Europol avertizează că pericolul de atacuri teroriste şi campaniile de dezinformare sunt în continuare la nivel ridicat

Publicat:

Europol, agenţia de poliţie a Uniunii Europene, a arătat în raportul anual prezentat miercuri la Haga că pericolul de atacuri teroriste în Europa şi campaniile de dezinformare sunt în continuare la nivel ridicat, transmite dpa, informează agerpres.

Cea mai mare ameninţare vine din partea gupurilor teroriste jihadiste, arată raportul privind situaţia şi tendinţele terorismului în UE (TE-SAT), adăugând însă că ar putea creşte şi activităţile teroriste ale extremiştilor de stânga şi de dreapta.


Citește și : ONU îşi reduce la aproape jumătate ajutorul alimentar acordat Siriei

Europol avertizează că şi războiul din Ucraina afectează securitatea publică, în primul rând din cauza campaniilor de dezinformare organizate de grupări pro-ruse, care pot polariza şi alimenta violenţele teroriste şi extremiste.

Agenţia de poliţie a constatat că războiul a dus la înmulţirea actelor de violenţă teroriste în primele luni din 2022, în special în sectorul extremei drepte. Europol a observat utilizarea mai frecventă de către extremiştii de dreapta a armelor realizate cu ajutorul imprimantelor 3D.

Majoritatea celor 380 de suspecţi de terorism arestaţi anul trecut în UE aveau antecedente islamiste, mai consemnează TE-SAT.

În 2022 au avut loc în UE 28 de atacuri teroriste, în urma cărora au fost ucişi patru oameni. Două victime au fost înregistrate după atacuri islamiste şi două după acţiuni ale extremei drepte, afirmă Europol.

Citește și : Înaintea lui Trump a existat Berlusconi

Şefa agenţiei de poliţie europene, Catherine De Bolle, a declarat că “lupta împotriva terorismului rămâne o prioritate pentru Europol şi pentru UE”. Ea a apreciat că în prezent atacatorii izolaţi sunt totuşi cei mai periculoşi; astfel de indivizi au comis majoritatea atacurilor de anul trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.