Evenimentele Zilei de 10 august în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 10 august în Istorie

10 august este a 222-a zi a calendarului gregorian și a 223-a zi în anii bisecți.

 


Sărbătorile Zilei de 10 august

(BOR) Sf. Mc. Laurenţiu arhidiaconul; Sf. Sfinţit Mc. Xist, episcopul Romei; Sf. Mc. Ipolit

Sf. Mc. Laurențiu Arhidiaconul, Sixt, Episcopul Romei și Ipolit - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto preluat de pe  doxologia.ro

Sf. Mc. Laurențiu Arhidiaconul, Sixt, Episcopul Romei și Ipolit – Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul, slăvitul arhidiacon și mucenic Laurențiu sau Lavrentie (Latin: Laurentius, „cel încununat cu lauri”) a fost unul din cei șapte diaconi a Bisericii Romei și împreună-pătimitor cu sfântul ierarh mucenic papa Sixt al II-lea al Romei, suferind mucenicia în timpul persecuțiilor ordonate de împăratul Valerian în anul 258.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Sfântul Mucenic Xist, Episcopul Romei, era originar din Atena, Grecia.

Născut păgân s-a convertit, primind botezul creștin.

Prin rânduială divină a ajuns la Roma unde a trecut prin toate treptele bisericești, iar după moartea mucenicească a episcopului Ștefan i-a urmat în scaunul episcopal.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Sfântul Ipolit a fost ostaș roman, gardian al închisorii unde erau întemnițați creștinii.

Fiind martor la numeroase tămăduiri minunate făcute de Sfântul Laurențiu, Sfântul Ipolit s-a botezat împreună cu toată familia sa.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Laurențiu, diacon, martir († 258)

Sfântul Laurenţiu din Roma, alternativ Sfântul Laurenţiu sau Lavrentie (d. 10 august 258, Roma) a fost un arhidiacon martir creştin. Numele său provine din limba latină şi se traduce prin încoronat cu lauri, laureat - (Lawrence before Valerianus, detail from a fresco by Bl. Fra Angelico, c. 1447–50, Pinacoteca Vaticana) foto preluat de pe en.wikipedia.org

Lawrence before Valerianus, detail from a fresco by Bl. Fra Angelico, c. 1447–50, Pinacoteca Vaticana – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Sfântul Laurențiu din Roma, alternativ Sfântul Laurențiu sau Lavrentie (n. 31 decembrie 225 – d. 10 august 258, Roma) a fost un arhidiacon martir creștin. Numele său provine din limba latină și se traduce prin încoronat cu lauri, laureat.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

(BRC) Sf. Laurențiu, diacon, martir

(calendar anglican) Sf. Mc. Arhid. Lavrentie

(calendar protestant) Sf. Mc. Arhid. Lavrentie; Comemorarea distrugerii Ierusalimului

 

Ecuador – Ziua națională – Începutul independenței față de Spania (1808)

Republica Ecuador - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Republica Ecuador – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Republica Ecuador este o țară situată în partea de nord-vest a Americii de Sud, care se învecinează cu Columbia la nord, Peru la est și sud, respectiv cu Oceanul Pacific la vest. Ecuador și Chile sunt singurele țări din America de Sud care nu au graniță cu Brazilia.

Aparținând de Ecuador, la aproximativ 965 km spre vest, în Oceanul Pacific, este arhipelagul Insulelor Galápagos (cunoscut și sub numele de Archipelago de Colón).

Numită Ecuador după denumirea ecuatorului în limba spaniolă, țara este străbătută într-adevăr de ecuatorul Pământului, având o suprafață totală de 283.560 km2, dintre care 272.045 km2 reprezintă partea continentală. Capitala țării este orașul Quito.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

Astăzi în istorie pentru 10 august

 

Evenimentele Zilei de 10 august în Istorie:

– 10 august 955 – Bătălia de la Lechfeld;

– 10 august 1675 – S-a pus piatra de temelie a Observatorului Regal Greenwich;

– 10 august 1793 – A fost deschis oficial la Paris, Muzeul Louvru;

– 10 august 1875 – A fost pusă piatra fundamentală a castelului Peleș din Sinaia;

– 10 august 1913 – Tratatul de la București;

– 10 august 1920 – Tratatul de la Sèvres;

– 10 august 1974 – A fost inaugurată Sala Polivalentă din București;

– 10 august 1990 – Sonda spațială, Magellan, lansată de NASA, a ajuns la Venus după cincisprezece luni de la lansare;

– 10 august 2018 – Protestul Diasporei

 

10 august 626 – Înfrângerea avarilor care participau la Primul Asediu al Constantinopolului (626).

Primul Asediu al Constantinopolului (iunie - iulie 626) Parte a războaielor romano-persane - (Asediul Constantinopolului de către avari într-o pictură murală de la Mănăstirea Moldoviţa) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Primul Asediu al Constantinopolului (iunie – iulie 626) Parte a războaielor romano-persane – (Asediul Constantinopolului de către avari într-o pictură murală de la Mănăstirea Moldoviţa) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Asediul Constantinopolului din 626 realizat de avari, ajutaţi de un număr mare de aliaţi slavi şi perşi sasanizi, s-a încheiat cu o victorie strategică pentru bizantini.

Eşecul asediului a salvat Imperiul Bizantin de la colaps, şi, combinat cu alte victorii obţinute de Heraclius în anul precedent şi în anul următor (625, repsectiv 627), a permis bizaninilor să-şi recâştige teritoriile şi să pună capăt distructivelor războaie romano-persane prin aplicarea unui tratat favorabil la frontiere conform status quo din cca. 590.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 august 654 – Papa Eugen I va fi ales papă al Romei, cu toate că predecesorul lui, Papa Martin I încă trăia.

PopeeugeneI.jpg

Papa Eugen I (+ 2 iunie 657) a fost ales papă al Romei pe 10 august 654 cu toate că predecesorul lui, papa Martin I era încă în viață.

Înalte fețe bisericești au presupus că alegera lui ar putea duce la o reconciliere cu Împăratul Constans al II-lea – principalul responsabil pentru faptul că Papa Martin I fusese dat jos – și Patriarhul Petros al Bizanțului.

Privind conflictul legat de monoteletism se spera că Eugen ar lua o atitudine împăciuitoare.

Când totuși nu se ajungea la nici o înțelegere , și papa Eugen era la un pas de a fi dat jos de către împăratul Bizanțului, însă a murit înainte de a se isca scandalul.

Eugen I. face parte din papii canonizați. Ziua lui corespunde cu ziua decesului său (2 iunie).

Papa Martin I (d. 656, Chersones, Crimeea), a fost papă al Romei (649-653), martir, sfânt. S-a născut la Todi, în Umbria. A intrat în rândul clericilor romani, iar în anul 649 a fost ales papă. În același an a întrunit un conciliu la Lateran, în care a fost condamnată erezia monotelită, care afirma că în persoana lui Isus Christos nu există decât voința divină dar nu ceea umană, ceea ce punea în dubiu natura umană a lui Isus. Arestat în anul 653 din ordinul împăratului Constant (care susținea cauza ereticilor) și dus la Constantinopol, a avut multe de suferit, înscenându-i-se un proces de înaltă trădare. Papa Martin I a fost condamnat la moarte dar ulterior pedeapsa a fost comutată și a fost exilat în Chersones (Crimeea), unde a decedat în 655. Scrisorile papei Martin I reflectă tristețea abandonării și decepția față de clerul roman, care, între timp, sub presiunea împăratului Constant, a ales un succesor. Sărbătorit în Biserica Catolică la 13 aprilie - foto: ro.wikipedia.org

Papa Martin I – foto: ro.wikipedia.org

Papa Martin I (d. 656, Chersones, Crimeea), a fost papă al Romei (649-653), martir, sfânt.

S-a născut la Todi, în Umbria.

A intrat în rândul clericilor romani, iar în anul 649 a fost ales papă.

În același an a întrunit un conciliu la Lateran, în care a fost condamnată erezia monotelită, care afirma că în persoana lui Isus Christos nu există decât voința divină dar nu ceea umană, ceea ce punea în dubiu natura umană a lui Isus.

Arestat în anul 653 din ordinul împăratului Constant (care susținea cauza ereticilor) și dus la Constantinopol, a avut multe de suferit, înscenându-i-se un proces de înaltă trădare.

Papa Martin I a fost condamnat la moarte dar ulterior pedeapsa a fost comutată și a fost exilat în Chersones (Crimeea), unde a decedat în 655.

Scrisorile papei Martin I reflectă tristețea abandonării și decepția față de clerul roman, care, între timp, sub presiunea împăratului Constant, a ales un succesor.

Sărbătorit în Biserica Catolică la 13 aprilie.

 

10 august 843 – În Tratatul de la Verdun, după moartea lui Ludovic cel Pios, Imperiul Franc va fi împărțit între fiii acestuia, Lothar, Ludovic și Carol.

The Carolingian Empire at its greatest extent, with the three main divisions of 843. Pink area indicates West Francia. Green area indicates Middle Francia. Yellow area indicates East Francia - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

The Carolingian Empire at its greatest extent, with the three main divisions of 843. Pink area indicates West Francia.
Green area indicates Middle Francia. Yellow area indicates East Francia – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prin Tratatul de la Verdun din 843 cei trei fii rămași în viață ai lui Ludovic cel Pios, nepoții lui Carol cel Mare, și-au împărțit teritoriile sale, Imperiul Carolingian, în trei regate.

Deși acest tratat este adesea considerat începutul sfârșitului și a dizolvării imperiului unitar al lui Carol cel Mare, de fapt reflectă aderența continuă la ideea francă de moștenire împărțită între urmași, nu revenită celui mai în vârstă dintre ei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 august 955 – Bătălia de la Lechfeld – Otto cel Mare, suveran peste marile ducate germane (mai puțin Saxonia) îi înfrânge definitiv pe unguri, care de la această dată nu mai intreprind nici un atac în Germania.

Bătălia de la Lechfeld (10 august 955) Parte din Invaziile maghiarilor în Europa (O reprezentare a bătăliei de la Lechfeld de Michael Echter) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Lechfeld (10 august 955) Parte din Invaziile maghiarilor în Europa (O reprezentare a bătăliei de la Lechfeld de Michael Echter) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Lechfeld (în germană Schlacht auf dem Lechfeld, în ungară Augsburgi csata) a fost o bătălie care a avut loc pe 10 august 955, între armata împăratului Otto cel Mare, și o armată maghiară condusă de harka Bulcsú, Lehel și Súr.

Bătălia s-a încheiat cu victoria germanilor, punând astfel capăt incursiunilor maghiare în centrul Europei.

Lechfeld este o câmpie inundabilă, care se întinde de-a lungul râului Lech, la sud de Augsburg.

Dupǎ aceastǎ înfrângere maghiarii au rǎrit considerabil incursiunile în vestul Europei începând cucerirea Transilvaniei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

10 august 1270 – Yekouno Amlak a urcat pe tronul Etiopiei reinstaurand dinastia Solomonida.

 

10 august 1397 – S-a născut Albert al II-lea, Rege Roman (d. 1439)

Albert al II-lea (n. 10 august 1397, Viena - d. 27 octombrie 1439 în apropiere de Esztergom) a fost fiul ducelui Albert al IV-lea de Habsburg (duce de Austria) și al Ioanei de Bavaria. Albert a fost la rândul său duce de Austria din 1404 până în 1439, sub numele de Albert al V-lea de Habsburg. În 1421, s-a căsătorit cu Elisabetha de Luxemburg (1409-1442), fiica împăratului Sigismund de Luxemburg. A devenit rege al Boemiei și al Ungariei pe 9 noiembrie 1437, sub numele de Albert I, și apoi rege al romanilor (rex romanorum) din 1438 până la moartea sa, ca moștenitor de drept al acestui titlu - foto - ro.wikipedia.org

Albert al II-lea– foto – ro.wikipedia.org

Albert al II-lea (n. 10 august 1397, Viena – d. 27 octombrie 1439 în apropiere de Esztergom) a fost fiul ducelui Albert al IV-lea de Habsburg (duce de Austria) și al Ioanei de Bavaria.

Albert a fost la rândul său duce de Austria din 1404 până în 1439, sub numele de Albert al V-lea de Habsburg.

În 1421, s-a căsătorit cu Elisabetha de Luxemburg (1409-1442), fiica împăratului Sigismund de Luxemburg.

A devenit rege al Boemiei și al Ungariei pe 9 noiembrie 1437, sub numele de Albert I, și apoi rege al romanilor (rex romanorum) din 1438 până la moartea sa, ca moștenitor de drept al acestui titlu.

 

10 august 1500 – Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a dăruit Mănăstirii Putna, marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită.

Marea dveră a Răstignirii - foto: istoriamilitara.org

Marea dveră a Răstignirii – foto preluat de pe istoriamilitara.org

În colţurile lucrării de 138 pe 130 de cm, executată în atelierele Mănăstirii Putna, sunt portretele votive ale lui Ştefan şi al Mariei Voichiţa.

Pe un fond roşu, spuzit de stele argintii, este proiectată dramatica scenă a Răstignirii.

Structurată riguros pe cele două axe ale crucii, care domină şi organizează spaţiul în jurul lor, compoziţia impresionează prin monumentalitatea sa, prin grandoarea solemnă a personajelor, prin afectivitatea lor dureroasă şi reţinută, exprimată cu o nobilă distincţie.

 

10 august 1519 – Cele cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan pornesc din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii. Subcomandantul basc Juan Sebastián Elcano va finaliza expediția după moartea lui Magellan în Filipine.

Călătoria Magellan–Elcano. Victoria, una din cele 5 corăbii inițiale, a înconjurat Pământul, revenind acasă peste 16 luni după moartea lui Magellan - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Călătoria Magellan–Elcano. Victoria, una din cele 5 corăbii inițiale, a înconjurat Pământul, revenind acasă peste 16 luni după moartea lui Magellan – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 22 martie 1518, Carol I i-a numit pe Magellan și pe Faleiro căpitani, pentru ca ei să plece în căutarea insulelor mirodeniilor și, în iulie, i-a ridicat la rangul de comandori ai Ordinului Santiago⁠. Regele le acorda:

– monopolul asupra rutei descoperite, pe o perioadă de zece ani;

– numirea ca guvernatori ai ținuturilor și insulelor pe care le vor întâlni, cu 5 % din câștigurile nete care ar fi implicate;

– a douăzecea parte din câștigurile călătoriei;

– dreptul de a percepe o mie de ducați din călătoriile următoare, plătind doar o taxă de 5 % pe profit;

– concesiunea unei insule pentru fiecare, cu excepția celor mai bogate șase, de la care nu ar primi decât o cincisprezecime.

Expediția era finanțată în principal de către Coroană și avea cinci carace (vase caracterizate printr-o cocă rotunjită, și cu două castele⁠ în față și în spate) înarmate și echipate cu provizii pentru doi ani de călătorie.

Pregătirea călătoriei a ridicat mai multe probleme: banii insuficienți, intrigile regelui Portugaliei, care a încercat să-l facă să înceteze, neîncrederea castilienilor față de Magellan și față de alți portughezi implicați, precum și caracterul dificil al lui Faleiro⁠.

În cele din urmă, datorită tenacității lui Magellan, expediția a văzut lumina zilei. Prin intermediul episcopului Juan Rodriguez de Fonseca⁠, s-a obținut implicarea negustorului flamand Cristobal de Haro⁠, care a oferit o parte din fonduri și bunuri pentru troc.

Flota a ridicat ancora de la Sevilla la 10 august 1519, dar a trebuit să aștepte până la 20 septembrie pentru a ridica pânzele și a pleca din Sanlúcar de Barrameda, cu 237 de oameni împărțiți în cinci nave:

Trinidad, nava amiral, comandată de către Magellan; San Antonio, comandată de Juan de Cartagena; Concepcion, comandată de Gaspar de Quesada, Santiago, comandată de Juan Serrano și Victoria⁠, comandată de Mendoza. Echipajele erau formate din oameni de mai multe naționalități.

Paul Teyssier⁠ scria:

„… în afară de spanioli, erau printre ei portughezi, italieni, greci și chiar francezi. Astfel, se poate vorbi, într-un sens, de un personal paneuropean
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 august 1520 – S-a născut Magdalena de Valois, regină a Scoției (d. 1537)

Magdalena de Valois (10 august 1520 – 7 iulie 1537) prințesă a Franței și regină a Scoției, fiind soția regelui Iacob al V-lea al Scoției -  foto - ro.wikipedia.org

Magdalena de Valois – foto: ro.wikipedia.org

Magdalena de Valois (10 august 1520 – 7 iulie 1537) prințesă a Franței și regină a Scoției, fiind soția regelui Iacob al V-lea al Scoției.

 

10 august 1534 – A început înălțarea bisericii “Sf. Dumitru” din Suceava, ctitorie a domnitorului Petru Rareș.

Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava - foto: imagini.orasulsuceava.ro

Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava – foto: imagini.orasulsuceava.ro

Biserica Sfântul Dumitru a fost ctitorită de domnitorul Petru Rareș, fiind construită între anii 1534-1535 în plan triconc, asemănător cu cel de la Biserica Sfântul Gheorghe din Hârlău.

Pisania aflată deasupra ușii de intrare de pe zidul de sud al bisericii conține următorul text în limba slavonă:

Cu vrerea Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh a binevoit binecinstitorul și de Hristos iubitorul Io Petru Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, fiul lui Ștefan Voievod cel bătrân, să zidească biserica în mijlocul târgului Suceava, unde este hramul Sfântului slăvitului, marelui mucenic și purtător e biruință, Dimitrie, izvorâtorul de mir. Și a început a zidi în anul 7042 (=1534) august 10 și s-a isprăvit în anul 7043 (=1535) august 30 și s-a sfințit cu mâna Preasfințitului Mitropolit Teofan“.

 

10 august 1539 – Francisc I al Franței semnează Ordonanța de la Villers-Cotterêts, prin care limba franceză este introdusă în locul latinei în documentele oficiale.

Ordonanța de la Villers-Cotterêts (10 august 1539) - foto preluat de pe www.wikiwand.com

Ordonanța de la Villers-Cotterêts (10 august 1539) – foto preluat de pe www.wikiwand.com

Ordonanța de la Villers-Cotterêts (în franceză Ordonnance de Villers-Cotterêts) este un document ratificat, la 10 august 1539, de regele Francisc I al Franței și care face parte dintr-o amplă reformă legislativă din perioada domniei acestuia.

Acesta impune utilizarea limbii franceze în toate documentele oficiale, în locul latinei.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

10 august 1628 – Nava de război suedeză Vasa s-a scufundat în portul Stockholm după numai aproximativ 20 de minute de călătorie.

Nava a fost construită la ordinul regelui Gustav Adolf, ca parte a expansiunii militare pe care a inițiat-o într-un război cu Polonia-Lituania (1621-1629).

S-a vrut a fi una din cele mai puternice nave de război din lume însă Vasa era periculos de instabilă cu o greutate prea mare în structura superioară a carenei. S

-a scufundat după ce a întâlnit un vânt mai puternic decât o adiere.

Prora babordului navei "Vasa" - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Prora babordului navei “Vasa” – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Duminică 10 august 1628, în portul Stockholm domnea o atmosferă festivă.

După multă așteptare și amânări, vasul de război, Vasa, cea mai puternică navă militară din Baltica și probabil din lume la acea dată, era în sfârșit echipată și gata să iasă pentru prima dată pe mare.

Mulțimea strânsă pe chei aștepta cu emoție momentul în care vântul va umfla pânzele măreței corăbii, iar în rada portului numeroase ambarcațiuni se pregăteau să însoțească vasul spre baza navală de vară a marinei suedeze.

Dar foarte repede, sub ochii mulțimii șocate festivitatea se va transforma în tragedie.

În doar câteva minute, impunătoarea navă va dispărea sub valuri, după ce navigase doar 1300 de metri.

La primele rafale de vând, corabia se va înclina periculos și va începe să ia apă prin deschizăturile tunurilor.

Căpitanul a ordonat ca tunurile să fie retrase și închise bocaporturile, iar pânzele strânse pentru a limita efectul vântului, dar prea târziu.

O a doua rafală a înclinat și mai mult nava. Marinarii de pe punțile inferioare s-au repezit către scări pentru a nu rămâne prinși în corpul navei, iar toți cei care au putut s-au aruncat în apă.

Unii au reușit să înoate până la mal, alții au fost salvați de ambarcațiunile mai mici, dar 30 de marinari au fost duși pe fundul mării odată cu nava.

Cum a fost posibil un asemenea dezastru?
cititi mai mult pe: historia.ro; en.wikipedia.org

 

10 august 1675 – La Greenwich, Londra, s-a pus piatra de temelie a Observatorului Regal Greenwich, care astăzi este reperul pentru meridianul zero.

Observatorul Greenwich (latinizat ca „Observatorium Anglicanum Hoc Grenovici prope Londinum”), așa cum este ilustrat în harta emisferei sudice a emisferei cerești a lui Johann Gabriel Doppelmayr, ca. 1730 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Observatorul Greenwich (latinizat ca „Observatorium Anglicanum Hoc Grenovici prope Londinum”), așa cum este ilustrat în harta emisferei sudice a emisferei cerești a lui Johann Gabriel Doppelmayr, ca. 1730 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex).

Vechea clădire a observatorului, construită de Wren, s–a păstrat până în prezent, și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.

Chiar dacă Observatorul Regal și-a mutat echipamentul în afara Londrei după al Doilea Război Mondial pentru zone mai puțin poluate, vechiul Observator Regal – fondat în 1675, și acum făcând parte din Muzeul Marinei – are o colecție impresionantă de telescoape și alte instrumente astronomice.

Vizitatorii pot să meargă pe primul meridian, care trece prin curtea observatorului.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

10 august 1759 – A murit Regele Ferdinand al VI-lea al Spaniei; (n. 1713).

Rey Fernando VI.jpg

Ferdinand VI, (23 septembrie 1713 – 10 august 1759), a fost rege al Spaniei din 1746 până la moartea sa.

A fost al patrulea fiu al regelui Filip al V-lea al Spaniei, fondatorul Casei de Bourbon din Spania și a primei lui soții, Maria Louisa de Savoia.

 

10 august 1792 – Revoluția franceză – Poporul cucerește Palatul Tuileries.

La prânz, castelul a fost luat cu asalt.

Insurecționiștii parizieni au pătruns în palatul Tuileries și l-au arestat pe regele Ludovic al XVI-lea și pe membrii familiei sale.

Adunarea națională decide că regele este suspendat din funcțiile sale și că francezii vor alege o nouă Convenție Națională a cărei misiune este să fondeze o națiune nouă – „a doua revoluție“.

Jacques Bertaux - Insurectia palatului Tuileries de la 10 august 1792 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jacques Bertaux – Insurectia palatului Tuileries de la 10 august 1792 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pe 10 august, o mulţime de oameni a atacat Palatul Tuileries, unde locuiau Louis şi familia sa.

Invazia a continuat, însă pe 20 septembrie la Valmy, aceştia au fost învinşi de Dumouriez şi Kellerman, o bătălie în care artileria franceză s-a întrecut pe sine însăşi.

Deşi lupta a fost una bine organizată, le-a dat o mare încredere de sine francezilor.

Mai mult, prusienii, văzând că încleştarea devine mai lungă şi mai costisitoare decât au prevăzut, au decis că riscul de mărire a cheltuielilor şi de a se declanşa o luptă continuă era mult prea mare, şi au decis să se retragă din Franţa pentru a-şi proteja armata.

A doua zi, monarhia a fost abolită, şi a fost declarată Prima Republică.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 august 1793 – A fost deschis oficial la Paris, Muzeul Louvre, unul dintre cele mai mari muzee ale lumii din zilele noastre.

Luvru și Arcul de Triumf Carrousel, inaugurat în 1808 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Luvru și Arcul de Triumf Carrousel, inaugurat în 1808 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Funcția de muzeu a Luvrului începe odată cu expoziția celor mai frumoase tablouri ale colecției regale, ținută la Palatul Luxemburg între anii 1750 și 1785, și care a cunoscut un enorm succes.

Marchizul de Marigny, director general al Clădirilor Regale (în franceză Bâtiments du roi) și succesorul acestuia, contele de Angiviller, elaborează un proiect prin care Luvrul să devină un muzeu permanent.

Acest proiect devine lege la data de 6 mai 1791, iar la 10 august 1793 are loc inaugurarea oficială a noului muzeu.

Acesta a fost inițial un loc de pregătire a artiștilor vremii, publicul larg având acces numai în zilele de duminică până în anul 1855.

În timpul Primului Imperiu muzeul se va numi Muzeul Napoleon având ca prim director pe Dominique-Vivant Denon.

Muzeul este extins de către arhitecții Charles Percier și Pierre-François-Léonard Fontaine, aceștia construind aripa de pe strada Rivoli.

Aceștia vor construi în 1808 și un mic arc de triumf numit Arcul de Triumf Carrousel, care va fi decorat de către Dominique-Vivant Denon cu basoreliefuri și cu statuete ce slăvesc gloria armatelor victorioase.

Deasupra era plasată o statuie antică din bronz reprezentând cai, ce aparținuse bazilicii San Marco din Veneția, și care va fi înapoiată acesteia în 1815.

Sub domnia lui Napoleon al III-lea Luvrul a suferit mai multe modificări, în principal în cadrul proiectului Le Grand Dessein: galeria de nord ce leagă Luvrul de Palatul Tuileries a fost completată prin adăugarea de noi clădiri realizate de Hector-Martin Lefuel după planurile lui Louis Visconti; alte clădiri au fost adăugate la sud pentru a oferi simetrie complexului arhitectural care a devenit din ce în ce mai impunător.

În 1871, muzeul a fost incendiat în timpul Comunei din Paris iar arhitectul Lefuel a fost nevoit să reconstruiască o parte din clădiri.

Palatul Tuileries nu va fi reconstruit astfel încât, după mai mulți ani de deliberări, ruinele vor fi demolate în 1882.

Această demolare marchează începutul Luvrului modern, acum fiind aproape în totalitate consacrat culturii, cu excepția aripii Richelieu în care funcționa Ministerul de Finanțe.

Ministerul va fi mutat din aripa Richelieu printr-o decizie a președintelui francez François Mitterrand abia în 1981.

 

10 august 1802 – Moare Franz Ulrich T. Aepinus, fizician şi matematician german, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul electricităţii şi magnetismului; (n. 13.12.1724).

 

10 august 1809 – Proclamarea independenței statului Ecuador. Sărbătoare națională.

Republica Ecuador - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Republica Ecuador – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Republica Ecuador este o țară situată în partea de nord-vest a Americii de Sud, care se învecinează cu Columbia la nord, Peru la est și sud, respectiv cu Oceanul Pacific la vest.

Ecuador și Chile sunt singurele țări din America de Sud care nu au graniță cu Brazilia.

Aparținând de Ecuador, la aproximativ 965 km spre vest, în Oceanul Pacific, este arhipelagul Insulelor Galápagos (cunoscut și sub numele de Archipelago de Colón).

Numită Ecuador după denumirea ecuatorului în limba spaniolă, țara este străbătută într-adevăr de ecuatorul Pământului, având o suprafață totală de 283.560 km2, dintre care 272.045 km2 reprezintă partea continentală.

Capitala țării este orașul Quito.
cititi mai m ult pe ro.wikipedia.org

 

10 august 1810 – S-a născut Camillo Benso conte Cavour, om de stat si diplomat italian din Piemont si Italia, unul dintre arhitectii unificarii tarii sale sub conducerea dinastiei Savoia; (d.06.06.1861).

 

10 august 1821 – Missouri devine al 24-lea stat al SUA.

 

10 august 1856 – Un uragan a făcut în Louisiana circa 400 de victime omenești.

 

10 august 1864 – Guvernul român a contractat cu casa britanică “Stern Brothers” primul împrumut extern al României (916.000 de lire sterline, din care statul a primit 679.244 de lire, cu o dobândă de 7%) garantat cu veniturile vămilor.

 

10 august 1865 – S-a născut Aleksandr Konstantinovici Glazunov, compozitor şi dirijor rus; (d. 21 martie 1936).

 

10 august 1874 – S-a născut politicianul american Herbert Hoover, al 31-lea preşedinte al SUA (1929-1933). (d. 1964)

Herbert Hoover, pe numele său complet Herbert Clark Hoover, (n. 10 august 1874 - d. 20 octombrie 1964), cel de-al treizeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1929 - 1933) a fost inginer minier, umanitarist și administrator plin de succes - in imagine, Herbert Hoover in Biroul Oval (1930) - foto preluat de pe alfa-img.com

Herbert Hoover in Biroul Oval (1930) – foto preluat de pe alfa-img.com

Herbert Hoover, pe numele său complet Herbert Clark Hoover, (n. 10 august 1874 – d. 20 octombrie 1964), cel de-al treizeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1929 – 1933) a fost inginer minier, umanitarist și administrator plin de succes.

Hoover este unul dintre cei care a fost un exemplu al “Mişcării pentru eficienţă“, parte a “Erei progresului“, argumentând că soluțiile inginerești eficiente vor fi soluțiile tuturor problemelor economice și sociale.

Poziția și perspectiva sa au fost zdruncinate de marea criză economică, care a început în timpul președinției sale.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

10 august 1875 – A fost pusă piatra fundamentală a castelului Peleș din Sinaia (10/22 august).

Castelul Peleș  palat in Sinaia, construit între 1873 și 1914. Fostă reședință de vară a regilor României, în prezent este muzeu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Castelul Peleș – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866-1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

Principele Carol I, ales domn al României în 1866, vizitează pentru prima dată Sinaia în luna august a acelui an, rămânând încântat de frumusețea respectivelor locuri.

Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului.

Domnitorul hotărăște construirea unui castel într-un loc retras și pitoresc: Piatra Arsă.

Câțiva ani mai târziu, în 1872, el cumpără terenul (1000 de pogoane), iar lucrările încep în 1873, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman.

Mai întâi, lucrătorii au depus eforturi pentru a stăpâni elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apă sau alunecările de teren.

Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajărilor; în tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, în detaliu, lucrările.

În 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.

În 1883 are loc inaugurarea oficială a Peleșului, pe care domnitorul l-a văzut ca pe un „sediu” al noii dinastii.

Iar așezarea sa pe Valea Prahovei nu era întâmplătoare.

Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granița României cu Austro Ungaria.

Dar, ulterior, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul a ajuns să fie amplasat chiar în inima țării.

Peleșul a căpătat apoi o tot mai mare importanță, devenind reședința de vară a familiei regale române, care petrecea aici destul de multă vreme, de obicei din mai până în noiembrie.

Aici s-au ținut importante întruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroană din 1914 (când s-a hotărât neutralitatea României din primul război mondial, care tocmai începuse) și 1925.

Castelul a găzduit multe personalități ale vremii, scriitori, muzicieni, dar și regi și regine.

Cea mai importantă vizită a fost aceea a bătrânului împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896.

Acesta a făcut o mulțime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusețea și bogăția castelului.

În 1906 se aștepta o nouă vizită a împăratului, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, însă vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.

Un calcul sumar arată că între 1875 și 1914 s-au cheltuit la Peleș peste 16 milioane de lei-aur.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

10 august 1875 – S-a născut Constantin Giurescu, istoric şi istoriograf român, editor de texte vechi (n.Chiojd, Buzău; d.15/28 octombrie 1918).

A nu fi confundat cu fiul sau, istoricul Constantin C.Giurescu, tatal academicianului Dinu C.Giurescu.

 

10 august 1878 – S-a născut Alfred Döblin, scriitor și medic german  (d. 28 iunie 1957).

Alfred Döblin (n. 10 august 1878, Stettin - d. 28 iunie 1957, Emmendingen, lîngă Freiburg) scriitor german, considerat a fi unul din principalii reprezentanți ai expresionismului în literatură - foto - ro.wikipedia.org

Alfred Döblin – foto – ro.wikipedia.org

Alfred Döblin (n. 10 august 1878, Stettin – d. 28 iunie 1957, Emmendingen, lîngă Freiburg) scriitor german, considerat a fi unul din principalii reprezentanți ai expresionismului în literatură.

Lucrarea ce i-a adus notorietate mondială este romanul “Berlin Alexanderplatz” (1929), este considerat prototipul romanului modern al marilor oraşe;

 

10 august 1884 – S–a născut Panait Istrati (Gherasim Istrate), scriitor român afirmat în Franţa: “Chira Chiralina”, “Cum am devenit scriitor”, “Ciulinii Bărăganului”, “Codin”, “Moş Anghel”, “Spovedania unui învins” (d. 16 aprilie 1935, Bucuresti).

Panait Istrati (n. 10 august 1884 Brăila - d. 16 aprilie 1935, București, cu numele la naștere Gherasim Istrati (scriitor român de limbă română și franceză - foto - ro.wikipedia.org

Panait Istrati – foto – ro.wikipedia.org

Panait Istrati (n. 10 august 1884 Brăila – d. 16 aprilie 1935, București, cu numele la naștere Gherasim Istrati (scriitor român de limbă română și franceză.

 

10 august 1895 – A decedat Ernst Felix Imman Hoppe-Seyler, biochimist german; în 1862 a preparat o formă cristalină de hemoglobină.

În 1871 a descoperit invertaza, o enzimă care grăbeşte conversia zahărului în glucoză şi fructoză;(n. 26.12.1825).

 

10 august 1896 – A murit Otto Lilienthal, inginer german. (n. 1887)

Karl Wilhelm Otto Lilienthal (n. 23 mai 1848 în Anklam, Germania – d. 10 august 1896, Berlin, după un accident cu unul dintre aparatele sale de zbor) a fost un pionier al aviaţiei germane - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Otto Lilienthal – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Karl Wilhelm Otto Lilienthal (n. 23 mai 1848 în Anklam, Germania – d. 10 august 1896, Berlin, după un accident cu unul dintre aparatele sale de zbor) a fost un pionier al aviației germane.

Conform cunoștințelor actuale, el a fost primul om care a reprodus cu succes zborul cu un aparat de zbor iar astfel a ajutat la introducerea principiului de zbor mai greu decât aerul.

Experimentele sale au dus la descrierile fizicii (portanța) al aripilori aparatelor de zbor, la planor, dezvoltat mai departe de frații Wright valabile pînă în prezent.

Producția aparatelor de zbor în fabrica lui Lilienthal, a fost prima producție în serie de avioane.

În 1877 a conceput primul planor cu aripi arcuite ca ale păsărilor.

În 1895 a realizat şi a zburat împreună cu fratele său Gustav, cu primul planor care se poate ridica mai sus decât înălţimea de la care şi-a luat avânt.

A murit un an mai târziu ca urmare a prăbuşirii planorului cu care zbura.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

10 august 1897 – Chimistul german Felix Hoffmann descoperă un mod îmbunătățit de sinteză a acidului acetilsalicilic (aspirina).

Felix Hoffmann (21 ianuarie 1868 – 8 februarie 1946) a fost un chimist german - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Felix Hoffmann – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Felix Hoffmann (21 ianuarie 1868 – 8 februarie 1946) a fost un chimist german remarcat pentru resinteza diamorfinei (independent de C.R. Alder Wright, care a sintetizat-o cu 23 de ani mai devreme), care a fost popularizată sub numele comercial Bayer de „heroină”.

El este, de asemenea, creditat cu sintetizarea aspirinei, deși dacă a făcut acest lucru din proprie inițiativă sau sub instrucțiunile lui Arthur Eichengrün este contestat.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

10 august 1902 – S-a născut Arne Wilhelm Kaurin Tiselius, chimist suedez, laureat al Premiului Nobel (d. 1971)

Arne Tiselius.jpg

Arne Tiselius (n. 10 august 1902, Stockholm – d. 29 octombrie 1971, Uppsala) a fost un chimist suedez, laureat al Premiului Nobe în 1948. În 1930 a introdus electroforeza, o metodă de separare a proteinelor aflate în suspensie cu ajutorul curentului electric.

 

10 august 1902 – S-a născut Curt Siodmak, regizor de film american și scriitor

 

10 august 1902 – S-a născut Norma Shearer, actriță americană (d. 1983)

Norma Shearer (n. 10 august 1902 – d. 12 iunie 1983) a fost o actriță de film, câștigătoare a premiului Oscar.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

10 august 1912 – S-a născut scriitorul brazilian Jorge Amado: „Dona Flor şi cei doi soţi ai ei”; (d. 6 august 2001).

 

10 august 1912 – Virginia Stephen s-a căsătorit cu scriitorul Leonard Sidney Woolf.

Engagement photograph, Virginia and Leonard Woolf, 23 July 1912 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Engagement photograph, Virginia and Leonard Woolf, 23 July 1912 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Virginia Woolf (nume original Adeline Virginia Stephen, n. 25 ianuarie 1882, Londra – d. 28 martie 1941) a fost o scriitoare engleză, eseistă, feministă, editoare și scriitoare de povești, cunoscută drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea.

În perioada interbelică, Virginia Woolf a fost o personalitate marcantă în societatea literară din Londra și membru al Grupului Bloomsbury.

Operele ei cele mai renumite includ Doamna Dalloway (1925), Spre far (1927), Orlando (1928) și eseul de dimensiunea unei cărți A Room of One’s Own (1929), cu faimosul său dicton: „O femeie trebuie să dispună de bani și de o cameră separată, dacă vrea să scrie ficțiune”.

Virginia Stephen s-a căsătorit cu scriitorul Leonard Woolf în 1912.

În ciuda statutului său material nesatisfăcător – Woolf numindu-l pe Leonard în timpul logodnei “evreul fără un bănuț” – cuplul a menținut o relație frumoasă.

Într-adevăr, în 1937, Woolf scria în jurnalul său: “Amorul după 25 de ani nu suportă despărțirea… înțelegi, e o plăcere enormă să fii dorită ca soție. Și căsătoria noastră e atât de unitară“.

Cei doi au colaborat de asemenea pe plan profesional, în 1917 fondând Hogarth Press, care ulterior a tipărit romanele Virginiei împreună cu operele lui T.S. Eliot, Laurens van der Post, și alții.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 august 1913 – Are loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.

Tratatul de la București (1913) Președintele de Consiliu Titu Maiorescu în mijlocul participanților la negocieri - foto: ro.wikipedia.org

Tratatul de la București (1913) Președintele de Consiliu Titu Maiorescu în mijlocul participanților la negocieri – foto: ro.wikipedia.org

Tratatul de la București semnat pe 10 august 1913 a fost un tratat de pace semnat între Bulgaria pe de-o parte și România, Serbia, Muntenegru și Grecia, pe de alta.

Dat fiind faptul că Bulgaria fusese complet izolată în al doilea război balcanic, fiind amenințată la frontierele nordice de Regatul României, la cele vestice de armatele aliate greco-sârbe iar la cele sudice de armata otomană, ea a fost obligată să accepte termenii tratatului de pace impus de statele învingătoare.

Toate înțelegerile importante privitoare la rectificarea liniilor controversate de frontieră au fost perfectate în întâlnirile comitetelor de specialitate, fiind încorporate în protocoale separate, ratificate oficial de adunarea finală a delegaților la tratative.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

10 august 1913 – S-a născut Wolfgang Paul, fizician german, laureat al Premiului Nobel; (d. 07.12.1993).

 

10 august 1915 – A murit Henry Gwin Jeffreys Moseley, fizician englez. În 1913 a dedus locurile ocupate de elementele chimice în tabelul periodic cu ajutorul spectrelor acestora.

A formulat legea numărului de electroni: numărul de electroni al unui element chimic corespunde cu numărul său atomic; (n. 23.11.1887).

 

10 august 1916 – A murit John J. Loud, avocat, inventator (n. 1844)

John Jacob Loud (n. 2 noiembrie 1844 – d. 10 august, 1916) a fost un inventator american cunoscut pentru primul design al pixului (sau stiloul cu bilă) - (John J. Loud at Harvard, circa 1866) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

John J. Loud at Harvard, circa 1866 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

John Jacob Loud (n. 2 noiembrie 1844 – d. 10 august, 1916) a fost un inventator american cunoscut pentru primul design al pixului (sau stiloul cu bilă).

A studiat să devină avocat la Colegiu Harvard și a lucrat pe post de casier la Banca Națională Union din Weymouth, Massachusetts, a fost, de asemenea, activ în comunitatea sa ca membru al bisericii, administrator al mai multor organizații locale, și membru al societăților istorice locale.

Loud a inventat și a obținut un brevet pentru ceea ce este considerat a fi primul pix în 1888, dar invenția sa nu a fost comercializată și brevetul a expirat în cele din urmă.

Pixul modern a fost brevetat ulterior în 1938, la 22 ani după moartea lui Loud, de ungurul László József Bíró, naturalizat în Argentina ca Ladislao José Biro, iar ulterior mulți alți producători și-au protejat prin drepturi de proprietate intelectuală modificările și ameliorările aduse acestuia.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

10 august 1919 – În cadrul adunării de la Timișoara a șvabilor din Banat, aceștia își dau acordul pentru unirea proclamată la Alba Iulia.

 

10 august 1920 – Tratatul de la Sèvres –  S–a semnat, la Sèvres, Tratatul de pace dintre Antanta și Imperiul otoman. Marele Imperiu Otoman dispare.

Prin semnarea Tratatului de la Sèvres pierde patru cincimi din teritoriul său.  Se recunoșteau inclusiv noile granițe ale României. Tratatul nu a intrat în vigoare.

Mehmed Hâdî Pasha semnează Tratatul de la Sèvres (10 august 1920) Tratatul a cedat mari părți din teritoriul otoman Franței, Regatului Unit, Greciei și Italiei, precum și crearea unor zone mari de ocupație în cadrul Imperiului Otoman - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mehmed Hâdî Pasha semnează Tratatul de la Sèvres (10 august 1920) Tratatul a cedat mari părți din teritoriul otoman Franței, Regatului Unit, Greciei și Italiei, precum și crearea unor zone mari de ocupație în cadrul Imperiului Otoman – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de la Sèvres (10 august 1920) a fost un tratat de pace dintre Imperiul Otoman și Puterile Aliate semnat la sfârșitul Primului Război Mondial.

Tratatul de la Versailles cu Germania a fost semnat mai înainte de semnarea celui cu Turcia și a anulat toate concesiunile și drepturile germane acordate de otomani.

Franța, Regatul Unit și Italia au semnat de asemenea o „Înțelegere Tripartită” secretă la aceeași dată cu semnarea tratatului de pace. „Înțelegerea Trimpartită” confirma concesiunile petroliere și comerciale britanice din Turcia și transfera fostele intreprinderi germane din Imperiul Otoman unei coroporații a semnatarilor sus-numitei înțelegeri.

Teritoriul Imperiului Otoman la apogeu (în 1683) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Teritoriul Imperiului Otoman la apogeu (în 1683) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Negocierile de pace au durat peste 15 luni, fiind începute la Conferința de Pace de la Paris, au continuat la Conferința de la Londra și au ajuns la forma finală a documentului la Conferința de la San Remo (aprilie 1920).

Încă din 1915 însă, Franța, Italia și Regatul Unit au purtat negocieri pentru împărțirea Imperiului Otoman.

Marile puteri nu au ajuns la o înțelegere, dar au permis fără voia lor apariția unei puternice mișcări naționale turce.

Tratatul de la Sèvres a fost anulat practic în cursul Războiului de Independență al Turciei, la sfârșitul căruia a fost semnat un nou tratat de pace – Tratatul de la Lausanne din 1923, mult mai favorabil Istambulului.

Împărțirea Anatoliei și Traciei în conformitate cu prevederile Tratatului de la Sèvres (10 august 1920) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Împărțirea Anatoliei și Traciei în conformitate cu prevederile Tratatului de la Sèvres (10 august 1920) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Delegații au semnat tratatul în sala de expoziție a fabricii de porțelan din Sèvres, Franța.

Tratatul a fost semnat de patru reprezentanți ai Imperiului Otoman, care aveau împuterniciri depline din partea sultanului Mehmed al VI-lea: Rıza Tevfik, marele vizir Damat Ferid Pașa, ambasadorul Hadi Pașa și ministrul educației Reșid Halis.

Tratatul nu a fost trimis pentru ratificare Parlamentului otoman, care a fost dizolvat de trupele britanice pe 10 august 1920, în timpul ocupației Constantinopolului.

Tratatul nu a fost niciodată ratificat de otomani

Tratatul de la Sèvres (10 august 1920) - Delegaţi otomană (de la stânga la dreapta): Rıza Tevfik; marele vizir Damat Ferid Paşa; ambasadorul Hadi Paşa şi ministrul educaţiei, Reşid Halis - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de la Sèvres (10 august 1920) – Delegaţi otomană (de la stânga la dreapta): Rıza Tevfik; marele vizir Damat Ferid Paşa; ambasadorul Hadi Paşa şi ministrul educaţiei, Reşid Halis – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La semnarea tratatului de pace nu au participat Statele Unite ale Americii și Rusia.

Rusia a fost exclusă datorită semnării Tratatului de la Brest-Litovsk din 1918.

În cadrul Tratatului de la Sèvres, la insistențele marelui vizir Talat Pașa, Imperiul Otoman a reprimit teritoriile pe care le pierduse în fața Imperiului Rus în timpul războiului din 1877 – 1978, (Ardahan, Kars și Batumi.

Sir George Dixon Grahame a semnat pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Alexandre Millerand pentru Franța și contele Lelio Bonin Longare pentru Italia.

Tratatul de la Sèvres (10 august 1920) - Imperiul Otoman după Tratatul de la Sèvres - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de la Sèvres (10 august 1920) – Imperiul Otoman după Tratatul de la Sèvres – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Grecia, una dintre puterile aliate, nu a acceptat granițele așa cum au fost trasate de tratat și nu a ratificat niciodată înțelegerea.

Din partea Republicii Democrate Armeene a semnat Avetis Aharonian, același care semnase și primul tratat al noului stat armean, Tratatul de la Batumi din 4 iunie 1918.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

10 august 1921 – S-a născut Ion Negoiţescu, critic şi istoric literar, membru marcant al Cercului literar de la Sibiu; (d. 6 februarie 1993, Munchen).

 

10 august 1929 – S-a născut actriţă română de teatru şi film,Tamara Buciucean.

Tamara Buciuceanu (alternativ Tamara Buciuceanu-Botez; n. 10 august 1929, Tighina) este una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatru, film și televiziune din generația de aur.

Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi, însă în anul IV de studii se transferă la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu (asistentă Sorana Coroamă). Absolvă în 1952.

Este una din reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc. Este supranumită “Doamna comediei româneşti“, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

10 august 1945 – Japonia cere pace și capituleză peste 4 zile, punând astfel capăt celui de–Al Doilea Război Mondial (1 septembrie 1939 – 2 septembrie 1945). cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Capitularea Japoniei (2 septembrie 1945) - Comndantul armatei a 18-a japoneze din Npua Guinee, predându-şi sabia comandantului diviziei a 6-a australiene - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Capitularea Japoniei (2 septembrie 1945) – Comndantul armatei a 18-a japoneze din Npua Guinee, predându-şi sabia comandantului diviziei a 6-a australiene – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

10 august 1947 – S-a născut Mechtild Rothe, politician german și MdEP

 

10 august 1947 – S-a născut Ian Anderson, muzician britanic (Jethro Tull)

Ian Scott Anderson, (n. 10 august 1947) este un cântăreț, textier și multi-instrumentalist britanic, cel mai cunoscut pentru activitatea cu trupa rock britanică Jethro Tull al cărei lider era și este în continuare.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

10 august 1951 – S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5° C în județul Brăila la Ion Sion.

 

10 august 1953 – I.V. Kapitonov, secretar al organizației de partid din Moscova al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, îi raportează prim-secretarului Nikita Hrușciov despre o metodă foarte avansată a Trustului de construcții nr.28, care a ridicat în Parcul Izmailovo, pe bandă rulantă, opt clădiri de cinci etaje, cu 2200 m2 fiecare.

El îi scrie lui Hrușciov că la fiecare 13 zile altă asemenea clădire va fi dată în folosință.

Era noul stil din arhitectura sovietică, care va produce așa-numitele “hrușciovki”, ce rezolvau precar lipsa locuințelor.

 

10 august 1959 – S-a născut Rosanna Arquette, actriță americană.

Rosanna Lauren Arquette (n. 10 august 1959, New York) este o actriță americană.

Ea este cea mai în vârstă dintre cei copii din familie.

Bunicul ei a fost un actor comic, iar tatăl actor, a întemeiat grupa satirică Committee.

La vârsta de 15 Rosanna a început să cutreiere SUA cu autostopul, iar la 17 ani a jucat roluri mai mici în filme TV.

A început să aibă succes între anii 1980 – 1990, când poate fi văzută jucând frecvent roluri neconenționale, excentrice în filme numeroase.

Este căsătorită cu John Sidel, cu care o fiică.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

10 august 1960 – S-a născut Antonio Banderas, actor spaniol

José Antonio Domínguez Banderas (n 10 august 1960), cunoscut mai mult ca Antonio Banderas, este un actor, regizor, producător, cântăreț și dansator și cântăreț spaniol, care a jucat în filme foarte cunoscute precum Assassins, Evita, Interviu cu un vampir, Philadelphia, Masca lui Zorro și seria Shrek.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

10 august 1961 – Armata americana foloseste pentru prima data in timpul luptelor defoliantul numit Agentul Orange, distrugand suprafete intinse din jungla care servea de adapost gherilelor comuniste.

 

10 august 1974 – Portugalia recunoaște independența Guineei–Bissau.

 

10 august 1974 – A fost inaugurată Sala Polivalentă din București.

Sala Polivalentă din București - foto preluat de pe salapolivalenta.ro

Sala Polivalentă din București – foto preluat de pe salapolivalenta.ro

Sala Polivalentă din București este o sală multifuncțională din municipiul București, situată în Parcul Tineretului.

Este folosită ca bază locală pentru echipele masculine și feminine de baschet, volei și handbal din oraș. Capacitatea sălii este de 5.300 de locuri.

Inaugurată la 10 august 1974, sub titulatura Palatul Sporturilor și Culturii din București, clădirea funcționează actualmente sub denumirea Complexul Sportiv Național „Sala Polivalentă”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; salapolivalenta.roen.wikipedia.org

 

10 august 1990 – Sonda spațială, Magellan, lansată de NASA, a ajuns la Venus după cincisprezece luni de la lansare.

Sonda Magellan, denumită și Sonda de Cartografiere a planetei Venus prin Unde Radar, a fost o sondă spațială robot având o greutate de 1.035 kilograme, lansată de NASA la 4 mai 1989, ca să cartografieze suprafața planetei Venus prin tehnica radar și să măsoare gravitația planetei.

A fost prima misiune interplanetară lansată de pe o navetă spațială. Magellan a fost cea de a patra misiune NASA trimisă spre Venus și termina o pauză de unsprezece ani în explorarea interplanetară a SUA. Durata misiunii: 10 august 1990-12 octombrie 1994 (4 ani, 2 luni, 2 zile)
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

10 august 1995 – A fost semnat acordul parțial israeliano–palestinian privind extinderea autonomiei în Cisiordania (Taba; 10–11 august).

 

10 august 1998 – Prințul Al-Muhtadee Billah este proclamat prinț moștenitor al Brunei prin proclamație regală.

Prințul Moștenitor Al Haji-Muhtadee BillahBolkiah (n. 17 februarie 1974) este primul fiu născut și moștenitorul sultanului din Brunei - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Al-Muhtadee Billah – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Prințul Moștenitor Al Haji-Muhtadee BillahBolkiah (n. 17 februarie 1974) este primul fiu născut și moștenitorul sultanului din Brunei.

La 10 august 1998, la Istana Nurul Iman, Al-Muhtadee Billah a fost proclamat Prinț Moștenitor al Brunei.

La ceremonie, tatăl său, Sultanul, i-a conferit ‘Keris Si Naga’.

Acest lucru l-a pus în linia de succesiune pentru a deveni cel de-al 30-lea sultan al Brunei.

Ceremonia a fost urmată de procesiunea din jurul capitalei, Bandar Seri Begawan.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 august 2001 – In timpul Razboiului Civil din Angola, fortele UNITA provoaca deraierea unui tren care circula intre localitatile Zenza si Dondo cu o mina antitanc, dupa care mitraliaza pasagerii.

În urma acestui atac criminal au fost 252 de morti din cei 500 de pasageri care se aflau in tren.

 

10 august 2003 – A încetat din viaţă părintele Constatin Galeriu (n. 1918)

Constantin Galeriu (* 21 noiembrie 1918, Răcătău, Bacău - † 10 august 2003, București) a fost unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie - foto preluat de pe basilica.ro

Constantin Galeriu – foto preluat de pe basilica.ro

Constantin Galeriu (* 21 noiembrie 1918, Răcătău-Răzeși, Bacău – † 10 august 2003, București) a fost unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie, preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO, preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni;
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; parintelegaleriu.ro

 

10 august 2003 – Cosmonautul rus Iuri Malenchenko aflat pe Stația Spațială Internațională, în spațiu, se căsătorește cu Ekaterina Dmitrieva aflată în Texas.

 

10 august 2012 – A murit Ioan Dicezare, pilot român (n. 1916)

Slt. av. Ioan Dicezare, decorat cu Ordinul Mihai Viteazul (Mariupol, 30 august 1943) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Slt. av. Ioan Dicezare, decorat cu Ordinul Mihai Viteazul (Mariupol, 30 august 1943) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioan Dicezare (n. 12 august 1916, București, d. 10 august 2012, București) a fost un as al aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

A participat la campaniile militare de la Stalingrad, Dnipropetrovsk și Mariupol, unde a luptat alături de aviația germană împotriva aviației militare a URSS; până la 23 august 1944 a participat la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, împotriva acțiunilor aviației de bombardament americane și, după 23 august 1944 a luptat împotriva Germaniei până la sfârșitul războiului.

Familia lui Dicezare este de origine italiană, numele de familie original fiind Di Cesare, însă întotdeauna a fost ortografiat Dicezare.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

10 august 2018 – Protestul Diasporei – Pe 10 august toti românii vin la Bucuresti! #diasporaacasa – Intervenție în forță a jandarmilor la un miting antiguvernamental în Piața Victoriei din București, după ce unii protestatari au forțat gardurile și au aruncat cu pietre, sticle și alte obiecte către jandarmi.

Aceștia au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene și tunuri de apă. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis dosar penal privind intervenția jandarmilor la protestele din Piața Victoriei

Românii din ţară şi din străinătate s-au mobilizat pentru a participa la mitingul de astăzi din Piaţa Victoriei din Capitală.

Ei cer demisia Executivului, nemulţumiţi de modul de guvernare al social-democraţilor şi de decizile luate de aceştia privind legile justiţiei şi Codurile penale, de demiterea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, de gafele premierului Viorica Dăncilă şi de faptul că liderul PSD Liviu Dragnea se află la conducerea Camerei Deputaţilor în pofida faptului că a fost condamnat la închisoare.

Peste 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma ciocnirilor violente din timpul protestelor de ieri.

Primele incidente au început în jurul orei 16.00. Instigatorii au incendiat diverse zone, au aruncat cu borduri şi cu sticle spre jandarmi.

La rândul lor, aceştia au răspuns cu forţă și acum vor fi anchetați de Parchetul Militar. Astăzi sunt anunțate noi proteste.

 

10 August 2019 – Protestul “Diaspora revine Acasa! 10 August 2019, TOTI in Piata Victoriei!”

În jur de 24.000 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei din Capitală, împotriva Guvernului, faţă de tergiversarea dosarului “10 august 2018″ şi de unele măsuri luate de politicieni în domeniul legislaţiei penale.

După ora oficială de încheiere a protestului, 22,15, numărul protestatarilor a scăzut constant, astfel că au mai rămas doar câteva sute de oameni în faţa Palatului Victoria.

Au fost diferite anunţuri pentru manifestaţii în Capitală: Piaţa Victoriei, unde s-au adunat majoritatea protestatarilor, dar şi la sediul Ministerului Afacerilor Interne, de unde 150 de oameni, nemulţumiţi de faptul că aceia pe care îi consideră vinovaţi pentru protestul de anul trecut nu au fost pedepsiţi, au pornit în marş spre Guvern.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia vine amenințător în Marea Neagră: Au adus nave purtătoare de rachete (Presa)

Rusia vine amenințător în Marea Neagră: Au adus nave purtătoare de rachete (Presa) Două nave ruseşti purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost observate,...

Un individ care lucra hamal la o firmă de mobilă va sta 12 ani după gratii după ce și-a bătut colegul până la moarte

Un individ care lucra hamal la o firmă de mobilă va sta 12 ani după gratii după ce și-a bătut colegul până la moarte Procuratura municipiului...

Un taximetrist, prins beat criță la volan, pe strazile Capitalei

Un taximetrist, prins beat criță la volan, pe strazile Capitalei Oamenii legii au depistat în trafic, pe strada Ismail din Capitală, un taximetrist în stare...

Oligarhul rus Oleg Deripaska cere o ‘încetare imediată şi necondiţionată a focului’ în Ucraina. Aleksandr Dughin este indignat: ‘O înjunghiere pe la spate pentru...

Oligarhul rus Oleg Deripaska cere o 'încetare imediată şi necondiţionată a focului' în Ucraina. Aleksandr Dughin este indignat: 'O înjunghiere pe la spate pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.