X

Europol anunţă închiderea operaţiunii de malware Emotet

Anchetatorii internaţionali au închis Emotet, una din cele mai periculoase operaţiuni de malware din lume, a anunţat Europol miercuri, potrivit agerpres

Informaţiile preluate de dpa arată că infrastructura sistemului Emotet, utilizată în special de reţele infracţionale organizate, se află în prezent sub controlul autorităţilor. Rezultatul a necesitat o anchetă care a durat doi ani, în opt ţări, sub conducere germană şi olandeză.

Citește și : FBI nu ştie nici acum unde este laptopul lui Nancy Pelosi FURAT din Capitoliu

Europol nu a comentat despre eventuale arestări în acest dosar.

Emotet a fost “unul din cele mai periculoase instrumente pentru atacuri informatice din ultimii ani”, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei de poliţie a Uniunii Europene. Prima manifestare a operaţiunii a fost observată în 2014, sub forma unui aşa-numit troian, un tip de program-spion.

“Infrastructura Emotet (…) putea infecta reţele întregi într-un mod unic, accesând doar câteva echipamente”, a comunicat Europol.

Citește și : Fostul bodyguard al lui Macron este acuzat pentru paşapoartele sale diplomatice şi de serviciu

Pentru a pătrunde într-un sistem informatic, se folosea un document Word, de multe ori mascat sub forma unei ataşări aparent inofensive la un e-mail sa ca link. Infractorii introduceau apoi în sistem “cai troieni” pentru a accesa date bancare, a vinde date furate sau a extorca victimele, cerând bani în schimbul deblocării datelor.

Malware-ul (software rău intenţionat) era ascuns în facturi false, anunţuri de livrare sau pretinse informări despre COVID-19. Un simplu clic al utilizatorului pe link sau deschiderea ataşării ducea la instalarea malware-ului, care ulterior se răspândea rapid.

 

Tags: covid-19EmotetEuropolmalwarespion
Categorii: Diaspora