consolidate permite surmontarea opoziţiei unor state membre, autorizând un grup de state să adopte decizii care nu se aplică decât în cazul lor, chiar dacă alte state pot apoi să li se alăture.

Statele care vor participa din start la parchetul european sunt: Franţa, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Luxemburg, Austria, Grecia, Cipru, Bulgaria, România, Croaţia, Cehia, Slovacia, Finlanda, Slovenia şi cele trei republici baltice (Estonia, Letonia şi Lituania).

Concret, Parchetul european va avea un birou central în Luxemburg, care îi va reuni pe procurorii europeni (câte unul pentru fiecare stat membru participant), dar va avea şi o structură descentralizată, cu ”procurori europeni delegaţi” în statele membre.

Proiectul nu prevede înfiinţarea de tribunale penale europene: când magistraţii îşi vor încheia investigaţiile, ei vor trebui să-i trimită pe suspecţi în faţa jurisdicţiilor naţionale.

Citește și: ISIS moare, dar nu se predă. Jihadiștii vor crea în online un CALIFAT VIRTUAL (experți)

Parchetul va viza îndeosebi fraudele în cazul fondurilor structurale europene şi va avea de asemenea competenţe în ce priveşte depistarea fraudelor transfrontaliere cu TVA, pentru sume ce depăşesc 10 milioane de euro.

Potrivit Comisiei Europene, autorităţile publice din Europa pierd anual venituri de cel puţin 50 miliarde de euro din TVA, din cauza acestui timp de fraude.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord Un troleibuz cu circa 40 de pasageri la bord a fost implicat într-un accident...

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024 Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro, dolarul American, leul românesc și hrivna ucraineană. În același timp,...

Ministrul Energiei, vizită de lucru la Atena

Ministrul Energiei, vizită de lucru la Atena Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va avea o întrevedere cu omologul său grec, Theodoros Skylakakis, în cadrul vizitei sale de...

Alexandru Tănase: Moldova nici pe departe nu se află pe punctul cel mai jos în partea ce ține de reforma justiției

Alexandru Tănase: Moldova nici pe departe nu se află pe punctul cel mai jos în partea ce ține de reforma justiției Reforma justiție este unul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.