X

Europa ar trebui să se pregătească să lupte împotriva Rusiei: Propunerea făcută de Airbus

Europa ar trebui să se pregătească să lupte împotriva Rusiei: Propunerea făcută de Airbus

Airbus propune unificarea proiectelor avioanelor de generația a 6-a Tempest și FCAS și renunțarea la rivalități pentru a pregăti Europa pentru un război cu Rusia, notează defenseromania.ro.

Guillaume Faury, CEO al Airbus, a declarat într-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian: “Europa nu este pregătită pentru război cu Rusia sau pentru riscul ca Donald Trump, dacă va deveni din nou președinte, să retragă Statele Unite din NATO. Din acest motiv este necesară creșterea cheltuielilor pentru apărare”, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Potrivit lui Faury, care conduce cea mai mare companie aerospațială și de apărare din Europa, acesta este un “moment determinant” pentru industria europeană de apărare. Națiunile europene s-au bazat prea mult pe Statele Unite pentru securitatea lor și au deficiențe în unele domenii cheie ale apărării.

Faury a îndemnat Europa și Marea Britanie să-și “unească eforturile” și programele – în prezent rivale – pentru noile avioane de vânătoare (de generația a șasea – nota autorului). Nu cred că Europa are încă nivelul necesar de pregătire pentru un conflict cu Rusia. Să spunem lucrurilor pe nume. Și se pare că Rusia își consolidează capacitățile de apărare”, a explicat CEO-ul Airbus.

Amintim că cele două state conduc programe diferite de dezvoltare a unui avion de generația a VI-a. E vorba de sistemul de luptă aeriană al viitorului (FCAS), susţinut în special de Franța și Germania și de programul Tempest al Marii Britanii.

La finalul anului trecut Marea Britanie, Italia și Japonia au semnat un tratat internațional pentru programul Global Combat Air Programme (GCAP), care vizează dezvoltarea unui avion de luptă invizibil inovator, cu capacitate supersonică și echipat cu tehnologie de ultimă generație. Această aeronavă de luptă, care urmează să efectueze primul zbor până în 2035, își propune să utilizeze tehnologiile de ultimă generație și să devină unul dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume.

De partea cealaltă a Canalului programul Future Combat Aircraft System (FCAS) – derulat cu participarea Franței, Germaniei și Spaniei, cu Belgia plănuind să se alăture și alți parteneri precum Suedia văzuți ca potențiali nou-veniți – urmează să selecteze un proiect de avion de luptă până în 2025.

Europa trebuie să accelereze pentru a fi pregătită să lupte împotriva Rusiei

“Timp de aproape 80 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, am implementat un sistem diferit, conceput mai mult pentru a descuraja pe alții în a ataca decât pentru a ne pregăti de fapt pentru conflict. Dacă vrem să fim pregătiți pentru niveluri potențial diferite de implicare și conflict, atunci trebuie să accelerăm”, a adăugat Faury.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

În plus, potrivit managerului de afaceri, avertismentele lui Trump cu privire la părăsirea NATO ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Europa atât în ​​ceea ce privește securitatea, cât și disponibilitatea armamentului.

“Atâta timp cât NATO este NATO și oferă nivelul de protecție așteptat, aceasta este o anumită realitate”, a spus Faury. “Dacă începem să credem că realitatea ar putea fi diferită (…) am face mai bine să anticipăm această situație potențială. Primele avertismente le-am avut cu administrația Trump 1. Dacă administrația Trump 2 este de aceeași natură sau chiar mai mult în ceea ce privește așteptările SUA că Europa va avea grijă de ea însăși (…) va fi mai bine să o luăm, în mod deschis, în serios”, a conchis Faury, potrivit Nova News.

 

Tags: Airbuseuroparazboirusia
Externe