Europarlamentarii români vor să fie mai bine reprezentanţi în conducerile instituţiilor UE

Publicat:

Toţi cei 33 de europarlamentari români au cerut marţi şefei Comisiei Europene şi Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe acţiuni concrete pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcţiile de conducere ale instituţiilor europene, indică un comunicat al USR PLUS, preluat de agerpres.

Iniţiativa le aparţine europarlamentarilor Alin Mituţa şi Dragoş Tudorache (USR PLUS), care au sesizat că la 14 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană românii sunt subreprezentaţi în funcţiile de management ale instituţiilor europene, cum de altfel sunt şi cetăţenii altor state membre care au aderat începând cu 2004 la UE.


Citeşte şi: Americanii cer Riadului SĂ DESFIINŢEZE brigada care l-a omorât pe Khashoggi

“În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijoraţi de faptul că, deşi România este a şasea ţară ca mărime din UE în ceea ce priveşte populaţia, nu există niciun cetăţean român care să ocupe o funcţie de conducere în calitate de director general, în timp ce prezenţa cetăţenilor români în alte funcţii de conducere este, de asemenea, foarte redusă. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficienţă în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât şi pentru Comisie”, se subliniază în scrisorile trimise Ursulei von der Leyen şi lui Josep Borrell.

Europarlamentarii români cer şi o întâlnire cu şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, pentru a putea găsi împreună soluţiile la această problemă care persistă de mai mulţi ani.

În scrisoarea către Josep Borrell, europarlamentarii români explică în mod concret că cifrele furnizate de Serviciul de Acţiune Externă, în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există niciun român care să ocupe o funcţie de conducere în sediul central. Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegaţiile UE din străinătate.

Citeşte şi: China vrea să-şi vaccineze 40% din populaţie până la sfârşitul lui iulie

“Această situaţie este inacceptabilă, mai ales având în vedere faptul că România este a şasea ţară a Uniunii Europene în ceea ce priveşte dimensiunea populaţiei”, se arată în scrisoarea adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe.

Semnatarii atrag atenţia asupra Deciziei 427/2010 privind organizarea Serviciului European de Acţiune Externă, care notează că “recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în acelaşi timp un echilibru geografic şi de gen adecvat. Personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezenţă semnificativă a cetăţenilor din toate statele membre”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.