X

Europenii s-au săturat să mai găzduiască armele nucleare americane

Populaţia ţărilor europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) doresc ca SUA să-şi retragă armele nucleare desfăşurate în Europa, potrivit unui sondaj de opinie comandat de Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Sondajul, care a fost realizat în Belgia, Germania, Olanda şi Italia, arată o clară majoritate de oameni care doresc acest lucru în toate cele patru ţări, a subliniat la Geneva grupul de avocatură care a câştigat anul trecut Premiul Nobel pentru Pace.

Citeşte şi: Un parlamentar german a fost ‘momit’ de serviciile secrete chineze

Susţinerea pentru retragerea armelor nucleare americane oscilează între 56% în Belgia şi 70% în Germania.

Majoritatea cetăţenilor intervievaţi au declarat că doresc ca guvernele ţărilor lor să se ralieze noului Tratat al ONU pentru interzicerea armelor nucleare pe care 59 de ţări le-au semnat începând cu septembrie anul trecut.

Până acum, acest tratat nu a fost semnat de membri ai NATO, inclusiv de ţările europene care se bazează pe focoasele americane pentru asigurarea securităţii lor.

Citeşte şi: Fondatorul sectei Aum, organizatorul atentatului cu sarin din metroul din Tokyo a fost executat

Ancheta sociologică a fost publicată în contextul summitului NATO ce se va desfăşura la sfârşitul săptămânii viitoare la Bruxelles şi în cadrul căruia se aşteaptă ca preşedintele american Donald Trump să-şi îndemne partenerii europeni să contribuie mai mult la cheltuielile pentru apărare ale Alianţei.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-21 iunie de compania de sondare a opiniei publice YouGov, pe un eşantion a câte 1.000 de persoane în Belgia, Italia şi Olanda, şi circa 2.000 de persoane în Germania.

Tags: BelgiaCampania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN)europagermaniaitaliaNATOolandaSUA
Categorii: Diaspora