X

Evacuarea de urgenţă a două spitale din Kiev, de teama unor atacuri ruseşti

Evacuarea de urgenţă a două spitale din Kiev, de teama unor atacuri ruseşti

Primăria Kievului a anunţat vineri evacuarea de urgenţă a două spitale din capitala ucraineană, între care şi o unitate pediatrică, de teama unor lovituri ale forţelor ruse asupra acestor unităţi, după ce mai multe canale de Telegram ruseşti au difuzat o înregistrare video în care se afirmă că aici s-ar adăposti militari ucraineni, relatează AFP şi Unian.

“Oraşul începe evacuarea de urgenţă a două spitale, inclusiv a unui spital pentru copii (…) deoarece o înregistrare video este difuzată pe scară largă în mediile online anunţând de facto un atac inamic asupra acestor unităţi medicale”, a anunţat primăria pe Telegram, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

În înregistrarea video menţionată se afirmă că două spitale de pe strada Bogatîrska, de la periferia nordică a Kievului, adăpostesc soldaţi care “se ascund în spatele unor copii bolnavi”. Aceşti “terorişti (…) vor primi cu toţii pedeapsa pe care o merită”, ameninţă un individ în video.

“Este o minciună absolută şi o provocare a inamicului, care încearcă să o utilizeze pentru a lovi infrastructurile sociale ale capitalei”, a acuzat Primăria Kievului, dând asigurări că face tot posibilul “pentru a muta pacienţii şi medicii în alte unităţi medicale din capitală”.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

De la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, au fost înregistrate cel puţin 1.682 atacuri împotriva unităţilor medicale din Ucraina, potrivit cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicate la începutul lunii aprilie.

Aceste lovituri au făcut cel puţin 128 de morţi şi 288 de răniţi în rândul personalului medical şi al pacienţilor, conform OMS, care a semnalat o “escaladare îngrijorătoare” în cursul primelor luni ale acestui an, cu aproape un atac pe zi între lunile ianuarie şi martie.

Tags: atacurikievtelegramucraina
Externe