Evenimentele Zilei de 1 iunie în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 1 iunie în Istorie

1 iunie este a 152-a zi a calendarului gregorian și ziua a 153-a în anii bisecți.

 


Luna iunie

Coacerea cireşelor şi mirosul de tei anunţă începutul primei luni a verii, iunie. Numită în tradiţia populară “Cireşar” sau “Cireşel”, în această lună ne bucurăm de aroma şi dulceaţa acestor fructe, care, potrivit soiurilor cultivate la noi, au două perioade de coacere, prima la începutul lunii, iar a doua după jumătatea lunii până spre sfârşitul acesteia.

Denumirea derivă din latinescul “junius”, dar se presupune că s-ar putea trage din “juniores”, care înseamnă “tineret”, această lună fiind menită să sărbătorească populaţia tânără, în epoca romană. Poetul Ovidiu a dat şi explicaţia: zeiţa Iuno (Iunona sau Junona) a revendicat această lună. Iuno era soţia lui Jupiter, iar romanii o considerau zeiţa protectoare a femeilor. Denumirile şi simbolurile lunilor s-au schimbat în timp, unele chiar la cererea Bisericii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 1 iunie

(BOR) Sfântul Iustin Martirul și Filosoful și cei impreună cu el

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful (100-160) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful (100-160) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sfântul Iustin Martirul sau Iustin Martirul și Filosoful a fost unul din principalii apologeți ai creștinismului timpuriu. Convertit la creștinism, sfântul Iustin a scris mai multe lucrări la mijlocul secolului al II-lea, între care și două Apologii adresate împăraților romani, în care apără și explică creștinismul ca pe adevărata filosofie. Tocmai puterea argumentației sale i-a adus martiriul. Prăznuirea sa se face la data de 1 iunie.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Iustin Filosoful, cu însoțitorii săi, martiri († 165)

(BRC) Sf. Iustin, filozof martir

 

Ziua Copilului

Ziua copilului (numită și Ziua internațională a copilului) este în multe țări o sărbătoare pentru copii care se sărbătorește la date diferite. În România, ziua se sărbătorește în fiecare an pe data de 1 iunie. Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

România – Ziua Geniştilor Militari – Prima unitate de geniu din Armata României a fost înfiinţată la 31 mai 1859, data la care domnitorul A.I. Cuza punea rezoluţia “Se încuviinţează” pe raportul nr. 1902 înaintat de Guvernul Moldovei, prin care se cerea aprobarea constituirii şi întreţinerii unui batalion de geniu, necesar pentru “înaintarea lucrărilor publice”.

 

România – Ziua Rezervistului Militar – Ziua Rezervistului Militar a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 467 din 12 mai 2010. Prin această hotărâre instituţiile publice din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot sprijini, in condiţiile legii, manifestările prilejuite de acest eveniment.

 

Samoa – Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței (1962)

 

Wikipedia: Ziua Brion Vibber

 

Astazi in istorie pentru 1 iunie

 

Evenimentele Zilei de 1 iunie în Istorie:

– 1 iunie 1939 – Alegeri parlamentare în România, în urma cărora Frontul Renașterii Naționale – care prezentase liste unice, fără contracandidați – obține toate locurile în Adunarea Deputaților și în Senat

 

1 iunie 193 – Imparatul roman Marcus Didius Salvius Julianus moare asasinat.  (n. 133)

Didius Iulianus

Didius Iulianus (latină: Marcus Didius Salvius Julianus; 133 – 193) a fost împărat roman de la 28 martie la 1 iunie 193. Didius Iulianus era un senator foarte bogat, originar din Gallia. A devenit împărat cumpărând la mezat tronul imperial de la pretorieni, care, după tulburările ce avuseseră loc la moartea împăratului Pertinax, au scos tronul imperial la vânzare, pentru cel mai bun preț. A fost recunoscut de Senat și de pretorieni, nu însă și de legiunile de la Dunăre de sub comanda lui Septimius Severus, care, de altfel, l-au detronat și ucis.

 

1 iunie 195 – Moartea lui Liu Bang, primul împărat al dinastiei chineze Han.

Emperor Gao (256 or 247 – 1 June 195 BC), Liu Bang - foto - en.wikipedia.org

Emperor Gao (256 or 247 – 1 June 195 BC), Liu Bang – foto – en.wikipedia.org

A murit la 52 de ani dupa ce, opt ani mai devreme, profitând de dezintegrarea imperiului a preluat puterea şi a restabilit ordinea în ţară. Este unul dintre cei doi împăraţi din istoria chineză care provin din familii de rând, el descinzand dintr-o familie de ţărani. A lucrat ca funcţionar de mic rang în timpul dinastiei Qin si a fost nevoit să se ascundă în munţi dupa ce a eliberărat fără permis prizonierii. În 209 î.e.n. Liu Bang a organizat în satul său natal o oaste si trupele sale au cucerit capitala Xianyang, încheind astfel dominaţia cruntă a dinastiei Qin. Liu Bang a abrogat legile severe elaborate în dinastia Qin , castigand asfel a câştigat sprijinul populaţiei.

Apoi Liu Bang a luptat 4 ani cu un alt conducător al ţăranilor răsculaţi, Xiang Yu. În 202 î.e.n. acesta din urmă s-a sinucis, după ce a fost încercuit de 300.000 de militari conduşi de Liu Bang, câştigand astfel războiul şi instalandu-se pe tron în acelaşi an la Shandong. Statul său s-a numit Han. Dinastia Han (206 BC-C – 220 AD) este cea mai lungă din istoria imperiala a Chinei. In semn de respect, in China si Taiwan acestui imparat ii sunt inchinate cateva temple.

 

1 iunie 987 – Hugo Capet devine rege al Frantei, dupa ce regele Louis al V- lea din dinastia carolingiana a murit subit.

Hugues Ier Capet.jpg

Hugo Capet (franceză Hugues Capet; c. 941 – 24 octombrie 996) a fost primul rege al francilor din Casa de Capet de la alegerea sa în 987 până la moartea sa, în 996. El l-a succedat pe ultimul rege carolingian, Ludovic al V-lea. Este întemeietorul puternicei dinastii a Capețienilor, o dinastie continuă de 36 de regi, care vor domni timp de peste opt secole pe tronul Franței, până la 1848 (dintre care Capețieni direcți, un număr de 15 regi). Numele Capet era probabil un pseudonim, provenind de la capă/pelerină conform etimologiei populare, sau de la la latinescul caput, cu înțelesul de „cap”, sau „mare șef”.

 

1 iunie 1215 – Zhongdu (acum Beijing) este capturat de mongolii lui Genghiz Han

 

1 iunie 1431 – Domnitorul Munteniei Dan II-lea moare eroic într-o luptă cu turcii. Ulterior pe tronul Munteniei vine Alexandru Aldea (1431-1436), fiul lui Mircea cel Bătrîn, impus de boierii din ţară şi avînd sprijinul lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei, împotriva pretendentului Vlad Dracul.

Dan al II-lea.jpg

Dan al II-lea a fost domnul Țării Românești între toamna lui 1422 – 1426; primăvara lui 1427 – 1431, fiul lui Dan I. A fost totodată duce al Amnașului și Făgărașului. Domnia pro-otomană a lui Radu al II-lea deci, implicit, scoaterea Țării Românești din alianța statelor creștine, nu a convenit regalității maghiare, care se vedea văduvită de un important aliat mai ales în contextul în care Imperiul otoman era din nou în expansiune.

Totuși nu sprijinul lui Sigismund de Luxemburg îl aduce pe tron pe Dan al II-lea ci, conform cronicii lui Ducas, acesta vine de la Constantinopol, recrutează armată de mercenari din Transilvania, după care pornește o campanie militară pe cont propriu în toamna lui 1422 ce are drept rezultat înfrângerea și alungarea vărului său. Astfel la 22 octombrie era deja înscăunat și cerea sprijin regelui maghiar pentru menținerea domniei, în folosul țării și al creștinătății și acceptul de a bate monedă.

Ca răspuns la cererile voievodului muntean, Sigismund îi poruncește comitelui de Timiș, Pippo Spano să stea la dispoziția lui Dan, cerându-i în schimb omagiul de vasalitate și redarea vechilor privilegii brașovenilor. Luptele ce au urmat în iarna dintre anii 1422 și 1423 au culminat cu o mare victorie la 23 februarie când se spune că ar fi rămas pe câmpul de luptă 36.000 de turci.

 

1 iunie 1475 – Prima mentiune documentară a orasului Craiova, într-un hrisov al domnului muntean Laiotă Basarab.

Prima menţiune documentară a localităţii Craiova datează de la 1 iunie 1475. După prima jumătate a secolului al XVI-lea, Craiova este numită frecvent oraş. Apărută în ultimele decenii ale secolului al XV-lea, Marea Bănie de Craiova a devenit într-un timp relativ scurt cea de-a doua instituţie politică importantă din Ţara Românească, după domnie. În 1492, Vlad Călugărul, domn al Ţării Româneşti, a stabilit la Craiova reşedinţa Banilor Olteniei, unde aceasta s-a menţinut până în 1761, când a fost mutată la Bucureşti (şi desfiinţată apoi în 1831), potrivit lucrării “Enciclopedia geografică a României”.

În timpul lui Mihai Viteazul (1593-1601), Craiova a cunoscut o puternică înflorire, izvoare contemporane prezentând oraşul ca un important centru politic şi militar. În Evul Mediu, Craiova a fost un centru cu un important rol militar şi strategic, fiind un loc de grupare sau regrupare a forţelor militare şi centru de declanşare a acţiunilor antiotomane, indică site-ul https://www.primariacraiova.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

1 iunie 1533 – Anne Boleyn a fost încoronată ca Regină A Angliei printr-o fastuoasă ceremonie la Westminster Abbey.

Anne Boleyn (1501/1507 – 19 mai 1536), a fost a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, cu care s-a căsătorit în ianuarie 1533, la numai patru luni după ce acesta a divorțat de Caterina de Aragon - foto: ro.wikipedia.org

Anne Boleyn – foto: ro.wikipedia.org

Anne Boleyn (1501/1507 – 19 mai 1536), a fost a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, cu care s-a căsătorit în ianuarie 1533, la numai patru luni după ce acesta a divorțat de Caterina de Aragon.

 

1 iunie 1636 – S-a Nicolae Milescu Spătarul, scriitor memorialist, teolog și diplomat român (d. 1708)

Nicolae Milescu-Spatarul bust DERIVAT.jpg

Nicolae Milescu sau Neculai Milescu Spătarul (în rusă Николай Гаврилович Спафарий) (n. 1636, Vaslui – d. 1708, Moscova) a fost un cărturar, traducător, călător, geograf și diplomat moldovean, activ atât în Moldova, cât și în Țaratul Rusiei.

 

1 iunie 1685 – A fost semnat tratatul de “alianţă veşnică” dintre Transilvania şi Muntenia.

 

1 iunie 1778 – A aparut primul periodic cunoscut pe teritoriul României de azi, publicaţia “Theatral Wochenblatt” la Sibiu, Transilvania. Ziarul a aparut la tipografia lui Martin Hochmeister.

 

1 iunie 1796 – Tennessee devine al 16-lea stat din componenta Statelor Unite.

 

1 iunie 1796 – S-a nascut fizicianul francez Nicolas Léonard Sadi Carnot.

Sadi Carnot.jpeg

Carnot în uniforma École Polytechnique

Nicolas Léonard Sadi Carnot (n. 1 iunie 1796; d. 24 august 1832) a fost un fizician și inginer militar francez care, în lucrarea lui din 1824, Reflecții asupra puterii motrice a focului (Réflexions sur la puissance motrice du feu), a dat prima descriere de succes a motoarelor termice, descriere cunoscută azi sub numele de ciclul Carnot, punând astfel bazele pentru a doua lege a termodinamicii. Sadi Carnot, de la numele poetului persan Saadi din Shiraz, foarte admirat de tatăl său, a fost fiul mai mare al inginerului și matematicianului Lazare Carnot, cunoscut ca „Marele Carnot”, atunci în vârstă de 43 de ani și aflat la culmea carierei sale.

 

1 iunie 1804 – S-a născut compozitorul Mihail Glinka, considerat întemeietorul muzicii clasice ruse.

Mihail Ivanovici Glinka (n. 1 iunie 1804 – d. 15 februarie 1857) a fost un compozitor rus. Compozitor genial rus,numit parintele muzicii clasice ruse.El a pus baza operei nationale ruse si a muzicii simfonice.A scris prima Opera rusa,,Ivan Susanin" si ,,Viata pentru Tara" avind un succes desosebit.Compune ,,Romanta",Cintaretul sarac",,Albumul de piese pentru pian"este opera fantastica,Ruslan si Ludmila".Face cunostinta cu Berlioz.Compune si creeaza creatii simfonice.Uvertura,Camarinskaia,Valsul-fantezie. Muzica secolului XIX trebuia sa fie una cu caracter predominant național. Acest lucru l-a înțeles și Mihail Ivanovici Glinka, care a fost adeptul operei cu influențe folclorice, folosind melodii cu caracter modal, orchestrația fiind inspirată din sonoritățile timbrale populare, iar subiectele alese, din legendele, miturile și istoria poporului rus. De asemenea, textul utiliza limba rusa - foto - ro.wikipedia.org

Mihail Glinka– foto – ro.wikipedia.org

Mihail Ivanovici Glinka (n. 1 iunie 1804 – d. 15 februarie 1857) a fost un compozitor rus. Compozitor genial rus,numit parintele muzicii clasice ruse.El a pus baza operei nationale ruse si a muzicii simfonice.A scris prima Opera rusa,,Ivan Susanin” si ,,Viata pentru Tara” avind un succes desosebit.Compune ,,Romanta”,Cintaretul sarac”,,Albumul de piese pentru pian”este opera fantastica,Ruslan si Ludmila”.Face cunostinta cu Berlioz.Compune si creeaza creatii simfonice. Uvertura, Camarinskaia, Valsul-fantezie. Muzica secolului XIX trebuia sa fie una cu caracter predominant național. Acest lucru l-a înțeles și Mihail Ivanovici Glinka, care a fost adeptul operei cu influențe folclorice, folosind melodii cu caracter modal, orchestrația fiind inspirată din sonoritățile timbrale populare, iar subiectele alese, din legendele, miturile și istoria poporului rus. De asemenea, textul utiliza limba rusa.

 

1 iunie 1829 – A aparut, la Iaşi, “Albina Romaneasca” – prima gazeta in limba romana din Moldova; director, Gheorghe Asachi, o gazeta politico-literară care a apărut bisăptămânal pana la 3 ianuarie 1835 și de la 3 ianuarie 1837 la 2 ianuarie 1850. Proprietar și redactor, Gh.Asachi a publicat și suplimentul literar Alauta Romaneasca. După Courrier de Moldavie tipărit in limba franceza la Iasi, Albina Românească este primul ziar scris in limba romana din Principatul Moldova care, alături de Curierul Romanesc, redactat de Ion Heliade Radulescu la Bucuresti, in Tara Romaneasca și de Gazeta de Transilvania a lui G.Baritiu de la Brasov, au pus bazele presei periodice romanesti. Curierul românesc, care a început să apară în București la 8 aprilie 1829, și Albina Românească, în Iași la 1 iunie același an, au fost, e drept, la început gazete aproape oficiale, pentru că publicau mai ales știri politice din țară și din afară, dar mai târziu încep să dea și mici informații literare, să dea articole istorice, nuvele, poezii, astfel că ajung să strângă în jurul lor toată mișcarea literară din țară.

 

1 iunie 1831 – Exploratorul britanic James Clark Ross a condus prima expediție care a ajuns la Polul Nord Magnetic, pe Peninsula Boothia, în nordul îndepărtat al Canadei.

Sir James Clark Ross (n. 15 aprilie 1800, Londra – d. 3 aprilie 1862 la Aylesbury) navigator și explorator englez - foto - ro.wikipedia.org

Sir James Clark Ross – foto – ro.wikipedia.org

 

1 iunie 1836 – Primul spectacol de opera in limba romana, cu “Semiramida” de G. Rossini, sustinut de elevii “Societatii Filarmonica”.

 

1 iunie 1838 – S-a născut Gheorghe Lahovari, inginer, scriitor, membru de onoare al Academiei Române.

Gheorghe I. Lahovary (n. 1 iunie 1838, Râmnicu Vâlcea - d. 13 iunie 1909, București) a fost un inginer și scriitor român, membru de onoare al Academiei Române (din 1901) - foto - ro.wikipedia.org

Gheorghe I. Lahovary – foto – ro.wikipedia.org

Gheorghe I. Lahovary (n. 1 iunie 1838, Râmnicu Vâlcea – d. 13 iunie 1909, București) a fost un inginer și scriitor român, membru de onoare al Academiei Române (din 1901). În 1888 a tipărit un “Dicţionar geografic al judeţului Argeş”, primul de acest fel în spaţiul românesc.

 

1 iunie 1846 – A decedat Papa Grigore al XVI-lea;

Papa Grigore al XVI-lea, născut Bartolomeo Alberto Mauro Cappellari (n. 18 septembrie 1765 — d. 1 iunie 1846), papă din 1831 până la 1846 - foto - ro.wikipedia.org

Papa Grigore al XVI-lea – foto – ro.wikipedia.org

 

1 iunie 1866 – A aparut, la Bucuresti, revista culturala si literara “Atheneul Roman”, condusa de C. Esarcu.

 

1 iunie 1876 – Poetul erou national al bulgarilor Hristo Botev, este omorat in luptele cu turcii la Styara Planina ;

Hristo Botev (n. 6 ianuarie 1848, Kalofer, Bulgaria - d. 1 iunie 1876) poet și revoluționar bulgar - foto - ro.wikipedia.org

Hristo Botev – foto – ro.wikipedia.org

 

1 iunie 1878 – Intre 1 iunie – 1 iulie 1878 se desfasoara Congresul Internaţional de la Berlin, convocat în vederea revizuirii Tratatului de la San-Stefano incheiat de Rusia cu Turcia in urma razboiului ruso-romano-turc. Se recunoaşte independenţa României şi drepturile acesteia asupra Dobrogei, străvechi teritoriul românesc, iar judeţele Bolgrad, Cahul şi Izmail, retrocedate Moldovei prin Tratatul de la Paris din 1856, sunt încorporate din nou în Imperiul Rus.

 

1 iunie 1880 – A fost dat in folosinta, in SUA, primul telefon public. Aparatul a fost instalat intr-o cabina amplasata la intrarea in cladirea Bancii Yale din New Heaven (Connecticut).

 

1 iunie 1901 – A fost infiintata, la Bucureşti, de catre D. G. Kiriac, Societatea corala “Carmen”.

 

1 iunie 1907 – S-a nascut sir Frank Whittle, inginer britanic, inventator al motorului cu reactie britanic. A brevetat inventia sa la 16 ianuarie 1930.

Sir Frank Whittle (1 June 1907 – 9 August 1996) inginer britanic, inventator al motorului cu reactie britanic - foto - en.wikipedia.org

Sir Frank Whittle (1 June 1907 – 9 August 1996) inginer britanic, inventator al motorului cu reactie britanic – foto – en.wikipedia.org

Motoarele lui Whittle au fost dezvoltate cu câțiva ani mai devreme decât cele din Germania ale Dr.Hans von Ohain care a fost proiectantul primului motor cu reactie operațional.

The Gloster E.28/39, the first British aircraft to fly with a turbojet engine - foto - en.wikipedia.org

The Gloster E.28/39, the first British aircraft to fly with a turbojet engine – foto – en.wikipedia.org

 

1 iunie 1910 – Membrii expeditiei catre Polul Sud condusi de Robert Falcon Scott parasesc Anglia.

 

1 iunie 1914: Vizita oficială a țarului Rusiei, Nicolae al II-lea, la Constanța.

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov (n. 6 mai 1868 (S.N. 18 mai) - d. 17 iulie 1918) a fost ultimul împărat al Rusiei. A domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin. Canonizat drept sfânt al bisericii ortodoxe ruse - foto: ro.wikipedia.org

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei – foto: ro.wikipedia.org

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov (n. 6 mai 1868 (S.N. 18 mai) – d. 17 iulie 1918) a fost ultimul împărat al Rusiei. A domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin. Canonizat drept sfânt al bisericii ortodoxe ruse.

 

1 iunie 1925 – A fost fondata compania americana producatoare de automobile “Chrysler”.

 

1 iunie 1926 – S-a nascut Marilyn Monroe, actriță, model și cântăreață americană (d. 1962)

Marilyn Monroe (născută Norma Jeane Mortensen; n. 1 iunie 1926 – d. 5 august 1962) a fost o actriță, model, cântăreață, sex simbol și divă pop a secolului al XX-lea. Ascensiunea lui Monroe la nivelul de celebritate a început cu selectarea ei pentru a poza în câteva reviste, asta în timp ce primul ei soț făcea parte din Marina Comercială. Cea mai însemnată parte a filmelor ei au fost făcute pentru 20th Century Fox, unde și-a luat și numele care a făcut-o celebră.

După câteva apariții minore în decurs de câțiva ani, Marilyn a început să devină cunoscută pentru talentul ei de comediană, ajutată fiind și de remarcabila ei prezență scenică. Și-a îndreptat eforturile către apariții mai consistente, și, la un anumit moment al carierei sale, a reușit să-și îndeplinească acest scop. Circumstanțele misterioase ale morții lui Marilyn au fost subiectul multor speculații, dar nu au reușit să-i știrbească reputația de cea mai legendară figură publică a tuturor timpurilor.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

1 iunie 1937 – Se desființează Universitatea Săsească, unitate politică și administrativă a sașilor transilvăneni care activa din 1876 ca fundație. Universitatea săsească denumită în limba germană: „Nationsuniversität”, cu numele complet „Sächsische Nationsuniversität”(Universitatea Națiunii Săsești), iar în latină: „Universitas Saxonum”, căreia ungurii îi ziceau „Szász Nemzeti Egyetem”, a fost un organism politic de autoadministrare al sașilor transilvăneni (germană Siebenbürger Sachsen) constituit la ordinul lui Matei Corvin în 1486, care a funcționat până la jumătatea secolului al XIX-lea (1486–1876) ca „administrație autonomă” iar de atunci până la desființarea sa definitivă, în 1937, ca fundație.

Universitatea săsească, îngloba cele șapte scaune ale Sibiului (Orăștie, Sebeș, Miercurea, Sighișoara, Nocrich, Cincu și Rupea), Scaunul Șeica și cel al Mediașului, formate mai târziu, precum și Districtul Brașov și Districtul Bistriței. Ca urmare a constituirii sale, comunitatea săsească din Transilvania a devenit „națiune politică” alături de maghiari și secui, având drept de reprezentare în Dieta Transilvaniei.

 

1 iunie 1937 – S-a nascut actorul si regizorul de film american Morgan Freeman laureat al premiului Oscar.

Morgan Freeman (n. 1 iunie 1937) este un actor american, regizor de film și narator, câștigător la Premiile Oscar - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Morgan Freeman – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Morgan Freeman (n. 1 iunie 1937) este un actor american, regizor de film și narator, câștigător al Premiului Oscar. A devenit cunoscut în anii 1990, după ce a a avut roluri într-o serie de filme de succes produse la Hollywood.

 

1 iunie 1938 – In România, a fost adoptată Legea pentru organizarea Consiliului economic superior cu scopul de a dirija întreaga viaţă economică a ţării. Consiliul economic superior a fost creat în 1936.

 

1 iunie 1939 – Alegeri parlamentare în România, în urma cărora Frontul Renașterii Naționale – care prezentase liste unice, fără contracandidați – obține toate locurile în Adunarea Deputaților și în Senat. Frontul Renașterii Naționale a fost un partid înființat de regele Carol al II-lea la data de 16 decembrie 1938, fiind primul partid de masă din România.

Nicolae Iorga în uniforma militară a partidului unic Frontul Renașterii Naționale. În fundal stânga, regele Carol al II-lea. În dreapta, din profil, Armand Călinescu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nicolae Iorga în uniforma militară a partidului unic Frontul Renașterii Naționale. În fundal stânga, regele Carol al II-lea. În dreapta, din profil, Armand Călinescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Decretul-lege pentru înființarea Frontului Renașterii Naționale specifica în Art. 1 că Frontul Renașterii Naționale este „unică organizație politică în stat“, pentru ca Art. 7 să specifice că „orice altă activitate politică decât acea a F.R.N. fiind socotită clandestină, iar autorii pedepsiți“. Scopul declarat al F.R.N., enunțat în Art. 2, „mobilizarea conștiinței naționale în vederea întreprinderii unei acțiuni solidare și unitare românești de apărare și propășire a patriei și de consolidare a statului“.

Art. 6 prevedea că numai F.R.N. avea dreptul de a depune candidaturi în alegeri. În Monitorul Oficial din 22 iunie 1940 a apărut Decretul-lege pentru transformarea Frontului Renașterii Naționale în Partidul Națiunii, al cărui prim articol specifica faptul că: Frontul Renașterii Naționale devine partid unic și totalitar, sub denumirea de Partidul Națiunii. El va funcționa sub conducerea supremă a Majestății Sale Regelui

 

1 iunie 1941 – Insula greceasca Creta este ocupata de Germania nazista (Al Doilea Razboi Mondial).

 

1 iunie 1945 – Autoritățile române înființează Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare în limba maghiară, pentru a arăta bunăvoință în perspectiva Tratatului de Pace din 1947.

 

1 iunie 1946 – Dupa o detentie de peste un an la Moscova, Ion Antonescu (conducator al statului roman in perioada 1940-1944), a fost executat prin impuscare in incinta inchisorii Jilava impreuna cu alti trei membri ai guvernului sau, după ce a fost condamnat de un asa zis Tribunal al Poporului, pentru “trădare, crime de război și crime împotriva păcii”.

După arestarea sa, Ion Antonescu a fost predat inițial comuniștilor, apoi de către aceștia rușilor. A fost deținut timp de aproape doi ani în URSS, după care a fost readus în țară pentru a fi judecat. Condamnat la moarte la 17 mai 1946 de Tribunalul Poporului din București, a fost executat prin împușcare la Jilava la 1 iunie 1946, alături de foștii săi colaboratori, criminalii de război Mihai Antonescu, fost ministru de externe și vicepreședinte al consiliului de miniștri, generalul de jandarmi degradat Constantin Z. Vasiliu, fost comandant al Jandarmeriei și subsecretar de stat la Ministerul de Interne (3 ianuarie 1942 – 23 august 1944) și Gheorghe Alexianu, fost guvernator al Transnistriei. Tribunalul Poporului din București a pronunțat 13 sentințe de condamnare la moarte, dintre care 3 condamnați au fost grațiați cu comutarea pedepsei în închisoare pe viață și 6 condamnați in absentia, care nu și-au mai executat pedeapsa.

Conform cu raportul oficial, întrebat despre ultima sa dorință „Ion Antonescu a cerut să fie executat de militari și nu de gardienii închisorii”, dar a fost refuzat. Înainte de execuție, Ion Antonescu a exclamat: “Iar ție, popor ingrat, nu-ți va rămâne nici măcar cenușa mea“. “[…] După care s-a dat comanda pentru execuție. Armele au fost încărcate și atunci când s-a tras, Mareșalul a salutat ridicându-și pălăria cu mâna dreaptă, după care a căzut. Ion Antonescu s-a ridicat imediat, sprijinindu-se într-un cot și a spus: „Nu m-ați împușcat, domnilor, foc!”, la care gardianul șef s-a dus la el cu pistolul în mână și l-a împușcat în cap. Doctorul i-a examinat și a spus că Antonescu și Vasiliu erau încă în viață.

Gardianul șef s-a dus din nou la Vasiliu, dar i s-a blocat pistolul când a încercat să tragă. A luat o pușcă de la unul dintre gardieni și a tras un foc în capul lui Vasiliu, dar după aceia pușca s-a blocat și ea. A schimbat pușca cu alta și a mai tras alte trei focuri în diferite părți ale corpului lui Vasiliu după care s-a dus la I. Antonescu și i-a tras trei focuri în piept. Doctorul i-a examinat din nou și a spus că Antonescu era mort, dar Vasiliu mai era în viața. Din nou, gardianul a tras un foc în capul lui Vasiliu. Creierii lui Vasiliu au fost împrăștiați, dar el mai mișca și mai spunea ceva ce nu putea fi înțeles. Gardianul s-a dus din nou și i-a mai tras două focuri in cap după care doctorul l-a declarat și pe Vasiliu mort.”

 

1 iunie 1946 – A fost executat prof.Gheorghe Alexianu , profesor universitar si om politic român, fost guvernator al Transnistriei.

Gheorghe (George) Alexianu (n. 1 ianuarie 1897, Străoane, județul Putna;[1] d. 1 iunie 1946, Jilava) doctor în drept, profesor de liceu, conferențiar universitar, guvernator al Transnistriei în perioada 19 august 1941–1944 - foto - ro.wikipedia.org

Gheorghe (George) Alexianu–1944 – foto – ro.wikipedia.org

Gheorghe (George) Alexianu (n. 1 ianuarie 1897, Străoane, județul Putna;[1] d. 1 iunie 1946, Jilava) a fost doctor în drept, profesor de liceu, conferențiar universitar, guvernator al Transnistriei în perioada 19 august 1941–1944. În 1946, inculpat și condamnat pentru crime de război, crime împotriva păcii și crime împotriva umanității; a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din București (condamnare reconfirmată la recursurile din 2006 și 2008) și a fost executat la 1 iunie 1946 prin împușcare.

 

1 iunie 1946 – A fost executat Mihai Antonescu, avocat si om politic român, fost vicepreședinte al Consiliului de Miniștri condus de maresalul Ion Antonescu;

Mihai Antonescu (n. 18 noiembrie 1904, comuna Nucet, județul Dâmbovița – d. 1 iunie 1946, Închisoarea Jilava) a fost avocat, politician român de extremă dreaptă și vicepreședinte al Consiliului de Miniștri condus de Ion Antonescu. După război, a fost judecat, găsit vinovat de crime de război, condamnat la moarte și executat - foto: ro.wikipedia.org

Mihai Antonescu – foto: ro.wikipedia.org

Mihai Antonescu (n. 18 noiembrie 1904, comuna Nucet, județul Dâmbovița – d. 1 iunie 1946, Închisoarea Jilava) a fost avocat, politician român de extremă dreaptă și vicepreședinte al Consiliului de Miniștri condus de Ion Antonescu. După război, a fost judecat, găsit vinovat de crime de război, condamnat la moarte și executat.

 

1 iunie 1946 – A fost executat Constantin Z. („Piki”) Vasiliu (n. 16 mai 1882 Focșani), general, comandant al Jandarmeriei Române (1940 – 23 August 1944) și subsecretar de Stat la Ministerul de Interne (3 ianuarie 1942 – 23 august 1944).

Constantin Z. („Piki”) Vasiliu (n. 16 mai 1882 Focșani - d. 1 iunie 1946, general român, comandant al Jandarmeriei Române (1940 - 23 August 1944) și Subsecretar de Stat la Ministerul de Interne (3 ianuarie 1942 - 23 august 1944) - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Constantin Z. („Piki”) Vasiliu – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Constantin Z. („Piki”) Vasiliu (n. 16 mai 1882 Focșani – d. 1 iunie 1946) a fost un general român, comandant al Jandarmeriei Române (1940 – 23 August 1944) și Subsecretar de Stat la Ministerul de Interne (3 ianuarie 1942 – 23 august 1944). Pentru crime de război și alte capete de acuzare Constantin Vasiliu a fost judecat, degradat și condamnat de către Tribunalul Poporului de 4 ori la moarte și de 4 ori la 20 ani detenție riguroasă. A fost executat prin împușcare la Penitenciarul Jilava la 1 iunie 1946.

 

1 iunie 1949 – S-a inaugurat Teatrul de Stat din Reșița cu piesa „Cumpana”, de Lucia Demetrius.

Teatrul de Stat Resita si Casa de Cultura a Sindicatelor - foto - cinematografe.bicaz.rou.ro

Teatrul de Stat Resita si Casa de Cultura a Sindicatelor – foto – cinematografe.bicaz.rou.ro

 

1 iunie 1956 – S-a nascut in Bucuresti, scriitorul roman Mircea Cărtărescu.

Mircea cartarescu by cosmin bumbutz.jpg

Mircea Cărtărescu (n. 1 iunie 1956 în București) este un poet, prozator, critic literar și publicist român. Operele sale au fost traduse în limbile engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară, etc. Actualmente, Mircea Cărtărescu este conferențiar universitar la Catedra de literatură română a Facultatii de litere a Universitatii Bucuresti.

 

1 iunie 1957 – S-a înființat, la București, Muzeul Literaturii Române. A fost fondat de către criticul și istoricul literar Perpessicius, care a fost și primul director al instituției.

Muzeul Literaturii Romane - foto - rezistenta.net

Muzeul Literaturii Romane – foto – rezistenta.net

Muzeul Național al Literaturii Române a fost înființat la 1 iunie 1957 de academicianul Dumitru Panaitescu – Perpessicius. Inițial, muzeul a funcționat într-o clădire din șoseaua Kiseleff nr. 10, iar între 1964-1966 în fosta casă a lui Mihail Sadoveanu din strada Muzeul Zambaccian la nr. 151. Din 1967 a primit ca sediu Casa Krețulescu, pe Bulevardul Dacia nr. 12, sector 1. În 2014, după 42 de ani de funcționare în clădirea din Bulevardul Dacia, Muzeul Literaturii Române și-a închis porțile pentru vizitatori deoarece, în urma unui proces de retrocedare, muzeul a fost evacuat și, din 15 august 2014, a primit un sediu provizoriu în Casa Presei, corp A4, etajul 2, unde a fost redacția ziarului Gândul.

Muzeul are un patrimoniu de peste 300.000 de manuscrise, obiecte de patrimoniu și cărți vechi, inclusiv unele incunabule mai vechi de 500 de ani, evaluate la peste 1 miliard de euro. Printre ele se numără și manuscrise de Marcel Proust, Thomas Mann, Paul Valéry, Giovanni Papini, Giuseppe Ungaretti și Mihai Eminescu.

 

1 iunie 1957 – Televiziunea Romana a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul Tandarica din Bucuresti.

 

1 iunie 1957 – A fost fondată, la Chișinău, Camera Națională a Cărții din Republica Moldova.

 

1 iunie 1962 – S-a nascut politicianul roman Adriean Videanu, fost ministru in Guvernul Romaniei, fost primar al Bucurestiului.

Adriean Videanu, născut la 1 iunie 1962, în comuna Crevenicu, Teleorman, om de afaceri și politician român - foto - ro.wikipedia.org

Adriean Videanu – foto – ro.wikipedia.org

 

1 iunie 1967 – The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

The Beatles a fost unul dintre grupurile a cărui muzică a fost cea mai influentă pentru era rock care a urmat. Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie). Ei au avut ca țintă generațiile de tineri rezultate de după al Doilea Război Mondial, în Anglia, SUA, etc. Fără dubiu, "The Beatles" este unul din cele mai faimoase și de succes grupuri în istoria muzicii rock, contorizând peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă. În timp ce inițial au devenit faimoși pentru ceea ce unii au etichetat drept muzică pop, lucrările lor de mai târziu au realizat o combinație de laude atât din partea criticilor cât și din partea ascultătorilor inegalată în secolul XX. În cele din urmă, ei și-au dovedit nu doar talentul de muzicieni, au pășit granița spre cinematografie, și în particular, în cazul lui John Lennon este vorba de activism politic. În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. În conformitate cu aceeași revistă, muzica inovativă a trupei The Beatles și impactul cultural au ajutat la definirea anilor 1960 - foto: ro.wikipedia.org

The Beatles – foto: ro.wikipedia.org

The Beatles a fost unul dintre grupurile a cărui muzică a fost cea mai influentă pentru era rock care a urmat. Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie). Ei au avut ca țintă generațiile de tineri rezultate de după al Doilea Război Mondial, în Anglia, SUA, etc. Fără dubiu, “The Beatles” este unul din cele mai faimoase și de succes grupuri în istoria muzicii rock, contorizând peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

 

1 iunie 1968 – S-a nascut Jason Sean Donovan, actor si cantaret australian.

Jason Donovan a fost unul dintre cei mai de succes cântăreţi ai anilor ’80 din istoria britanică, cu vânzări de peste 13 milioane de albume. S-a născut la 1 iunie 1968, în Malvern, Australia şi este fiul actorului Terrance Donovan şi al crainicei de ştiri Sue McIntosh. Prima sa apariţie TV a fost într-o serie de pelicule intitulate “Skyways” (1980), fiind urmate de “I Can Jump Puddles” (1981) şi “Golden Pennies” (1985). A urmat cursurile colegiului De La Salle, în Melbourne, situată în suburbia din Malvern.

În 1985, i s-a propus să dea o probă pentru un episod din ciclul unei serii de pelicule tv denumite “Neighbours”, în scurt timp acesta devenind cel mai popular serial tv, iar Jason Donovan, băiatul din spatele scenei pe care oricine dorea să-l întâlnească. Povestea rolului său a implicat evoluţia alături de un alt personaj numit “Charlene Mitchell” interpretat de Kylie Minogue şi a dus la sporirea popularităţii peliculei atât în rândul publicului britanic, cât şi australian.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.roen.wikipedia.orgwww.jasondonovan.com

 

1 iunie 1971 – S-a nascut cantareata de muzica uşoara si prezentatoare radio, Monica Anghel.

Monica Anghel (n. 1 iunie 1971) este o cântăreață, prezentatoare de radio și actriță din România. Ea a câștigat Festivalul Internațional „Cerbul de aur”, ediția 1996 și a participat, ca reprezentantă a României, la concursul Eurovision (ediția din 1996 alături de formația Sincron și ediția din 2002 împreună cu Marcel Pavel). Este cunoscută după ce o perioadă îndelungată a activat în grupul de umor „Divertis”.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

1 iunie 1972 – S-a deschis, la Constanta, primul delfinariu public din sud-estul Europei.

Delfinariu Constanta - foto - emadragan.ro

Delfinariu Constanta – foto – emadragan.ro

 

1 iunie 1973 – S-a nascut Heidi Klum, actriță, fotomodel, prezentatoare TV, businesswoman și designer de modă german.

Heidi Klum, supermodel, prezentatoare TV, actriţă şi femeie de afaceri, s-a născut la 1 iunie 1973 în oraşul german Bergisch Gladbach, în apropiere de Koln, conform www.heidiklum.de. Provine dintr-o familie de profesionişti ai cosmeticii. Tatăl său, Gunther Klum, a ocupat o poziţie executivă într-o companie de cosmetice, iar meseria mamei sale, Erna, era de coafeză. În adolescenţă, Heidi şi-a dorit o carieră de dansatoare, însă la 18 ani, s-a înscris la concursul naţional de modeling “Model 92″, organizat de revista Petra. A fost aleasă câştigătoare din peste 25.000 de tinere înscrise şi, alături de premiul în valoare de 300.000 de dolari, a obţinut primul său contract din lumea modei.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

1 iunie 1974 – S-a nascut interpreta canadiana de muzica usoara Alanis Nadine Morissette.

Alanis Nadine Morissette (născută la 1 iunie 1974, Ottawa, Canada) este o compozitoare, cântăreață, producătoare de înregistrări și (ocazional) actriță maghiaro-canadiano-americană. Morissette este deținătoarea a 12 Premii Juno și 7 Premii Grammy, vânzând peste 60 de milioane de albume în întreaga lume. Alanis Morissette a început cariera sa în Canada, înregistrând ca adolescentă două albume realizate în stilul dance-pop, Alanis și Now Is the Time, la casa de discuri MCA Records.

Debutul său internațional s-a făcut cu albumul Jagged Little Pill, care este realizat într-o manieră influențată de muzica rock și deține onorantul loc de a fi cel mai bine vândut album în lume al unei muziciene din Statele Unite. Ulterior, Morissette a intervenit decisiv în calitate de producător al propriilor sale albume, producând Supposed Former Infatuation Junkie, Under Rug Swept, So-Called Chaos și albumul în pregătire Flavors of Entanglement.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; alanis.com

 

1 iunie 1980 – Postul de televiziune american CNN, a efectuat prima transmisie. Magnatul american al audiovizualului, Ted Turner, a lansat într-un studio din Atlanta (Georgia), Cable News Network, primul canal de televiziune cu ştiri in derulare.Succesul a fost de aşa natură, încât Ted Turner a creat in 1995 CNN International. Astăzi, CNN are peste 4.000 de angajati , 37 de birouri internationale si sute de milioane de spectatori.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; edition.cnn.com

 

1 iunie 1994 – Africa de Sud adera la Commonwealth dupa primele alegeri non rasiste care au avut loc intre 26 -29 aprilie. si care au adus la putere Congresul National African si pe Nelson Mandela care a devenit primul presedinte negru al tarii.
La instaurarea Apartheidului, Africa Sud a parasit Commonwealthul; ( 31 mai 1961).

 

1 iunie 1998 – A fost infiintata Banca Centrala Europeana.

 

1 iunie 2001 – Masacrarea familiei regale din Nepal Regele Birendra, regina Aishwarya şi şase alţi membri ai familiei regale din Nepal au fost masacraţi de către prinţul Dipendra, in vârstă de 29 de ani, care se va sinucide. El era extrem de afectat de interzicerea casatoriei sale. Printul Gyanendra, fratele regelui , care nu a fost in palatul regal din Kathmandu în timpul acestei tragedii , va fi proclamat noul rege al Nepalului de către Consiliul Regal . Acest masacru a afectat grav Nepalul , o ţară zdruncinata de cca. 5 ani de o puternica rebeliune maoista.

 

1 iunie 2004 – Ghazi al-Yaouar, un sef tribal sunit si om de afaceri originar din orasul Mossoul, devine primul presedinte al Irakului, dupa caderea dictatorului Saddam Hussein.

 

1 iunie 2004 – Intra in vigoare legea canadiana care interzice clonarea oamenilor.

 

1 iunie 2004 – Adunarea Generală al ONU, declară anul 2005, ca An Internațional al Fizicii în amintirea împlinirii a o sută de ani de la publicarea celebrelor lucrări ale lui Albert Einstein.

 

1 iunie 2005 – Populatia Olandei respinge la Referendum Constituţia Europeană. cu peste 61% din voturi-”nu”.

 

1 iunie 2008 – A murit creatorul de modă francez Yves Saint Laurent, care a revoluţionat ţinutele feminine, socotit un simbol cultural al secolului al 20-lea;

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent (1 August 1936 – 1 June 2008) - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent– foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Celebrul designer Yves Saint Laurent s-a născut la 1 august 1936, într-o familie de aristocraţi francezi, în oraşul Oran din Algeria. O legendă de familie spune că Yves şi-a descoperit gustul pentru lucruri frumoase pe când avea trei ani, după ce i-a spus unei mătuşi că pantofii cu care era încălţată nu se asortau cu rochia. Femeia s-a supărat, dar, privindu-se mai atent în oglindă, i-a dat dreptate nepoţelului. Cam la aceeaşi vârstă, Yves a început să facă schiţe de hăinuţe pentru păpuşi, iar la 13 ani ştia că va deveni un designer celebru. Visul i s-a împlinit şi datorită încurajărilor mamei sale, care i-a fost întotdeauna alături.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

1 iunie 2009 – Un avion de pasageri Airbus A 330, aparținând companiei Air France, a disparut deasupra Oceanului Atlantic ; avionul avea la bord 228 persoane. Cutia neagră a avionului a fost găsită după 23 de luni de căutări.

Aeronava implicată în accident, la Aeroportul Internațional Charles De Gaulle, în 2007 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Aeronava implicată în accident, la Aeroportul Internațional Charles De Gaulle, în 2007 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pe data de 1 iunie 2009, un avion aparținând companiei franceze Air France, cu 228 de oameni la bord, a dispărut de pe radare și s-a prăbușit în Oceanul Atlantic la circa 600 km în largul coastelor braziliene. Nu au fost găsiți supraviețuitori. În căutarile disperate ale cutiilor negre nu s-au găsit decât 19 cadavre și niște resturi ale avionului.

 

1 iunie 2009 – Presedintele american Barack Obama hotaraste trecerea sub controlul statului a firmei General Motors, simbol al capitalismului american.

General Motors este al doilea producător mondial de autovehicule în anul 2007, după Toyota, deși fusese cel mai mare constructor de mașini pentru mai mult de jumătate de secol. La 1 iunie 2009, după multe încercări de recuperare economică și financiară, compania și-a declarat falimentul conform procedurilor legale din S.U.A. În anul 2010, compania era tot pe locul doi mondial, cu 8,39 milioane de vehicule vândute, după Toyota (cu 8,41 milioane) și înaintea Volkswagen (cu 7,14 milioane)

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală Specialiștii spun că generația Z renunță la...

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.