X

Europa este incapabilă ‘să fenteze’ sancțiunile americane impuse Iranului

Puterile europene sunt incapabile să evite sancţiunile americane impuse împotriva Teheranului după retragerea Washingtonului din tratatul nuclear cu Iranul, a declarat miercuri şeful diplomaţiei de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, transmite AFP, potrivit agerpres.

Iranul şi şase puteri mondiale (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au încheiat în 2015 un acord limitând drastic activităţile nucleare iraniene, în schimbul relaxării sancţiunilor şi relansării relaţiilor economice.

Citește și: Pompeo îi avertizează pe turci să nu intre ‘unilateral’ în Siria

Cu toate acestea, preşedintele Donald Trump a retras SUA din acest acord – numit tehnic Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA) – în mai 2018 şi a impus din nou sancţiuni contra Republicii Islamice.

Celelalte ţări care fac parte din acest acord insistă că rămâne angajate pentru a-l pune în aplicare.

“Europenii au văzut JCPOA mai întâi ca pe o realizare, dar poate că nu erau pregătiţi pentru asta şi cu siguranţă nu au fost capabili să se ridice împotriva sancţiunilor americane”, a declarat Mohammad Javad Zarif într-un interviu acordat Khamenei.ir, site-ul oficial al ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Citește și: Deputații britanici sunt de acord cu amânarea Brexit-ului

“Vom continua să facem presiuni asupra europenilor pentru a-şi pune în aplicare angajamentele. Europa trebuie să ştie că nu poate evita responsabilitatea sa prin câteva declaraţii şi unele planuri neterminate”, a adăugat ministrul.

Mohammad Javad Zarif, care a fost negociatorul-şef, de partea iraniană, al acordului nuclear, a mai afirmat că, în pofida presiunilor asupra ţărilor europene, Iranul “nu şi-a făcut niciodată iluzii”.

În schimb, Republica Islamică s-a orientat spre partenerii săi tradiţionali ca Rusia şi China. “Viitorul politicii noastre externe este în această direcţie”, a mai spus şeful diplomaţiei de la Teheran.

Tags: ayatollahul Ali KhameneiDonald TrumpeuropaIranMohammad Javad ZarifPlanul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA)sanctiuniSUAteheran
Categorii: Sinteze