X

Eurodeputaţii români au cerut la unison sprijin pentru Chişinău

Mai mulţi eurodeputaţi români au insistat marţi, în Parlamentul European, în prezenţa comisarului european pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, că Republica Moldova trebuie ajutată în această perioadă dificilă, iar negocierile de aderare la blocul comunitar ar trebui să înceapă cât mai repede, potrivit Radio Chişinău şi agerpres.

Dezbaterile din Parlamentul European pe tema situaţiei din Republica Moldova au avut loc pe fondul recentelor proteste de stradă şi avertizărilor făcute de autorităţile de la Chişinău, potrivit cărora Rusia doreşte să organizeze o lovitură de stat în Republica Moldova, inclusiv prin sabotaj şi prin stimularea tulburărilor civile, ca o modalitate de a opri procesul de integrare a republicii în Uniunea Europeană, transmite miercuri Radio Chişinău, care citează Radio România Actualităţi.

Citeşte şi: Administraţia de la Moscova susţine că nu a existat nicio coliziune cu drona americană – Black News

Mesajul transmis în forul european de comisarul pentru politica de vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, a fost acela că Uniunea Europeană este solidară cu Republica Moldova, iar viitorul ţării este în blocul comunitar.

Comisarul european pentru vecinătate şi extindere a subliniat că ajutorul pentru Republica Moldova va continua atât financiar, dar şi cu experţi care să îi sprijine securitatea cibernetică şi să combată dezinformarea.

Comisia a mai anunţat că este în pregătire un nou set de sancţiuni pentru persoanele care încearcă să devieze Republica Moldova de la parcursul ei european.

Olivér Várhelyi a precizat totodată că Republica Moldova, ca stat candidat, continuă să facă reformele din perspectiva aderării, iar din acest punct de vedere se află foarte sus pe agenda politică a Uniunii Europene.

Europarlamentarii români au susţinut la unison că Republica Moldova trebuie ajutată în continuare pentru a face faţă provocărilor de orice natură, iar negocierile de aderare la spaţiul comunitar trebuie începute cât mai repede.

“Trebuie să ajutăm Republica Moldova în continuare. În primul rând, trebuie să ajutăm Republica Moldova financiar, pentru ca autorităţile să poată ajuta cetăţenii Republicii Moldova şi întreprinderile din Republica Moldova să treacă cu bine peste această perioadă. Trebuie să spunem Republicii Moldova, după implementarea celor nouă reforme pe care le-am solicitat, ce urmează. Şi eu spun, deîndată ce aceste nouă reforme sunt implementate, trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cursul acestui an”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Şi eurodeputata Carmen Avram a subliniat că Republica Moldova are nevoie de Uniunea Europeană pentru a face faţă încercărilor de destabilizare a ţării. “Sămânţa conflictului e semănată în Moldova după tiparul bine cunoscut: se înteţesc acţiunile de destabilizare, grupările proruse se reactivează, înscenările din Transnistria sunt tot mai străvezii, Kremlinul se grăbeşte. Noi trebuie să fim mai rapizi decât el, dar Moldova trebuie ajutată şi să-şi găsească echilibrul politic intern. Respectul faţă de valorile europene nu are şi nu poate avea culoare politică. În momente cruciale, când ai nevoie de toţi aliaţii, a diviza învinuind nemeritat şi ostracizând o parte din electoratul autentic proeuropean doar pentru că vine din opoziţie, de la stânga spectrului politic, e contraproductiv şi poate deveni distructiv’, a spus Carmen Avram.

Eurodeputatul Dragoş Tudorache a vorbit despre solidaritatea Uniunii Europene cu cetăţenii moldoveni care au ales calea europeană. “Succesul modelului ales de Republica Moldova şi de preşedintele (Maia) Sandu sau succesul modelului Ucrainei şi al preşedintelui (Volodimir) Zelenski nu fac decât să nege modelul lui Putin (preşedintele rus Vladimir Putin – n.r.). Despre asta e războiul din Ucraina şi despre asta e atacul hibrid necontenit la care e supusă Republica Moldova şi conducerea sa politică. Oligarhii moldoveni afiliaţi lui Putin conduc acum acest atac, plătesc mercenari ai protestelor, manipulează opiniile celor vulnerabili şi toate acestea pentru a sabota democraţia şi parcursul european pentru care moldovenii fac atâta sacrificiu”, a apreciat Dragoş Tudorache.

Eurodeputatul Eugen Tomac a subliniat la rândul său că este nevoie de măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă campaniilor de destabilizare a guvernului proeuropean de la Chişinău.

Citeşte şi: Un avion militar rus a intrat în coliziune cu o dronă militară americană deasupra Mării Negre – Black News

“Vă întreb, domnule comisar, care este strategia Comisiei pentru a susţine Republica Moldova în faţa acestor instrumente extrem de agresive pe care le utilizează Kremlinul astăzi în teren, când vedem că, cu foarte multă agresivitate, prin propagandă, manipulare, dezinformare, Republica Moldova încearcă să fie destabilizată de către cei care şi-au dat mâna – şi aici mă refer la politicieni corupţi, la forţe politice pro-ruse, la fugari care nu mai sunt în Republica Moldova, dar care finanţează campanii întregi de denigrare şi destabilizare a guvernării proeuropene de la Chişinău?”, a declarat Eugen Tomac.

O rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova ar urma să fie supusă la vot în Parlamentul European într-o sesiune plenară viitoare. 

Tags: Carmen AvramchisinauDragoş TudoracheEugen TomacOliver VarhelyiParlamentul Europeanrepublica moldovaSiegfried MureşanUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora