X

Europenii varsă milioane în Moldova. Nouă acorduri semnate la Chișinău

Europenii varsă milioane în Moldova. Nouă acorduri semnate la Chișinău

În următoarea perioadă, Republica Moldova va primi din partea partenerilor europeni granturi în valoare de 80 de milioane de euro și credite „în condiții avantajoase” în mărime de 305,1 milioane de euro.

Citește și: Cu tractoarele în stradă. Fermierii au început protestele

Sumele au fost convenite în cadrul celor nouă acorduri internaționale semnate, astăzi, la Chișinău, în marja Platformei de parteneriat pentru Moldova. Potrivit autorităților de la Chișinău, milioanele sunt prevăzute pentru „accelerarea modernizării țării, stimularea creșterii economice durabile, îmbunătățirea condițiilor de trai și adaptarea la schimbările climatice”.

„Scopul nostru este să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor. Suntem recunoscători prietenilor noștri  pentru sprijinul acordat, care este esențial în realizarea acestor obiective”, a menționat în context premierul Dorin Recean.

Respectiv,  Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei au semnat un acord de împrumut în condiții preferențiale în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni sau circa 79 milioane de euro.

Europenii varsă milioane în Moldova. Nouă acorduri semnate la Chișinău

Un alt acord a fost semnat cu reprezentanții Guvernul SUA și s-a convenit asupra unui amendament în valoare de 12 milioane de dolari americani sau circa 10,7 milioane de euro la acordul de asistență pentru întărirea instituțiilor democratice. Tot cu  Guvernul Statelor Unite ale Americii a fost semnat un nou amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare în valoare de peste 26 de milioane de dolari.

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare au semnat un acord în valoare de 25 de milioane de euro, destinat finanțării bugetului de stat pentru impulsionarea tranziției la energia verde. Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au semnat un Memorandum de Înțelegere în valoare de 8 milioane de franci elvețieni, echivalentul a 8,5 milioane de euro, pentru promovarea unor proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a participării active a femeilor în procesul decizional.

Europenii varsă milioane în Moldova. Nouă acorduri semnate la Chișinău

Ministerul Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Ministerul de Externe al Germaniei, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au încheiat o înțelegere multilaterală, semnând o Intenție de Cooperare în domeniul eficienţei energetice în sectorul rezidenţial din Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar al partenerilor este de peste 20 de milioane de euro.

Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat un acord prin care Fondul E5P (Fondul Regional al Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est) oferă un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Proiectul, aflat deja în derulare, vizează îmbunătățirea infrastructurii de colectare, transfer și tratare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga.  Odată cu finalizarea proiectului, la Cahul va fi construită o stație de sortare și compostare a deșeurilor, iar în celelalte orașe stații de transfer al deșeurilor.

Europenii varsă milioane în Moldova. Nouă acorduri semnate la Chișinău

Cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care țării noastre i se va oferi un grant al Uniunii Europene de 12 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț – Ungheni – Chișinău – Căinari.

Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63 000 de hectare de terenuri și păduri degradate, în următorii 4 ani.

Tags: credite MoldovaDorin Receangranturi MoldovamilioanePlatforma de Parteneriat pentru Moldova
Știrile zilei