X

Europa rămâne divizată în ceea ce priveşte sancţiunile impuse Iranului

Europenii s-au arătat divizaţi luni în ce priveşte impunerea de noi sancţiuni Iranului pentru programul său de rachete, pe fondul ameninţărilor preşedintelui american Donald Trump cu ruperea acordului nuclear cu Teheranul, relatează AFP,potrivit agerpres.

“Nu aştept decizii astăzi cu privire la acest subiect”, a declarat reprezentanta diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, la sosirea la Luxemburg pentru o reuniune cu miniştrii de externe din ţările blocului comunitar. Ea a menţionat că sunt “deja în vigoare sancţiuni”, în contextul în care în ianuarie preşedintele american le-a dat termen partenerilor europeni din acordul nuclear să accepte până la 12 mai “remedierea lacunelor grave” ale acestuia, avertizând că în caz contrar va refuza să prelungească suspendarea sancţiunilor împotriva Teheranului.

Citeşte şi: După bombardarea Siriei, experţii internaţionali verifică folosirea armelor chimice

Acordul semnat de marile puteri cu Iranul în 2015 a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale instituite contra Teheranului, în schimbul unor garanţii oferite de acesta în ce priveşte caracterul exclusiv civil al programului său nuclear, dar Trump l-a denunţat periodic, calificându-l drept ”unul dintre cele mai proaste” documente încheiate vreodată de către SUA.

“Subiectul nu este un punct important pe ordinea de zi”, a afirmat la rândul său luni şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl. Austria este una dintre ţările cele mai reticente faţă de impunerea de noi sancţiuni, alături de Italia şi Suedia.

“În opinia mea, nu este prima prioritate”, a subliniat şi ministrul belgian de externe Didier Reynders. “Nu va exista o soluţie militară în Siria, iar dacă vrem o soluţie politică va trebui să avem un dialog cu Iranul şi cu Rusia”, a explicat acesta.

Ministrul de externe german, Heiko Maas, şi-a făcut cunoscută în schimb nemulţumirea faţă de Teheran. “Suntem preocupaţi de rolul jucat de Iran în regiune şi de programul său de rachete balistice” – a spus ministrul german. Iranul este unul dintre susţinătorii militari ai regimului sirian, alături de Rusia, aminteşte AFP.

Citeşte şi: James Comey ‘îl desfiinţează’ pe Trump: ‘Este INAPT moral să fie preşedintele SUA’

“Trebuie să vorbim despre cum ne poziţionăm în raport cu acest lucru”, a adăugat el, fără a preciza dacă sprijină sau nu instituirea de sancţiuni.

“Trebuie să discutăm şi suntem deschişi în faţa acestei opţiuni”, a declarat în ce-l priveşte şeful diplomaţiei lituaniene Linas Antanas Linkevicius.

Reprezentantul unui alt stat membru a avertizat sub acoperirea anonimatului că “lipsa de acţiune faţă de Iran nu este o soluţie”. “Nu se pune problema să renunţăm la acordul nuclear, dar putem acţiona în cadrul acestuia, iar gama de opţiuni este vastă. Avem toate regimurile de sancţiuni necesare. Trebuie văzut unde punem numele”, a menţionat acesta.

Potrivit ministrului de externe luxemburghez, Jean Asselborn, “politica externă a Iranului şi programul său balistic nu sunt în fază cu spiritul acordului nuclear. Dacă putem face gesturi pentru a-i linişti pe americani, cred că discuţia privind noi sancţiuni va avea loc, dar nu trebuie făcută greşeala capitală de a pierde Iranul”, a notat Asselborn.

“Nu se pune problema ruperii relaţiei foarte speciale dintre Iran şi Uniunea Europeană. Cred că Europa va face totul ca acordul nuclear să nu fie rupt”, a mai spus şeful diplomaţiei luxemburgheze, potrivit căruia “dacă americanii îşi asumă această responsabilitate, ar fi o greşeală gravă”. “Există oameni competenţi în SUA care îi pot explica preşedintelui Trump consecinţele unei asemenea decizii”, a menţionat el.

Citeşte şi: Două avioane s-au ciocnit în aer; ambii piloţi au murit

Tags: Federica MogheriniIranLuxemburgsanctiuniSUAteheranUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zilei