Eurodeputaţii solicită înfiinţarea unui tribunal internaţional special pentru crimele de agresiune

Publicat:

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie privind lupta împotriva impunităţii pentru crimele de război din Ucraina care prevede, printre altele, înfiinţarea unui tribunal internaţional special care să-i investigheze pe liderii şi comandanţii militari ruşi şi aliaţii acestora pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, informează un comunicat al PE, potrivit agerpres.

În textul adoptat în cadrul minisesiunii de la Bruxelles, PE invită UE să ia toate măsurile necesare în cadrul procedurilor şi instanţelor internaţionale pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor ruse şi belaruse pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi agresiune.


Citeşte şi: Coreea de Nord se pregăteşte să facă un test nuclear chiar în timpul vizitei lui Biden în regiune – Black News

Aceste anchete şi urmăririle penale ulterioare ar trebui să se aplice, de asemenea, întregului personal al forţelor armate ruse şi funcţionarilor guvernamentali implicaţi în crime de război, solicită eurodeputaţii.

Textul adoptat solicită UE să sprijine înfiinţarea unui tribunal internaţional special pentru pedepsirea crimei de agresiune comise împotriva Ucrainei, pentru care Curtea Penală Internaţională (CPI) nu are jurisdicţie şi să-i tragă la răspundere pe liderii politici şi comandanţii militari ruşi, precum şi pe aliaţii lor.

Eurodeputaţii doresc, de asemenea, ca UE să furnizeze, cât mai curând posibil, toate resursele umane şi bugetare necesare, precum şi sprijinul administrativ, de investigaţie şi logistic necesar pentru înfiinţarea acestui tribunal.

Potrivit PE, atrocităţile raportate, cum ar fi bombardamentele fără discernământ asupra oraşelor, deportările forţate, utilizarea muniţiei interzise, atacurile împotriva civililor care fug prin coridoarele umanitare convenite în prealabil, execuţiile şi violenţa sexuală constituie încălcări ale dreptului internaţional umanitar. Acestea pot fi considerate crime de război, potrivit eurodeputaţilor, care subliniază că toate au rămas neurmărite penal până în prezent.

Europarlamentarii subliniază că UE trebuie să acţioneze rapid, deoarece există un risc grav ca, din cauza ostilităţilor în curs, dovezile legate de crimele de război să fie distruse.

Citeşte şi: Mevlut Cavusoglu s-a întâlnit cu Anthony Blinken la New York – Black News

Aceştia îşi exprimă sprijinul deplin pentru ancheta desfăşurată de procurorul CPI şi pentru activitatea Comisiei de anchetă a Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, precum şi a organizaţiilor independente ale societăţii civile şi a autorităţilor ucrainene care depun eforturi pentru colectarea de probe.

Eurodeputaţii salută, de asemenea, echipa comună de anchetă înfiinţată de Lituania, Polonia şi Ucraina, care este coordonată de Eurojust, Agenţia UE pentru cooperare în materie de justiţie penală, şi la care va participa biroul procurorului CPI, şi încurajează alte state membre să se alăture acestei echipe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Rușii ne lasă fără curent, fără apă, fără gaze’. 35.000 de ucraineni au fugit în ultimele săptămâni dintr-un oraș-cheie

'Rușii ne lasă fără curent, fără apă, fără gaze'. 35.000 de ucraineni au fugit în ultimele săptămâni dintr-un oraș-cheie Rusia a scos din funcțiune aproximativ...

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de forţele ruse în sudul...

Ucraina a atacat un depozit de petrol în regiunea rusă Voronej

Ucraina a atacat un depozit de petrol în regiunea rusă Voronej Statul Major al Forţelor armate ucrainene a confirmat atacul din noaptea de joi spre...

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.