Eurostat: Luxemburg, Croaţia şi România, cea mai mare creştere anuală a vânzărilor cu amănuntul

Publicat:

Eurostat: Luxemburg, Croaţia şi România, cea mai mare creştere anuală a vânzărilor cu amănuntul

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană în luna mai, comparativ cu perioada similară din 2023, iar Luxemburg, Croaţia şi România sunt statele membre UE cu cel mai semnificativ avans, conform datelor publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Agerpres.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în mai, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în Luxemburg (10,4%), Croaţia (8,4%) şi România (6,5%) iar cele mai semnificative scăderi au fost consemnate în Belgia (minus 5,2%), Estonia (minus 4%) şi Slovenia (minus 1,1%), potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au urcat cu 0,7%, cele de produse non-alimentare cu 0,9%, în timp ce vânzările de combustibili auto au înregistrat un declin de 0,8%.

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,1% în zona euro şi în Uniunea Europeană, în mai, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 0,2% atât în UE cât şi în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în mai, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Danemarca (2,3%), Lituania (1,8%) şi Luxemburg (1,7%), cele mai semnificative scăderi fiind în Slovacia (minus 1%), Irlanda (minus 0,9%), Bulgaria şi Malta (ambele cu minus 0,8%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 1,2%, cele de produse non-alimentare au scăzut cu 0,4%, în timp ce vânzările de combustibili auto nu s-au modificat.

În România, s-a înregistrat o scădere de 0,3% a volumului comerţului cu amănuntul, în mai, după un avans de 0,6% luna precedentă.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele cinci luni din acest an, faţă de perioada similară din 2023, atât ca serie brută, cu 8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,4%.

De asemenea, datele INS mai arată că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2024, comparativ cu luna mai 2023, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,7%, datorită majorărilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+7,9%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,9%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,5%).

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în mai 2024, comparativ cu aceeaşi lună din 2023, a urcat, pe ansamblu, cu 6,1%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+9,1%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,6%).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Director UNICEF, după atacul din Ucraina: Încă o dovadă brutală a faptului că nicăieri copiii nu sunt în siguranţă

Director UNICEF, după atacul din Ucraina: Încă o dovadă brutală a faptului că nicăieri copiii nu sunt în siguranţă Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell,...

Cum își motivează Judecătoria Chișinău decizia în cazul artistului rus Filip Kirkorov

Cum își motivează Judecătoria Chișinău decizia în cazul artistului rus Filip Kirkorov Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a publicat decizia motivată în cazul artistului rus Filip...

Zelenski promite represalii pentru atacul ruşilor asupra unui spital de copii din Kiev

Zelenski promite represalii pentru atacul ruşilor asupra unui spital de copii din Kiev Ucraina va riposta după ce un atac cu rachete ruseşti a ucis...

Elina Svitolina s-a calificat în sferturi de finală la Wimbledon

Elina Svitolina s-a calificat în sferturi de finală la Wimbledon Elina Svitolina s-a calificat luni în sferturi de finală la Wimbledon cu o victorie cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.