X

Eurovision 2019, marcat de prosteste împotriva complicității la opresiune și a ocupației teritoriilor palestiniene

Câţiva zeci de activişti s-au adunat în afara incintei din Tel Aviv care a găzduit sâmbătă seara finala Eurovision 2019, cerând “încheierea ocupaţiei, a apartheidului şi a blocadei Fâşiei Gaza”, şi pentru ca binecunoscutul concurs să nu fie “complice” al “opresiunii”, transmite EFE, potrivit agerpres.

“Concursul muzical Eurovision este un simbol al complicităţii Europei la crimele pe care Israelul le comite, a declarat pentru EFE Neta Golan, unul din activiştii israelieni ai mişcării Boicot, dezinvestire şi sancţiuni (BDS), care a reamintit că “în timp ce se cântă şi se dansează, mor demonstranţi şi multe persoane sunt supuse asediului şi ocupaţiei”.

Citește și : Criza din Austria ia amploare. Cancelarul Kurz anunță alegeri anticipate ‘cât mai curând posibil’

Acesta este cel mai recent episod dintr-un lung lanţ de evenimente, proteste şi solicitări de boicotare a festivalului european al muzicii organizate după anunţarea găzduirii de către oraşul Tel Aviv a ediţiei din acest an a Eurovisionului.

Un număr de aproximativ 30 de protestatari a întâmpinat publicul venit să urmărească finala cu bannere pe care erau scrise mesaje de genul “Stop spălării de imagine” sau “Cântecele şi sclipiciul nu pot ascunde faptul că ţara este ocupată”.

Ca răspuns, o parte din spectactorii israelieni au ales să se apropie de protestatari, fluturându-le acestora în faţă steaguri şi strigându-le “Mergeţi în Gaza, mergeţi în Siria, trădătorilor” , într-un moment tensionat care, sub controlul atent al poliţiei, nu a depăşit stadiul schimburilor verbale.

Citește și : Mobilizare slabă a ‘vestelor galbene’ în a 27-a săptămână de manifestaţii

Tot sâmbătă, mii de ultra-ortodocşi evrei au protestat la Ierusalim împotriva organizării Eurovision, considerând că acest concurs “profanează” ziua de odihnă a religiei iudaice, Sabatul, care începe vineri la apusul soarelui şi se termină sâmbătă, la căderea nopţii.

Tags: activiştiEurovisionGazaierusalimsiriatel aviv
Categorii: Sinteze