X

Evenimente întâmplate în data de azi, 15 mai

Evenimente întâmplate în data de azi, 15 mai

Anul 44 î.Hr.: Împăratul roman Caius Iulius Caesar este asasinat în incinta Senatului roman, printr-o conspirație a vreo 60 de senatori, inclusiv persoane apropiate și chiar fiul său adoptiv, Brutus.

Legenda spune despre Caesar că a rămas șocat, văzându-l pe Brutus printre conspiratori, gata să scoată pumnalul de sub togă. Liderul suprem n-a putut decât să exclame câteva cuvinte, care au făcut legendă peste veacuri: „E tu quoque, Brute, fili mi!”, adică „Chiar și tu, Brutus, fiul meu!”

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Sunt cuvinte care șochează emoțional. Dar totul este legendă, niciun martor ocular n-a relatat așa ceva, niciun istoric al vremii nu citează aceste cuvinte. Ele au ajuns celebre abia când le-a scris… Shakespeare, ca replică în drama istorică Iulius Caesar, actul III, scena I, rostită, firește în engleză, nu în latină: “And you too, Brutus, my son!”. Cineva a tradus-o în latină și așa a ajuns în istorie.

Istoricii nu spun despre victimă că ar fi rostit ceva în momentul asasinatului. Dimpotrivă, Plutarh, într-o relatare făcută la câteva decenii după eveniment, spune despre Caesar că n-a scos nicio vorbă când s-a văzut atacat, ci doar s-a apărat. Dar cum să-l contrazici pe marele Will, când a creat o replică atât de percutantă? Și de ce să infirmăm legenda, atât de frumoasă, chiar și în fața unor evenimente atât de tragice?

Anul 351: Împăratul romanilor Constanțiu al II-lea îl ridică pe vărul său Gallus la rangul de caesar și îl numește la conducerea părții de est a Imperiului Roman. În aceeași zi, Gallus se căsătorește cu sora lui Constanțiu, Constantina. S-a aranjat, în familie!

Anul 493Odoacru, primul rege instalat în peninsula Italică după căderea Imperiului Roman de Apus, este ucis la o petrecere, de Theodoric cel Mare, regele ostrogoților. Ambii petrecuseră la un ospăț. După unii, intervenise între ei o mică sfadă, la care s-au adăugat și aburii alcoolului, iar Theodoric, care băuse mai mult, a scos o armă ascuțită, cu care l-a înjunghiat.

După alții, armata lui Odoacru fusese decimată de oastea lui Theodoric, iar comandantul suprem rămăsese fără nicio apărare. I-a fost ușor rivalului să-l prindă, dar nu l-a ucis pe loc. L-a judecat împreună cu familia și cu apropiații lui. Soția lui Odoacru, Sunigilda, a fost și ea condamnată la moarte, iar fratele Pnoulphus, care se ascunsese într-o biserică, a fost depistat și ucis de niște arcași. Fiul lui Odoacru, Thela, a încercat și el să fugă în Galia, dar și pe el l-au descoperit oamenii lui Theodoric și l-au ucis. În scurt timp, nicio rudă a lui Odoacru n-a mai rămas în viață.

Anul 856Mihail al III-lea, zis „cel Bețiv”, împărat al Imperiului Bizantin, în vârstă de numai 16 ani, răstoarnă regența mamei sale, împărăteasa Teodora a II-a, cu sprijinul nobilimii bizantine și preia frâiele împărăției.

Mihail al III-lea e deseori arătat ca vicios având obiceiul de a nu se stăpâni la alcool, dar și obsesia pentru cursele de vehicule trase de cai. În plus, lua în derâdere procesiunile și ritualurile bisericești, ceea ce nu făcea cinste unui cap încoronat.

Cu toate acestea, a fost norocos, menținându-se 25 de ani pe tron. În plus, deși se spune despre el că ar fi fost cheltuitor și nesăbuit, economia Bizanțului s-a echilibrat în timpul domniei lui.

Anul 1827: La inițiativa episcopului anglican din Toronto, John Strachan, se înființează Universitatea din Toronto, prima mare universitate de pe teritoriul canadian.

Anul 1848: S-a declanșat, la Budapesta, Revoluția Maghiară împotriva dominației habsburgice.  Revoluționarii preluau logo-ul Revoluției Franceze: Egalitate, Libertate, Fraternitate. Dar prezentau și un program în 12 puncte, printre care: Libertatea presei, desființarea cenzurii, guvern propriu la Budapesta, Parlament propriu, egalitate în fața legii, desființarea iobăgiei, eliberarea deținuților politici.

Anul 1876: A apărut, la București, ziarul Timpul, organul de presă al Partidului Conservator, partid condus de reputatul politician și memorialist Constantin Argetoianu. Printre principalii colaboratori ai ziarului, s-au numărat personalități precum Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale.

Anul 1892: Inventatorul Jesse W. Reno din New York a patentat prima scară rulantă din lume. Inițial, invenția sa a fost denumită „lift înclinat”. Denumirea de „scară rulantă” a apărut mai târziu și a fost născocită de manageri, pentru a-i da o rezonanță mai atractivă sub aspect comercial.

Invenția mai fusese înregistrată, ca idee, și în anul 1859, de către un oarecare Nathan Ames, dar el nu a reușit niciodată să construiască prototipul.

Anul 1899: Are loc la Londra premiera piesei istorice “Cezar și Cleopatra“, de George Bernard Shaw. Piesa a avut un considerabil succes, care s-a menținut până astăzi.

Anul 1900: S-a reluat în Japonia Hōnen Matsuri, Festivalul fertilității, sărbătorit anual la 15 martie, sau în duminica cea mai apropiată de acea dată. Istoricii n-au reușit să puncteze originile exacte ale sărbătorii,  dar legenda susține că vechimea depășește cu mult 1.000 de ani. Ca și azi, pe atunci ceremonia pornea din orașul sacru Tagata.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

În ceea ce privește datele certe și documentate istorice, se știe că, începând cu ziua de 15 martie 1900,  ceremoniile s-au desfășurat an de an, fără întrerupere.

Festivalul constă în manifestări specifice care au ca origine sanctuarul Ōagata din Inuyama, prefectura Aichi și sanctuarul Tagata din Komaki, prefectura Aichi. Obiectul central al festivalului de la templul Ōagata este simbolul  feminin (yin), iar de la templul Tagata este simbolul masculin (yang), în diverse reprezentări.

Tradiția japoneză spune că femeile care ating simbolurile yang sau yin rămân însărcinate până la sfârșitul anului și nasc în anul următor. În ce-i privește pe bărbați, ei nu trebuie să atingă nimic. Este destul ca bărbatul să privească simbolul yin, pentru ca partenera să fie fericită când e cu el.

Simbolurile Yang și Yin, sculptate de specialiști înzestrați cu har divin și instruiți de către sacerdoți anume pregătiți în acest scop, sunt executate, în fiecare an, în lemn de cedru alb. Fiecare simbol este așezat pe un postament mobil și plimbat prin oraș în cadrul unei ceremonii pe care o admiră numeroși turiști sosiți nu numai din întreaga Japonie, ci și din străinătate.

Anul 1906: A luat ființă compania britanică Rolls Royce, unul dintre cei mai importanți producători de automobile de lux din lume.

Anul 1908: A avut loc, la Paris, prima audiție a piesei “Rapsodia spaniolă“, de Maurice Ravel. Audiția a avut succes, iar acum, la peste un secol de la eveniment, observăm că Rapsodia Spaniolă constituie punctul de atracție în programul multor orchestre simfonice de prim rang.

Compusă în patru părți, asemănător simfoniilor, rapsodia te transpune în spațiul iberic. Parcă anume în această idee, prima parte, întitulată „Preludiul nocturn”, amintește teme de veche inspirație folclorică, dar și de accente maure.

Titlul celei de a doua părți amintește iarăși de spațiul iberic care-l inspiră pe autor: „Malagueña”. Frumoasa temă melodică, ceva care amintește parcă de o romanță de-a noastră, parcă de un dans andaluz, a fost preluată ulterior de mulți compozitori și adaptată creațiilor lor. Aș aminti de celebrul Ernesto Leucona care și-a întitulat și el, în mișcarea a șasea din Suita Andaluză, tot „Malagueña”.

Dar atât ritmul, cât și tema melodică au fost preluate ulterior de numeroși autori și adaptate la genurile pop, jazz sau alte forme mai moderne, de la maniera disco sau tehno și până la muzica militară, dominată de tobe și trompete.

Anul 1939: În România s-a decretat mobilizare generală, ca urmare a faptului că trupele hitleriste au intrat în Cehoslovacia, pentru preluarea unor teritorii, conform unor înțelegeri anterioare, la care consimțiseră și puterile occidentale, în speranța că astfel îl vor cuminți pe Hitler.

Dar nu l-au cumințit. Peste numai câteva luni, Hitler va uita promisiunea făcută pentru a salva Cehoslovacia (ciuntită!) și a atacat Polonia, împărțind-o juma’-juma’ cu prietenul Stalin.

Anul 1945: Al Doilea Război Mondial – Pe frontul din vest, armata română duce lupte grele pentru eliberarea orașului cehoslovac Branska-Bystrica.

Anul 1964: Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial din Cehoslovacia după ce a învins în finală echipa Suediei, cu scorul de 25 – 22, și a devenit pentru a două oară campioană mondială.

Anul 1990Mihail Gorbaciov este ales președinte al Uniunii Sovietice. Dar nu va dura mult. În curând, Uniunea Sovietică însăși va fi desființată, printr-un ciudat protocol încheiat într-o cabană de vânătoare între președinții din trei „Republici” sovietice: Rusia, Ucraina și Belarus. Celelalte republici au aflat a doua zi, la televizor că au devenit independente, așa cum au hotărât în numele lor „frații” mai mari.

Anul 2004: Oamenii de știință au informat presa despre descoperirea astrului Sednia, cel mai îndepărtat  obiect din sistemul solar observat până acum de către om.

Anul 2006: Premieră politică în România – Adrian Năstase își anunță demisia din fruntea Camerei Deputaților și din funcția de președinte executiv al PSD, după ce 37 dintre filialele PSD din teritoriu i-au acordat un vot de blam.

Anul 2021: Filmul românesc „Colectiv” regizat de Alexander Nanau a fost nominalizat la categoriile „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun film documentar” la cea de-a 93-a ediție a premiilor Oscar. Este primul film românesc nominalizat vreodată oficial la Oscar. Mai durează până să ajungem și premiați!

Tags: evenimente
Diverse