Europa a intrat într-o nouă eră politică

Publicat:

Europa a intrat într-o nouă eră politică

Așa-zisa „extremă dreapta” a realizat un progres fără precedent.

Ar trebui să ignorați multe dintre articolele referitoare la rezultatele alegerilor europene. Prognozele înfrigurate despre un val populist nu s-au materializat și majoritatea titlurilor de știri vor fi o variantă de „Centrul rezistă în fața avansului extremei drepte”, scrie THE TELEGRAPH, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Mai multe ţări de pe flancul estic al NATO se reunesc la Riga – Stiripesurse.md


Două lucruri necesită să fie conștientizate: în primul rând, astfel de titluri de știri sunt o mostră de ceea ce numim acum „cope” [în engleză, a apela la un mecanism de autoamăgire pentru a te acomoda cu o realitate neplăcută – n.trad.]. În al doilea rând, Europa a intrat într-o nouă eră politică. Natura politicii la nivelul întregii UE s-a modificat în mod vădit. Cel mai dramatic deznodământ, decizia îndrăzneață a lui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională și a convoca alegeri anticipate, reflectă faptul că Franța este un prevestitor sau, dacă vreți, un model la scară mică al transformărilor generale din Europa.

Europa a intrat într-o nouă eră politică

Rezultate denotă, deloc surprinzător, variații mari de la țară la țară. Dar, chiar și așa, se conturează un tipar. Mai întâi, au fost progrese majore înregistrate de așa-zisa „extremă dreapta” (în realitate dreapta populistă sau național-colectivistă [prin al doilea termen s-ar putea înțelege fascismul clasic interbelic; vezi denumirea formală a nazismului, „național socialism” – n.trad.]). Tendințele cele mai pronunțate sunt în Franța, Germania și Austria, dar sunt vizibile și în general. Știrile ignoră o parte dintre ele, întrucât unele partide populiste mari nu fac parte din vreunul dintre cele două grupuri parlamentare populiste (ECR și ID).

În al doilea rând, centrul-dreapta (PPE) a evoluat bine, ieșind învingător în Polonia, Germania și Suedia și realizând progrese minore per total. Centrul-stânga a primit lovituri pe alocuri, mai ales în Franța și Germania, dar a rezistat în Italia și Spania. Trăgând linie, a stagnat.

Europa a intrat într-o nouă eră politică

În al treilea rând, verzii și liberalii au suferit înfrângeri considerabile (mai ales în Franța și Germania), iar stânga radicală a suferit unele mai mici, dar totuși semnificative.
Un aspect care merită să fie subliniat, nu în ultimul rând fiindcă e într-un contrast pronunțat cu politica britanică (cel puțin deocamdată), este deplasarea vădită a tineretului (sub 25 de ani) spre dreapta populistă. Tendința a fost cel mai vizibilă în Franța și Germania, dar poate fi sesizată aproape pretutindeni.

Ce înseamnă atunci toate acestea și de ce e atât de semnificativ rezultatul?

Acesta e momentul epocal în care dreapta național-colectivistă a răzbătut la nivelul politicii UE. Partidele de acest fel nu mai pot fi respinse sub motiv că se situează la periferie, nici nu mai pot fi izolate în spatele unui cordon sanitar. Ele sunt acum parte integrală a conversației ori dialogului despre direcția viitoare a UE și a Europei. Lucru ce poate fi dedus și din reacția centrului-dreapta, cu declarații precum „avem acum o opoziție autentică” (adică dreapta populistă). Ideea e că acest lucru denotă acceptarea dreptei în calitate de opozant sau interlocutor.

Europa a intrat într-o nouă eră politică

În antiteză, stânga radicală și verzii au ajuns acum marginalizați în ce privește rolurile pe care le vor putea avea în conversațiile despre viitorul Europei. În afara Scandinaviei, unde au evoluat bine, acest gen de partide au regresat. Sunt acum o forță mult mai mică decât populiștii, iar centrul, deopotrivă de dreapta și stânga, va trebui să se acomodeze cu noua situație și să gestioneze reacția adversă evidentă la adresa politicilor de mediu.

Dar cea mai importantă realitate care s-a înfiripat e aceea că, pentru prima dată după Tratatul de la Roma, avem acum o politică europeană autentică, nu doar o serie de dialoguri politice naționale cârpite laolaltă. E evident că în toate țările campaniile electorale au fost axate pe preocupări interne, însă au fost dominate de argumente mai generale privind direcția viitoare a întregii Europe. Iar în această conversație regăsim acum șase participanți clar definiți: dreapta naționalistă, centrul-dreapta, centrul-stânga, liberalii, verzii și stânga radicală.

Europa a intrat într-o nouă eră politică

Dar principala conversație ori dezbatere de acum înainte va fi între cele două mari grupuri de centru și dreapta naționalistă, iar acest lucru va provoca probabil clivaje în toate cele trei grupuri. Dar în cele din urmă se va contura un acord general, care va trebui să țină cont de preocupările dreptei naționaliste (fiindcă în caz contrar susținerea ei va continua să crească).

Franța se va situa în centrul acestei dinamici. Convocarea alegerilor anticipate de către Macron reprezintă o mărire cutezătoare a mizei ca răspuns la apariția noii stări de fapt. El speră că-i va confrunta pe alegătorii francezi cu o alegere tranșantă – ori centrul liberal, ori RN-ul lui LePen și starul său în ascensiune, Jordan Bardella. Calculul lui Macron e că sistemul electoral francez îi va îngreuna lui LePen obținerea unei majorități și, chiar și dacă ar izbuti, el îi va putea obstrucționa programul de guvernare, permițându-i să preia funcții, dar nu și puterea. Iar prezența la guvernare îi va eroda popularitatea.

Macron a fost dintotdeauna un remarcabil strateg politic, și el anticipează de asemenea că aceste alegeri vor elimina extrema stângă din joc, lăsându-le alegătorilor o alegere clară de făcut între partidul lui și cel al lui Bardella, iar astfel fixează cursul nu doar pentru politica franceză, ci și pentru cea europeană în general. Cursul general al politicii europene a tins să urmeze evoluțiile din Franța și Germania, astfel încât el nu se gândește doar la următorii doi ani, ci la un termen mai lung.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Seceta amenință să distrugă rasa de capre siciliene, din laptele cărora se face brânză ricotta

Seceta amenință să distrugă rasa de capre siciliene, din laptele cărora se face brânză ricotta Un soare arzător care strălucește pe dealurile aride din San...

Pacienții se împotrivesc deciziei Novo Nordisk de a renunța la un produs pe bază de insulină

Pacienții se împotrivesc deciziei Novo Nordisk de a renunța la un produs pe bază de insulină Decizia Novo Nordisk de a opri vânzarea insulinei cu...

Beneficiile medicamentului Leqembi pentru Alzheimer cresc (studiu)

Beneficiile medicamentului Leqembi pentru Alzheimer cresc (studiu) Beneficiul medicamentului Leqembi de la Eisai și Biogen la pacienții cu Alzheimer în stadiu incipient pare să crească...

Concentrațiile de metale grele din majoritatea ciocolatei nu prezintă riscuri pentru sănătate (studiu)

Concentrațiile de metale grele din majoritatea ciocolatei nu prezintă riscuri pentru sănătate (studiu) Concentrațiile de metale grele găsite în porții unice de ciocolată și produse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.