Europa îşi reduce dependenţa de petrolul rusesc

Publicat:

Importurile totale ale UE de țiței și produse petroliere din Rusia au scăzut la 1,4 milioane de tone în martie 2023, potrivit Eurostat. Aceasta înseamnă că importurile au înregistrat o prăbuşire cu 90% din anul 2019 până în 2022, scrie REPORTER.GR, potrivit RADOR.

Semnalând traiectoria descendentă, Eurostat subliniază că importurile de țiței au scăzut de la 12,4 milioane de tone în ianuarie 2022 (înainte de începerea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina) la 3,7 milioane de tone în decembrie 2022 (-70%), când embargoul a intrat în vigoare. Importurile de țiței au continuat să scadă la 1,17 milioane de tone în martie 2023 (-91%). În același timp, importurile de produse petroliere au scăzut de la 3,3 milioane de tone în ianuarie 2022 la 0,7 milioane tone în februarie 2023 (-80%) și au continuat să scadă, ajungând la doar 0,3 milioane tone în martie 2023 (-92%).


Importurile totale de petrol din Rusia nu au ajuns la zero din cauza anumitor excepții care permit importuri limitate în anumite condiții.

Utilizări de urgenţă ale stocurilor și abordarea privind reaprovizionarea UE

Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina a creat tulburări în domeniul petrolului, determinând două apelări de urgenţă la stocuri în martie și aprilie 2022, cu scopul stabilizării pieţei. Aceste acţiuni au fost coordonate de Agenția Internațională pentru Energie și au fost sprijinite de UE.

Mai multe țări UE au participat la acțiunile comune, utilizând o parte din excedentul rezervelor de urgență, în timp ce altele au scăzut sub nivelurile minime impuse de articolul 3 din Directiva 2009/119/CE.

În 2022, Comisia a evaluat situația de pe piețele interne și internaționale și a sfătuit statele membre ale UE să-și refacă stocurile de urgență de petrol la nivelurile minime cerute până la 31 martie 2023.

În iulie 2022, 10 țări UE erau sub nivelul minim național (Bulgaria, Republica Cehă, Irlanda, Croația, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria și România).

Cu toate acestea, până în martie 2023, doar Bulgaria, Republica Cehă, Irlanda, Letonia și Lituania au rămas sub nivelul de urgență, iar trei ţări erau aproape de a-și reface complet rezervele de petrol.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.